Napelem fogalmak

Rengeteg fogalommal találkozunk napelem témában, ha próbálunk tájékozódni. Természetesen laikusok számára zavaró lehet az a sok érthetetlen fogalom. Ezért érdemes összegyűjteni és elmagyarázni őket.

Rengeteg fogalommal találkozunk napelem témában, ha próbálunk tájékozódni. Természetesen laikusok számára zavaró lehet az a sok érthetetlen fogalom. Ezért érdemes összegyűjteni és elmagyarázni őket.

A napelem fogalmak cikk röviden, érthetően elmagyarázza a legfontosabb fogalmakat napelem témában.

Napelem fogalmak érthetően

Hőmérsékleti együttható

Azt mutatja meg, hogy az ideális 25 C˚-os hőmérséklethez képest mennyivel növekszik a napelem hőmérséklete. Hiszen ez az ideális hőmérséklet alatt teljesít a legjobban. Ha ettől negatív vagy pozitív irányban eltér a hőmérséklet, akkor csökkenhet a teljesítménye.

Félvezető réteg

A napelem azon része, ami az elektromos energiát képes vezetni, vagyis többnyire a szilícium.

Szigetüzemű napelem

A sziget üzemű rendszerek önálló rendszerben működő napelem rendszerek. Nem kapcsolódnak hálózathoz, így leadni sem tudják a megtermelt energiát. Minden energiát felhasználnak vagy rövidebb ideig tárolják akkumulátorokban. Ideális olyan helyeken, ahol nem lehet bevezetni az elektromos áramot pl. tanyákon.

Részletesen olvashat róla a Szigetüzemű napelem cikkben!

Monokristályos napelem

A monokristályos napelem lényege, hogy a szilíciumot henger alakúra alakítják egy tömbbe. Ezért mono, mert a szilícium egy tömbben dermed meg. Ezt nyolcszög alakú vékony szeletekre vágják. A napelem több cellából, de egy szilícium tömbből áll.

Részletesen olvashat róla a Monokristályos napelem című cikkemben!

Polikristályos napelem

A polikristályos, vagyis több kristályos napelem lényege, hogy a szilícium több kristályban dermed meg, mert több, négyzet alakú tömbbe öntik. Ezt szeletekre vágják és ónszalaggal forrasztják.

Részletesen olvashat róla a Polikristályos napelem című cikkemben!

Vékonyrétegű napelem

A vékonyrétegű napelem, más nevén amorf napelem, néhány vékony rétegből áll, amik a nanométertől a mikrométerig terjedhetnek.

A félvezető réteget pedig kémiai vagy fizikai lecsapatással hordozzák fel a közvetítő felületre.

Több felhasználási módot enged a technológiai jellegzetességeiből adódóan, azonban hatékonysága kisebb.

Részletesen olvashat róla a Vékonyrétegű napelem című cikkemben!

Hibrid napelem

A hibrid napelem két technológia ötvözéséből áll. A hagyományos napelem hátoldalán folyadékot áramoltat és ez hűti a napelemet. Így melegvizet és elektromos áramot is képes előállítani egyszerre. Illetve másik lényeges előnye, hogy a folyadék hűti a napelemet, ezáltal jobb teljesítményre képes forró időben.

Részletesen olvashat a Hibrid napelem című cikkemben róla!

Névleges teljesítmény

Az a teljesítmény adat, amit a gyártók meghatároznak az adott napelemre vonatkozóan, Watt mértékegységben meghatározva. Ezt a legideálisabb körülmények között határozzák meg, tehát a valós, használat közbeni teljesítmény eltérhet ettől.

Fajlagos teljesítmény

A valós energiatermelés és a névleges teljesítmény hányadosa.

Hatásfok

Azt határozza meg, hogy 1 m2 napelem felület mennyi energiát képes előállítani. Máshogy megfogalmazva, mennyi veszteség keletkezik amikor elektromos energiává alakítja a napenergiát.

Watt peak

A watt peak egy mérőszám, ami egy napelem legjobb teljesítményét mutatja ideális körülmények között.

Jelölése: Wp

Felületi hőmérséklet

A felszerelt, üzembe helyezett napelem aktuális hőmérsékletére vonatkozik. Fontos adat, mert ha a napelem hőmérséklete eltér az ideálistól, akkor a teljesítménye romlik.

Napkollektor

A napenergia felhasználásával közvetlenül meleg víz előállítására alkalmas szerkezet.

Cirkó javítása, szerelése, beépítése, cseréje és karbantartása!

Cirkó Szerelő Budapesten

Cirkó javítása, szerelése, beépítése, cseréje és karbantartása!

Tudjuk, milyen kellemetlen tud lenni az, ha nincsen meleg víz, vagy fűtés, ezért szakembereink a javítási munkálatokat az év minden napján éjjel-nappal (0-24) végzik el. Javasoljuk azonban, hogy készülékeit még az előtt javíttassa meg, amennyiben ismeri a hibáit, hogy annak működőképesnek kell lennie, tehát a fűtési szezon előtt.