Polikristályos napelem

A polikristályos napelem össze fontos tulajdonsága, hasznos tudnivalók! A polikristályos napelem előnyei, hátrányai, telepítése, élettartama, hasznos infók!

A polikristályos napelem a legnépszerűbb napelem technológia, amit világszerte használnak. Sokoldalú felhasználása és viszonylag olcsó ára tette, többek között népszerűvé. Mivel az egyik legjelentősebb technológia a napelem gyártás területén, ezért ebben a cikkben bemutatom érthetően, átláthatóan.

Mi az a polikristályos napelem?

A napelemek két fő típusból állnak. A kristályos napelemek és a vékonyrétegű napelemek. A kristályos napelemek pedig szintén két fő csoportra oszthatóak. A monokristályos és polikristályos napelemek. A monokristályos napelemet a Monokristályos napelem című cikkben mutatom be.

Napelem típusok szemléltetve

Napelem típusok

 • Kristályos napelem
 • Vékonyrétegű napelem

Kristályos napelem típusok

 • Monokristályos napelem
 • Polikristályos napelem
Kétféle módon van felszerelve ezen a tetőn a napelem.

A polikristályos, vagyis több kristályos napelem elkészítésének lényege, hogy a szilícium több kristályban dermed meg, mert több, négyzet alakú tömbbe öntik. Ezt szeletekre vágják és ónszalaggal forrasztják.

A félvezető réteg tehát ebben az esetben is a szilícium. Viszonylag könnyen felismerhető kékes-lila színe miatt. Nevezik multikristályos napelemnek is.

Önben is felmerült a kérdés, hogy melyik kristályos szolár panelt érdemes választani? A Monokristályos vagy polikristályos napelem? című cikkben összehasonlítom őket!

Polikristályos napelem tulajdonságai, fontos tudnivalók

Polikristályos napelem hatásfoka

Hatásfoka 13-18% között. De lehet olvasni 20% körüli hatásfokról is. Megközelíti a monokristályos napelem hatásfokát.

Polikristályos napelem teljesítménye

Mivel a szórt fényt jobban hasznosítja, ezért az északi országokban jobban ajánlott a használata. Magyarországon előfordul a szórt fényből és a direkt napsugárzásból is. Ezért éves összehasonlításban az előnyök és hátrányok kioltják egymást. Nem fedezhető fel túl nagy különbség a teljesítményükben.

Természetesen az egyes termékek között is vannak különbségek, minden esetben érdemes jól megvizsgálni a termék paramétereit!

Nagyon fontos, hogy a legtöbb gyártó a legideálisabb teljesítményt jelöli meg, amit teszt körülmények között tudott produkálni a napelem. A valós körülmények ronthatják ezeket az adatokat!

Működési hőmérséklete általában -40 és +85 Celsius fok között.

A tartószerkezet is jól látszik.

Polikristályos napelem mérete

Mivel a hatásfoka kisebb, ezért nagyobb felületet igényel, de az amorf technológiákhoz képest még így is kevesebb helyre van szüksége.

A többi napelemmel való összehasonlításáról a Napelemek összehasonlítása című cikkben írok részletesen.

Polikristályos napelem élettartama

Élettartama kb. 30 év. A gyári garancia átlagosan 25 év a teljesítmény 80%-ra.

Polikristályos napelem teljesítménye télen

A napsütéses órák száma jóval kevesebb télen, viszont a teljesítményüket nem rontja a magas hőmérséklet. Hiszen nyáron a 30-40 fokos hőségben a napelemek rendkívül fel tudnak melegedni, ami rontja a teljesítményüket. Télen ez a probléma nem áll fenn, tehát azt a kevés napsütést jobban tudják hasznosítani. Ez a napelem típus, pedig főleg jobban tudja hasznosítani a felhős időben keletkező szórt fényt, vagyis ilyenkor is termelnek energiát, amiről a Napelem működése télen című cikkben írok részletesen.

Polikristályos napelem telepítése

Polikristályos napelem telepítés lépései:

 • A helyszín felmérése.
 • A napelem helyének meghatározása, tájolása a legjobb teljesítmény eléréséhez. Kerülhet tetőre, földre, zárt térbe.
 • A szükséges eszközök, alkatrészek összeírása a felszereléshez. Minden helyzetre van alkalmas tartószerkezet.
 • A felszereléskor minden alkatrészt, eszközt beállítanak. Kulcsra készen, működő képes állapotban adják át. Legalábbis ez az alapvető elvárás valamennyi kivitelezőtől.
 • Meg kell követelni a szakképzett csapatot. Csakis szakemberek által összeszerelt napelem rendszertő lehet elvárni a 30 éves keresztül tartó hibátlan működést.
 • A mérőóra cseréjét az áramszolgáltató végzi.
 • Többnyire 1-2 nap alatt végeznek a telepítéssel.

Polikristályos napelem telepítés szempontjai:

 • Csak minőségi alapanyagokból álljon a napelem rendszer! Ha valódi megtérülést és eredményes befektetést szeretne elérni a napelemekkel, akkor csakis minőségi napelemeket vásároljon!
 • A leghatékonyabb teljesítmény eléréséhez a legideálisabb tájolást és dőlésszöget kell alkalmazni!
 • A megfelelő engedélyeket ki kell váltani! Az 50kVA-os teljesítményt meghaladó napelem rendszer építési engedély köteles.

Polikristályos napelem előnyei

 • Előállítási költsége alacsony, ezért az ára is alacsony.
 • A dőlésszögre és a tájolásra kevésbé érzékeny.
 • Több lehetőséget nyújt a felhasználás terén.
 • Jelenleg a legnépszerűbb napelem technológia.

Polikristályos napelem hátrányai

 • Kisebb hatásfok.
 • A direkt napfényt kevésbé tudja hasznosítani.

Összegezve

Magyarországon előnyös tulajdonságai miatt méltán vált népszerűvé, bár hatásfokán lehet még javítani. Mivel ezen a területen nagy mennyiségű pénzt fordítanak a fejlesztésbe és gyártásba, ezért ígéretes, folyamatosan fejlődő technológiának számít. Jól alkalmazható a hibrid napelem rendszerek részeként.

Polikristályos napelemek a háztetőn.

Szeretne többet tudni?

Ha megválaszolatlan kérdése van a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, vagy csak szeretné egy szakember véleményét kikérni, hívja ügyfélszolgálatunkat, ahol munkatársaink készséggel állunk rendelkezésére.

+36 (30) 933 7828

Cégünk számára elsőrangú az ügyfeleink elégedettsége ezért csak tapasztalt és magasan képzett szakemberekkel dolgozunk együtt.  A legjobb minőségű japán napelemeket és német invertereket telepítjük, a kínai termékeknél kedvezőbb áron! Bármilyen kérdésed is legyen, hozzánk bizalommal fordulhatsz!

Kazánok, cirkók, vízmelegítők, bojlerek, konvektorok, tűzhelyek, fűtésrendszerek, vízcsapok és vízhálózatok korszerű javítása és kiépítese.

Fűtés szerelés Budapest

Kazánok, cirkók, vízmelegítők, bojlerek, konvektorok, tűzhelyek, fűtésrendszerek, vízcsapok és vízhálózatok korszerű javítása és kiépítese.

Teljes körűen vállaljuk a fűtésrendszereknek a javítását, szerelését, karbantartását, cseréjét, vagy beszerelését. Ha ránk bízza a feladatot, akkor biztos lehet benne, hogy készüléke újra tökéletesen fog működni. Ne bízza rá másra, ne kockáztasson, válassza a biztost - minket.