Napelem állami támogatással

Egy megfelelő teljesítménnyel rendelkező napelem kiépítése nagy anyagi terhet jelenthet családoknak és vállalkozásoknak egyaránt. Állami segítséggel lehetőség nyílik arra, hogy otthonunk, vagy telephelyünk energiaellátását olcsóbban biztosíthassuk.

Állami támogatás magánszemélyeknek

Magánszemélyek számára sajnos jelen pillanatban nem áll rendelkezésre vissza nem térítendő támogatás napelemes rendszer telepítésére, és nincs információ arról, hogy a közeljövőben várható-e valamilyen konstrukció.

Bár vissza nem térítendő támogatás nem áll rendelkezésre, de a lakosság számára adott a lehetőség, hogy egy rendkívül kedvező, 0%-os kamatú és THM-ű hitel formájában tőkét szerezhessenek ez irányú vágyaik teljesítéséhez.

2019-ben és 2020-ban lakossági támogatás továbbra is a kedvező, 0%-os kamatú (és 0% THM-ű) hitel formájában érhető el.

Kedvezményes hitel napelemre

Ez a kamattámogatott hitel konstrukció megfelelő forrást biztosíthat egy a háztartás energiaigényét fedező napelemes rendszer megvalósításához. A hitelhez ráadásul semmiféle rejtett költség sem társul, így nem kell félnünk attól, hogy esetleg a törlesztőrészlet, vagy a futamidő hirtelen megváltozhatna.

Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy 2 millió forint hitelösszegig még ingatlanfedezetre sincs szükség, ami tovább könnyíti az igénylést, és a hiteligénylési kedvet is pozitívan befolyásolhatja.

Már az ingatlan fedezet nélküli hitel összege is bőségesen elég lehet ahhoz, hogy egy 5kW teljesítményű napelemes rendszert lehessen kiépíteni, mely havi szinten egy 20.000 Ft-os összegű villanyszámlát képes kiváltani.

Igénylők köre

A kedvezményes hitelt magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik. Azonban elképzelhető, hogy Adóstárs bevonására is szükség lehet az ügylet során. Ez az alábbi esetekben lehet indokolt.

Mivel ingatlan vonatkozásában csakis egy Hiteligénylő nyújthat be hitelkérelmet, ezért a leendő Adós házastársa, élettársa, bejegyzett élettársa, aki az ingatlan tulajdoni lapján szintén szerepel, szintén bevonásra kerül Adóstársként.

Továbbá amennyiben az Adós a futamidő lejárta előtt betölti, vagy már betöltötte a 75. életévét, a hitelügyletbe mindenképp szükséges bevonni egy olyan Adóstársat, aki megfelel az életkori korlátnak.

Napelem hitel lehetséges összege

Családi házak esetén az igényelhető összeg maximuma nem haladhatja meg a 10 millió forintot. Társasházak esetén ugyanez az összeg lakásonként maximum 7 millió forintban került meghatározásra.

Érdemes viszont figyelembe venni, hogy a 2 millió forintot meghaladó hitelösszeg esetén szükséges ingatlanfedezetet is bevonni a folyamatba. Ez esetben ha az ingatlanon már van jelzálogbejegyzés, akkor az aktuális hitelező engedélyére is szükség lesz. Tehát ilyenkor a korábbi hitelező bankunk gördíthet akadályt a hitel igénylése elé, emiatt érdemes mindenképp időben jelezni szándékunkat felé.

Napelem hitel lehetséges összege
Napelem hitel önerő

Futamidő

A hitel futamideje maximum 20 évre szólhat. Mivel hosszútávú hitelről van szó a havi törlesztőrészletet érdemes úgy meghatározni, hogy az a jelenlegi villanyszámla összegét semmiképp se haladja meg. Ennek hála, a hitel törlesztése nem fog plusz terhet jelenteni a háztartásunk számára.

Természetese lehetőség van vállalni azt is, hogy magasabb összegű havi törlesztőrészletért cserébe a futamidőt csökkentik. Ez akkor javasolt inkább, ha biztos anyagi lábakon állunk és rendelkezünk pénzügyi tartalékokkal is.

