+36 (25) 748 748

Állami támogatás magánszemélyeknek

Magánszemélyek számára sajnos jelen pillanatban nem áll rendelkezésre vissza nem térítendő támogatás napelemes rendszer telepítésére, és nincs információ arról, hogy a közeljövőben várható-e valamilyen konstrukció.

Bár vissza nem térítendő támogatás nem áll rendelkezésre, de a lakosság számára adott a lehetőség, hogy egy rendkívül kedvező, 0%-os kamatú és THM-ű hitel formájában tőkét szerezhessenek ez irányú vágyaik teljesítéséhez.

2019-ben és 2020-ban lakossági támogatás továbbra is a kedvező, 0%-os kamatú (és 0% THM-ű) hitel formájában érhető el.

Kedvezményes hitel napelemre

Ez a kamattámogatott hitel konstrukció megfelelő forrást biztosíthat egy a háztartás energiaigényét fedező napelemes rendszer megvalósításához. A hitelhez ráadásul semmiféle rejtett költség sem társul, így nem kell félnünk attól, hogy esetleg a törlesztőrészlet, vagy a futamidő hirtelen megváltozhatna.

Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy 2 millió forint hitelösszegig még ingatlanfedezetre sincs szükség, ami tovább könnyíti az igénylést, és a hiteligénylési kedvet is pozitívan befolyásolhatja.

Már az ingatlan fedezet nélküli hitel összege is bőségesen elég lehet ahhoz, hogy egy 5kW teljesítményű napelemes rendszert lehessen kiépíteni, mely havi szinten egy 20.000 Ft-os összegű villanyszámlát képes kiváltani.

Igénylők köre

A kedvezményes hitelt magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik. Azonban elképzelhető, hogy Adóstárs bevonására is szükség lehet az ügylet során. Ez az alábbi esetekben lehet indokolt.

Mivel ingatlan vonatkozásában csakis egy Hiteligénylő nyújthat be hitelkérelmet, ezért a leendő Adós házastársa, élettársa, bejegyzett élettársa, aki az ingatlan tulajdoni lapján szintén szerepel, szintén bevonásra kerül Adóstársként.

Továbbá amennyiben az Adós a futamidő lejárta előtt betölti, vagy már betöltötte a 75. életévét, a hitelügyletbe mindenképp szükséges bevonni egy olyan Adóstársat, aki megfelel az életkori korlátnak.

Napelem hitel lehetséges összege

Családi házak esetén az igényelhető összeg maximuma nem haladhatja meg a 10 millió forintot. Társasházak esetén ugyanez az összeg lakásonként maximum 7 millió forintban került meghatározásra.

Érdemes viszont figyelembe venni, hogy a 2 millió forintot meghaladó hitelösszeg esetén szükséges ingatlanfedezetet is bevonni a folyamatba. Ez esetben ha az ingatlanon már van jelzálogbejegyzés, akkor az aktuális hitelező engedélyére is szükség lesz. Tehát ilyenkor a korábbi hitelező bankunk gördíthet akadályt a hitel igénylése elé, emiatt érdemes mindenképp időben jelezni szándékunkat felé.

Napelem hitel lehetséges összege
Napelem hitel önerő

Futamidő

A hitel futamideje maximum 20 évre szólhat. Mivel hosszútávú hitelről van szó a havi törlesztőrészletet érdemes úgy meghatározni, hogy az a jelenlegi villanyszámla összegét semmiképp se haladja meg. Ennek hála, a hitel törlesztése nem fog plusz terhet jelenteni a háztartásunk számára.

Természetese lehetőség van vállalni azt is, hogy magasabb összegű havi törlesztőrészletért cserébe a futamidőt csökkentik. Ez akkor javasolt inkább, ha biztos anyagi lábakon állunk és rendelkezünk pénzügyi tartalékokkal is.

Napelem hitel önerő

A kedvezménye hitel igényléséhez mindenképpen szükségünk lesz önerő biztosítására. Ennek minimális összege a projekt költségének minimum 10%-a. Azonban az önerő terhére a kivitelezés során felmerülő szakértői, engedélyeztetési és adminisztrációs költségek mind elszámolhatók.

Összefoglalva

Állami támogatás által tehát különböző módokon, de a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak is lehetőségük van tőkéhez jutni napelemes rendszer kiépítéséhez. Magánszemélyek a kedvezményes hitel nyújthat segítséget, míg a vállalkozások számára jelenleg két projekt által biztosított vissza nem térítendő támogatás is nyitva áll.

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (25) 748 748 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Napelem állami támogatással Napelem állami támogatással Napelem állami támogatással