+36 (1) 699 99 88

A napelem panelok feladata, hogy elektromos áramot állítsanak elő a Nap fényét kihasználva. Az így megtermelt tiszta, környezetbarát módon, minden káros anyag kibocsátása nélkül megtermelt áram. 

A napelem rendszer elemei

A napelem rendszer több eszközből, több elemből áll. Ezek közül általában csak magát a napelem modulokat látjuk, a rendszerek azonban komplex, több részből tevődnek össze: mono-vagy polikristályos napelem panelok, inverter, túlfeszültség elleni védelem, kábelek, valamint magát a napelem rendszert rögzítő tartószerkezet. 

Nagyon fontos a megfelelő napelem rendszer tartószerkezet

A tarószerkezet feladata, hogy a napelemeket évizedekre a tetőre rögzítse, és ezalatt az idő alatt minden gondozás nélkül a helyükön kell maradniuk. Ezért fontos, hogy csakis első osztályú, minőségi anyagból készüljön a tartószerkezet. 

A napelem rendszer alapvető eleme a tartószerkezet, a minőséget mindenképpen meg kell adnunk, amikor tartószerkezetet választunk. 

Cégünk alkalmazottai több éves tapasztalattal rendelkező szakemberek, akik kizárólag első osztályú és minőségű rögzítés-technikát alkalmaznak. 

Az általuk a napelem kivitelezéseken használt első osztályú, saválló acélból készült tartószerkezet tartósan ellenáll az időjárás viszontagságainak, így biztosan tartja a napelem rendszerünket évizedeken keresztül. 

Monokristályos napelem rendszer
napelemek

A napelem tájolása és a tartószerkezet

A tartószerkezet segítségével tudjuk beállítani a napelemek megfelelő dőlésszögét. Számtalan szempontot kell figyelembe venni a napelem rendszerek telepítésekor: a tető dőlésszögét, tájolását és árnyékmentességét. 

A telepítendő tetőfelület tájolása különösen fontos. A helytelenül megválasztott tájolás és dőlésszög eredményeként ugyanis a napelemes rendszer jelentősen kevesebb villamos-energiát fog tudni előállítani, ez pedig azt eredményezi, hogy a napelemes rendszerünk hosszabb idő alatt térül meg.

Magyarországon a délkelet és délnyugat közötti tájolás a legideálisabb, így tudja a legtöbb napfény érni a napelemeket. A tető dőlésszöge ideális esetben 24 és 54 fok között van, de kisebb eltérés nem okoz komoly termeléskiesést.

A napelemek és az árnyék

Ugyancsak fontos kérdés a tető árnyékoltsága. Napelem rendszerünk termelését különösen visszavetheti néhány fa vagy kémény okozta árnyék, amely a napelemekre vetődik. Éppen ezért komolyan oda kell figyelnünk ezekre a dolgokra a napelem rendszer megtervezésekor. 

Felhívjuk a figyelmet a helyszíni  felmérés fontosságára, amely alapján a tető tájolását, dőlésszögét és a tető árnyékmentességét a felmérést végző szakember kollégánk meg tudja határozni, és ezáltal személyre szabott, pontos ajánlatot tud készíteni az Ön számára.

napelem árnyék

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Első osztályú saválló acél tartószerkezet Első osztályú saválló acél tartószerkezet