Fűtés napelemmel

A fűtés napelemmel a mai korszerű technológiák alkalmazásával megoldható. A kérdés, hogy kinek éri meg és milyen feltételek mellett? Több részletet is számításba kell venni, a lakótér nagyságától, a ház szigeteltségén át, és a várható megtérülési időt.

Sokakban fogalmazódik meg az a kérdés, hogy ki tudom-e váltani a gázzal vagy fával való fűtést? Meg lehet oldani a fűtést is napelemmel? Már az elején le kell szögezni, hogy ez egy komplex kérdés! Több tényező egymásra hatását kell megfelelően vizsgálni és a lehető legpontosabb mérési adatokkal alátámasztani, bármilyen eredményt is kapunk. Ebben a cikkben segítséget adok a megfelelő választáshoz, anélkül, hogy bármelyik lehetőség mellett érvelnék. Olyan szakembereknek a véleményét semmiképp se higgye el, akik egyértelműen rá akarják beszélni valamelyik megoldásra, anélkül, hogy pontos adatokat ismernének az adott helyzetről!

Mindenkinek saját magának kell megtalálnia a számára legjobb megoldást vagy olyan szakember véleményére hagyatkozni, aki helyszíni felméréssel, a körülmények pontos ismeretével rendelkezik!

Fűtés napelemmel – Hogyan?

Ha elektromos fogyasztókat a napelem rendszerről tudunk működtetni és ezzel megfelelően fűteni az adott lakóteret, akkor megvalósítottuk a fűtést napelemmel. Ez lenne az ideális helyzet, úgyis mondhatjuk, hogy a cél, amit el szeretnénk érni! Azonban felvet néhány kérdést…

 • A szükséges napelem rendszer kiépítésének mekkora a költsége?
 • Milyen elektromos fogyasztókkal oldjuk meg a fűtést?
 • A használt elektromos fogyasztók milyen hatékonysággal fűtenek?
 • Ha összehasonlítjuk más lehetőségekkel, akkor rosszabbul vagy jobban jártunk rövid-közép. és hosszútávon?
 • Milyen célból van szükségünk a napelemmel való fűtésre? pl. nyaraló fűtése, lakóház fűtése
 • Mekkora időtartamban gondolkodunk? Mennyi idő alatt térüljön meg?
 • Mekkora a felfűtendő lakótér?
 • Milyen hőszigeteléssel rendelkezik az épület?
 • Számos kérdésre kell választ kapni, tehát aki egyértelműen kijelenti, hogy tudja, mi a jó megoldás, anélkül, hogy ezekre a kérdésekre választ kapott volna, annak semmiképp se szabad hinni!

A napelem megtérülésének több szempontját is át kell gondolni, pontos méréseket kell végezni és adatokat ismerni, ahhoz, hogy megfelelő döntést hozhassunk! A Mennyit termel a napelem? című cikkben ennek jártam utána részletesen!

Fűtés napelemmel – Mivel?

Ha alkalmazunk a modern megoldások közül néhányat, akkor egy megfelelően szigetelt, távvezérelt fűtési rendszerrel ellátott házban, ahol nincs nagy belmagasság, ott megérheti az elektromos árammal való fűtés. Természetesen csak akkor, ha a megfelelő számításokat elvégeztük és a körülményeket felmértük!

Ha a szobák fűtését külön-külön vezérelhetjük, optimalizálhatjuk az éppen felmerülő igények szerint, akkor sok felesleges fűtési energiát megspórolhatunk. Mobil telefonunkkal könnyen be- és kikapcsolhatjuk a fűtést, így kényelmesebbé és takarékosabbá téve azt.

Ahhoz, hogy pontos számításokat végezhessünk, tudnunk kell, hogy 1 m3 gáz fűtőértéke 10 kWh árammal váltható ki. Tehát, ha a megfelelő elektromos eszközt keressük, amivel kiválthatjuk a gázzal való fűtést, akkor ez az egyik alapvető adat, amivel számolnunk kell!

Hőszivattyús fűtés napelemmel

A környezetéből vonja ki a hőt és a lakótérben adja le, ezáltal fűt. Levegőből, vízből, földből egyaránt lehetséges hőt kinyerni. Mindegyik rendszernek megvannak az előnyei és hátrányai.

