Chat with us, powered by LiveChat Tényleg bajban a 100%-os pályázat? | Innovatív Napelem +36 (1) 699 99 88

Tényleg bajban a 100%-os pályázat?

Napelem rendszer

A pályáztatáskor meghatározott 485 ezer forintos kilowattonkénti költség az általános drágulás miatt nem elegendő a napelemes szektor szereplői szerint. Ráadásul a kivitelezők nem tudják elszámolni a már telepített rendszereket, és nem tudják, mikor kapják meg a pénzüket. A kivitelezők 90 milliárd forintos vagyonnal rendelkeznek, többen leállították a munkát.

A napelemes pályázatok ellehetetlenülésére hívta fel a figyelmet Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Egyesület elnöke szerdán a Rezsiconerfencia 2022 rendezvényen. Az elnök komoly aggályokról beszélt a pályázatok megvalósíthatóságával kapcsolatban.

Kiss Ernő két nagy problémát vázolt fel. Az egyik a költségek emelkedéséből adódik: drágult a pályázatok során beszerelendő berendezések, anyagok ára, nőttek a szállítási és munkaerőköltségek, valamint az általános áremelkedés. Ezért az ajánlattételi felhívásban meghatározott, kilowattonként legfeljebb 485665 forintban meghatározott költség tovább nem tartható.

Az MNNSZ és a Magyar Napenergia-ipari Szövetség (MANAP) közösen azt kéri a kormánytól, hogy emelje 600 ezer forintra a kilowattonként felszámítható költséget.

Változatlan támogatási összeg mellett lehetetlen teljesíteni a szerződéseket - mondta Kiss Ernő, aki szerint a kivitelezők már most menekülnek, nem kis részben a másik, súlyos problémaként azonosított tapasztalat miatt: hogy nem tudnak elszámolni a rendszerekkel. amelyeket már végrehajtottak az ajánlattevő számára.

https://innovativnapelem.hu/napelem-tamogatasok.html