Napelem élettartam

Ahhoz, hogy pontosan ki tudjuk számítani a napelem megtérülését, fontos ismernünk, hogy a napelem élettartama mennyi lesz! Ez a cikk ebben segít!

A napelemek a kezdetektől fogva erős, tartós anyagokból épülnek. A napelem ellenáll a fagynak, hőnek és még a jégesőnek is. UV álló, edzett üveg, alumínium alkatrészek alkotják a napelem rendszert. Nem rendelkeznek kopó, forgó alkatrészekkel, amik gyorsan tönkremehetnének.

Nem csoda tehát, ha a várható élettartamuk 20-25 évre becsülhető, még óvatos becslések alapján is. Szerencsére a tapasztalat alapján még pozitívabb eredményekről számolhatunk be.

Ebben a cikkben a napelemek élettartamáról lesz szó, ami fontos adatot szolgáltat a napelem megtérülés kiszámításához.

Napelemek várható élettartama

Az évekkel ezelőtt végzett Chemnitz-i Egyetem vizsgálatai azt mutatták, hogy a 90-es években készült napelemek jelentős része még mindig működik, 80-90%-os teljesítmény romlás mellett, ami igazán kiválónak mondható. Pedig az akkori technológiához képest már jelentősen fejlődtek az előállítási módszerek, jobb, tartósabb anyagokat használnak. A lamináló anyagok, ragasztó anyagok is tartósabbak.

A jelenlegi termékeknél gyakori a 20-25 éves garancia, ami a tapasztalatok szerint alábecsült. Valószínűbb, hogy ennél jóval tovább fognak működni megfelelő hatásfokon. Megfelelő minőségű napelem rendszer kiépítése esetében, valamint szakszerű karbantartás esetében 30-40 évig is működhetnek.

Várható teljesítmény romlás

10 év után 10%-os teljesítmény romlást, 20 év után pedig 20%-os teljesítmény romlást tartanak elfogadhatónak a gyártók. Ezek véleményem szerint szintén túl pesszimista jóslatok, hiszen a tapasztalat mást mutat. Még a régi technológiával készült napelemek is csak 20%-os teljesítmény romlást mutatnak a 90-es évek óta.

Természetesen előfordulhatnak gyengébb adatok is, ezért vállalja ezt a gyártó. A napelem üveg fényáteresztő képessége és a szilícium félvezető képessége is csökken, de mindezek nem jelentenek komoly teljesítmény csökkenést. Ezek természetes folyamatok.

Napelemek várható élettartama

A napelem megtérülését több tényező is befolyásolja, amiket szintén figyelembe kell venni. Ilyen a tájolás, amivel a Napelem tájolása című cikkemben részletesen foglalkoztam.

A legrosszabb várható élettartammal a polimer napelemek rendelkeznek jelenleg. Ígéretes technológia, alapjaiban változtathatja meg a napelemek felhasználását és hatékonyságát, hogyha sikerül kijavítani két legnagyobb hiányosságát. Ha részletesen érdekel, akkor ajánlom a Polimer / organikus napelem technológia című cikkemet!

Inverterek várható élettartama

Az inverterek ebből a szempontból jóval lényegesebb alkotóelemei egy napelem rendszernek. Rövidebb ideig bírják és költséget tekintve az egyik legdrágább alkotórész. A gyártók garancia esetében 10-15 évet szoktak vállalni, amit szintén alábecsültek, hiszen a 90-es évek óta működő inverterek fele még mindig működik! Itt már gyártók szerint nagyobbak a különbségek. Vannak gyártók, amik inverterei 80%át már le kellett cserélni, de vannak, amiknek mindegyik invertere működik!

Természetesen előre nem lehetett tudni, hogy mely gyártó invertere fog jobban teljesíteni, mint ahogy most se láthatunk a jövőbe. Az viszont elmondható, hogy a jelenlegi technológia esetében nagyobb arányban fogják megélni a 20 éves életkort az inverterek is. Itt is fontos a kicsit drágább, de jobb minőséget képviselő gyártókat választani, akik akár hosszabb vagy kiterjesztett garanciát is vállalnak a termékre.

Tartószerkezetek várható élettartama

A tartószerkezetek esetében rendkívül fontos a megfelelő minőségű anyagok felhasználása, hiszen ha kiváló minőségű rozsdamentes acélból készülnek, akkor 35-40 évet is ki fognak bírni. Azonban a rossz minőségű horgonyzott acél elemek korán korrodálódhatnak. Ezek a részek meghibásodás esetén az egész rendszert tönkre tehetik és nagy károkat okozhatnak, ezért nem érdemes spórolni rajtuk!

Konklúzió

Minden esetben érdemes a jobb minőségű alkatrészeket és a megbízható kivitelezőket választani. Ilyen összegű beruházások esetében mindenképp hosszú távra kell tervezni. Ha így teszünk, akkor szinte garantálható a megbízható működés évtizedek múltán is!

A napelem megtérüléséről részletesen írtam, a Megtérül a napelem befektetés? című cikkemben!

Ha teljes képet szeretne kapni a napelemekről és napelemes rendszerekről, akkor a Napelemek, napelemes rendszerek bemutatása című cikkemet is ajánlom!

Ingyenes kiszállással Budapest és környékén!

Vízszerelő Mester

Ingyenes kiszállással Budapest és környékén!

Több, mint 15 éves munkatapasztalat során több ezer elégedett ügyfelet tudhatunk magunk mögött. Ne kísérletezzen, menjen biztosra és válasszon minket! Mi azért dolgozzunk, hogy ön és családja jól érezze magát otthonában az év minden napján!