Radiátor - Fűtés napelemmel

Napelemes padlófűtés

A napelemes padlófűtés lényege, hogy a napelem által termelt elektromos árammal felmelegítjük a vizet, amit a szivattyú csőrendszeren keresztül eljuttatunk a csőkígyók által az egész helyiségbe. Előnye, hogy az egész helyiséget melegíti és jobb komfortérzetet, hőérzetet biztosít. Hátránya, hogy meghibásodás esetén bontani kell a padlót és a kiépítése is költségesebb.

Napelemes radiátor

Szintén a napelem által megtermelt energiát hasznosítva működnek az eletromos radiátorok. Különböző technológiák és gyártók közül lehet választani, a lényeg, hogy mindegyik radiátor külön szabályozható és a beállított hőmérsékletet elérve, leállnak. Képesek raktározni a hőt, így energiatakarékosak.

Infrapanel

A napelem átal megtermelt energiát infrapanelek működtetésére is fel lehet használni. Az infrapanelek lényege, hogy infravörös sugárzással melegítik fel a lakótérben lévő személyeket és tárgyakat, így komfortosabb hőérzetet biztosítanak. Előnye, hogy könnyen kiépíthető, nem keveri a port és alacsonyabb hőfokra is elég felfűteni, mert jobb hőérzetet biztosít. Hátránya, hogy a gázzal való fűtés sok esetben olcsóbb lehet.

Infrapanel - elegáns modern fűtési megoldás

Fűtés napelemmel – Tervezés

 • Mielőtt kiépítünk bármilyen fűtési rendszert, érdemes néhány fontos kérdést tisztázni!
 • Milyen bekerülési költségekkel kell számolni?
 • Mennyibe kerül a működtetés, üzemelés?
 • Mennyibe kerül a karbantartása, javítása évente?

Ha egy átlagos szobát nézünk, ami 20 m2 alapterületű és 2,5 m magasságú, akkor oda egy 2000 W teljesítményű fűtőpanelre van szükség.

Elektromos fűtés előnyei

 • nem kell gázkazánt vásárolni
 • kéményt kiépíteni
 • gáztervet készíteni
 • fűtési csöveket elvezetni a falban
 • gyorsabb és könnyebb kiépítés
 • nem igényel komolyabb szakértelmet
 • nem igényel karbantartást
 • nincs légszennyezés
 • ha napelemekkel vagy más megújuló energiát termelő technológiával ötvözzük, akkor ingyenes fűtéshez jutunk

Összegezve

Ahogy olvashattuk, a napelem technológia ennyire sokoldalú és hasznos is lehet. Számtalan előnnyel rendelkezik a napelemes fűtés, ami egyre vonzóbbá teszi. Nem szennyezzük a környezetet, időt és energiát spórolunk meg vele és hosszú távon anyagilag is jobban járunk. Persze, ez az ideális eset! Egy ilyen beruházás előtt a fenn felsorolt szempontokat figyelembe kell venni és a lehetőségeket tisztázni. Hasonló energia megtakarítási tippeket a 9+1 energia megtakarítási tipp című cikkemben olvashat!

Válogasson kedvére jó állapotú, megbízható, tiszta autóink közül! Pontosan milyen személyautókat bérelhet tőlünk? Tiszta, jól karbantartott tehergépjárműveink biztosan nem fognak csalódást okozni. Válasszon kedvére, és egyeztessen velünk!

Autó, teherautó és autómentő bérlés Budapesten!

Válogasson kedvére jó állapotú, megbízható, tiszta autóink közül! Pontosan milyen személyautókat bérelhet tőlünk? Tiszta, jól karbantartott tehergépjárműveink biztosan nem fognak csalódást okozni. Válasszon kedvére, és egyeztessen velünk!

Autómentő bérlése esetén természetesen helyszínre szállított bérautót is tudunk kínálni. Országos + Ausztria autópálya matricával már 25000 forintért naponta. Tapasztalt munkatársaink gyorsan és több éves tapasztalattal látják el feladatukat. Az autóbérlés során valamennyi intéznivalóra jól bevált rendszerünk van, hogy a lehető leghamarabb vihesse el autóját.