+36 (25) 748 748

A napokban érkeztek meg a 2021-ben induló otthonfelújítási program részletei, melyeket Novák Katalin jelentett be a Facebook-oldalán. A tárca nélküli miniszterasszony a tájékoztató során kitért a maximum 3 millió forintos, 50%-os támogatás feltételeire, a támogatható felújítási munkálatokra és a pályázás menetére.

A közzétett feltételek szerint az otthonfelújítási támogatást olyan családok vehetik igénybe, akik legalább egy gyermeket nevelnek. A támogatás feltételei szerint gyermeknek minősül:

 • a 12 hetesnél idősebb magzat
 • a 25 életévét be nem töltött gyermek, ha otthon él a szüleivel
 • a munkaképességeiben korlátozott vagy fogyatékkal élő gyermek, akinek a szülője jogosult az otthongondozási díjra, ebben az esetben nincs életkor korlátozás

A támogatás célja

Az otthonfelújítási támogatás igénybevehető szinte minden olyan felújítási munkálatra, mely az életminőséget hivatott javítani, hiszen a program célja is ez, biztonságos és élhető környezetet biztosítani a gyermekeket nevelő háztartások számára. Ennek keretein belül támogatható az energetikai korszerűsítést szolgáló napelem rendszer telepítése is, mellyel hosszútávú befektetése most fele annyi idő alatt térülhet meg!

Mire használható fel a támogatás?

Az otthonfelújítási program keretein belül szinte minden felújítási, közművesítési, korszerűsítési folyamat támogatható, mely a biztonságos és élhető lakhatási körülményeket segíti. A teljesség igénye nélkül támogatható folyamat a festés, mázolás, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés, napelemes rendszerek kiépítése, új kazán, bojler vásárlás és bekötés, napkollektor, napelem vásárlása, klímaberendezés beépítése vagy cseréje, közmű bekötés (víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése), fürdőhelyiség, WC kialakítása,, ingatlan külső vagy belső szigetelése, galéria vagy lépcső beépítése, tetőcsere, tetőfelújítás, garázs felújítás, nyári konyha felújítása, meghatározott asztalosmunkák (pl. beépíthető bútor vagy konyhaigép beépítése, cseréje), kerítés építése.

Vissza nem térítendő állami támogatás napelemekre

Segítünk, hogy a legjobb döntést hozhassa.

Az olcsóbb választás nem mindig célravezető, sok esetben a kedvezőbb finanszírozású rendszerek olyan követelményeket vagy következményeket támasztanak a evő irányába, hogy célszerű elgondolkodni más megoldásokon is. A táblázatban összefoglaltuk és összehasonlítottuk az önerős, az 50%-os otthonteremtési támogatást, és a 100%-os napelem támogatás pozitívumait és kockázatait. Válasszon, és olvasson tovább, vagy keressen minket bizalommal!

Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy jogosultak legyünk a támogatásra?

 • legalább egy gyermeket nevelő szülő vagy szülők jogosultak rá
 • legalább egyéves, maximum 30 napra megszakított társadalombiztosítási jogviszony, mely lehet akár felsőoktatási, külföldi jogviszony vagy diplomás GYED is.
 • magyar állampolgárságú személy igényelhet
 • a koronavírus miatt az utolsó 3 hónapban az álláskeresői járadékot is figyelembe veszik
 • a nyugdíj mellett végzett munka is beleszámít
 • köztartozás-mentesség - a KRH lista nem kizáró tényező!
 • büntetlen előélettel kell rendelkezzen
 • egy család mindössze egyszer veheti igénybe a támogatást
 • 2021 januárban kezdődhet a felújítás, a számlákat is csak ettől a pillanattól lehet gyűjteni

A szülők a következő feltételekkel veheti igénybe az otthonfelújítási támogatást:

 • együtt élő szülők, akik házasok, élettársak
 • külön élő, a gyermeket közösen, megosztva nevelő szülők, ebben az esetben a támogatás is megosztható
 • ha a szülők külön élnek és a gyermekre kizárólagos felügyelet van, akkor a gyermeket nevelő szülő jogosult a támogatásra
Vissza nem térítendő állami támogatás napelemekre

Az igénylés menete

Az egyik legfontosabb információ a támogatással kapcsolatban, hogy utólagosan fizet, ezért annak, aki igénybe szeretné venni, feltétlenül érdemes utánajárni, hogy jogosult-e rá, hiszen a felújítás vagy beruházás finanszírozása így a tulajdonos feladata, az Államkincstár csak utólag fizet. 

Az igénylést a felújítás befejezése után, 60 napon belül kell benyújtani a  Magyar Államkincstár felé, az anyagköltségről és a munkadíjról szóló számlákkal és szerződéssel együtt. Fontos, hogy csak januártól lehet a költségeket elszámolni. Ezt követően a támogatás mértékétől függetlenül 30 napja van az Államkincstárnak az elbírálásra. Pozitív eredmény esetén 5 napon belül utal, vagyis a benyújtástól számított 35 nap múlva kaphatja meg az igénylő a pénzt. 

A felújítás létrejöttét, annak valódiságát és értékét Kormányhivatalnok ellenőrzi, akinek erre a kifizetést követő 6 hónap áll rendelkezésére. 

Mire kell odafigyelni, ha a támogatásra vágyunk?

Az otthonfelújítási támogatás minden esetben a számlával és szerződéssel igazolt felújítás vagy korszerűsítés összköltségének a felére nyújt támogatást. Ezen belül is érdemes számolni azzal a ténnyel, hogy a támogatás összege fele-fele arányban számolható el anyagköltségre és munkadjíra. Egy gyakorlatilag azt jelenti, hogy legfeljebb másfél millió forint támogatás kérhető anyagköltségre és ugyanígy, legfeljebb másfél millió forint munkadíjra, de ezek eggyüttes összege nem haladja majd meg a felújítás értékének 50%-át. Minden számlát össze kell gyűjteni, azonban ez nem elég. A kivitelezővel egy kifejezetten erre a célra létrehozott egyszerű szerződést ki kell tölteni és ezt is csatolni kell az igénylés során. A támogatásból felújított ingatlant el lehet adni, melyre az új tulajdonos -ha jogosult rá- új támogatást igényelhet, de aki egyszer élt vele, az többé nem veheti igénybe, másik ingatlan esetében sem. Az otthonfelújítási támogatás CSOK és babaváró hitel mellé vagy után is igényelhető. Arra fontos odafigyelni, hogy egy számlát csak egyszer lehet elszámolni melyet az Államkincstár szigorúan ellenőriz.

Hogyan történik a visszafizetés, ha a támogatást jogosulatlanul vette igénybe valaki?

Ha a Magyar Államkincstár vagy az ellenőrzést végző Kormányhivatalnok megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítja az igénylőt a támogatásnak az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegben történő visszafizetésére.

A támogatás teljes összegét nem kötelező igénybe venni, azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy egy család csak egyszer élhet ezzel a lehetőséggel. 

Vissza nem térítendő állami támogatás napelemekre

Hogyan oszlik meg az anyagköltségre és a munkadíjra igénybe vehető összeg?

Az otthonfelújítási támogatás pontosan fele-fele arányban vehető igénybe munkadíjra és anyagköltségre. Ön akkor jár a legjobban, ha összesen 6 millió forintért újít fel úgy, hogy a munkadíj és az anyagköltség összege sem kisebb másfél-másfél millió forintnál. Az alábbiakban mutatunk pár példát. Forrás: Magyar Államkincstár

Felújítás teljes költsége6.000.000,- Ft
Anyagköltség4.500.000,- Ft
Munkadíj1.500.000,- Ft
Kifizethető támogatás3.000.000,- Ft

Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 - 1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg. Amennyiben ezt a támogatást szeretné, célszerű így igénybe venni.

Felújítás teljes költsége5.000.000,- Ft
Anyagköltség4.000.000,- Ft
Munkadíj1.000.000,- Ft
Kifizethető támogatás2.000.000,- Ft

A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe.

Felújítás teljes költsége1.000.000,- Ft
Anyagköltség1.000.000,- Ft
Munkadíj0,- Ft
Kifizethető támogatás0,- Ft

A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft lett volna a munkadíj, de mivel a munkadíj 0, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.

Vissza nem térítendő állami támogatás napelemekre

Sikerünk titka a szakértelem

Cégünk pályázatírói nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek, akik kivételesen magas sikerességi rátával, 99,7%-os eredménnyel nyújtják be a pályázatokat, ezen felül azonban nem csak ebben lehetünk segítségére. A teljes beruházást a pályázattól, a terveken át a kivitelezésig kényelmesen, egy kézben tartva intézzük el.

Segítünk az energietikai beruházásaiban

Eddig több 10000 otthon energetikai beruházását és korszerűsítését végeztük el, jó minőségű, időtálló napelem rendszerekkel, pályázati anyagok benyújtásával, a kivitelezés teljes lebonyolításával. Cégük kizárólag magas minőségű napelem rendszerek telepítésével foglalkozik, melyekre garanciát vállalunk, ahogyan a kivitelezésre is. Forduljon hozzánk bizalommal, hogy megvalósíthassuk terveit!

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (25) 748 748 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Ki veheti igénybe a napelem támogatást? Ki veheti igénybe a napelem támogatást? Ki veheti igénybe a napelem támogatást?