Napelem hitel önerő

A kedvezménye hitel igényléséhez mindenképpen szükségünk lesz önerő biztosítására. Ennek minimális összege a projekt költségének minimum 10%-a. Azonban az önerő terhére a kivitelezés során felmerülő szakértői, engedélyeztetési és adminisztrációs költségek mind elszámolhatók.

Állami támogatás vállalkozásoknak

Vállalkozások számára a magánszférával ellentétben adott a lehetőség vissza nem térítendő támogatás igénylésére. Természetesen itt is meghatározott hitelkeret áll a vállalkozások rendelkezésére és bizonyos elvárásoknak is meg kell felelni. Jelenleg az alábbi két vissza nem térítendő pályázati forrásra lehet igényt beadni a mikro- kis- és középvállalkozásoknak: GINOP-4.1.3-19 és GINOP-4.1.4-19.

GINOP-4.1.3-19

Ebben a pályázati keretben csak és kizárólag napelemes rendszer telepítésére lehet pályázni azért, hogy a cégek a saját fogyasztásukon tudjanak spórolni. Tehát ez a projekt azok számára lehet csábító akik, saját energiafelhasználásukat kizárólag napelem által termelt energiából kívánnák fedezni.

Ennek a projektnek a keretében egy 7,5-15 kWp teljesítményű napelemes rendszer fejlesztésére lehet pályázni, azaz tényleg kis kapacitású, saját, villamosenergia fogyasztás kiváltási célú fejlesztésekről van szó.

Állami támogatás vállalkozásoknak
Napelem teljesítmény képlete

Támogatás lehetséges összege

A projekt keretében a vállalkozások 1,5 és 3 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. Viszont fontos kiemelni, hogy csak azok a cégek pályázhatnak, amelyeknek van már legalább 3 lezárt teljes üzleti évük és a pénzt a közép-magyarországi régión kívüli fejlesztéshez kérik.

Igénylés feltételei

A projekt keretében csak olyan épületekre való napelem telepítésre lehet támogatás kérni, amelyben a kérelem benyújtását megelőző egy évben volt villamos energia felhasználás.

Emellett fontos, hogy kizárólag a fejlesztéssel érintett épülethez, vagy azonos fűtési körön lévő épületekből álló épületcsoporthoz kötődő, illetve az épületben működő termelési eszközök teljes releváns villamos-energiaigényének legfeljebb 100%-át fedező napelemes rendszere telepítése támogatható.

Továbbá az is lényeges kritériumnak tekinthető, hogy a napelemes rendszer kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén kerülhet elhelyezésre.

Igénylés határideje

A projektben meghirdetett támogatásra naptári dátum szerint 2020. szeptember 30-ig, de a gyakorlatban a 15 milliárd forintos keret kimerüléséig lehet pályázni.

Projekt elszámolása

A vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 100%-a lehet.

Azonban fontos, hogy a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket. Ez azt jelenti, hogy a támogatás nem a tényleges költségek alapján történik, hanem az iparági adatok alapján megállapított egy összegű átalányár alapján. ennek köszönhetően elkerülhető a projektek „túlárazása”

A pályázatot egyszerűsített elszámolás jellemzi, ami a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a fejlesztésekről nem kell számlákat, bankszámla kivonatokat, és egyéb bizonylatokat benyújtani, csak a fejlesztés megfelelő minőségű megvalósítását igazoló dokumentumokra van szükség.

A kérelem benyújtásához mindössze három melléklet benyújtása szükséges, azaz nem kell sem energetikai tanúsítványt, sem árajánlatokat benyújtani. Azonban érdemes tudni, hogy nincs hiánypótlásra lehetőség, emiatt azonban a támogatási kérelmek elbírálása gyorsabb a megszokottnál.

GINOP-4.1.3-19 elszámolása

GINOP-4.1.4-19

GINOP-4.1.4-19

Pályázati célok

  • napkollektoros rendszerek telepítésére és fejlesztésére
  • brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítésére
  • napelemes rendszer telepítésére
  • hőszivattyú rendszerek alkalmazására fűtésre /hűtésre/használati melegvíz-termelésre/fűtésrásegítésre
  • az épületek hőtechnikai adottságainak javítására, hőveszteség csökkentésére
  • épületek fűtési, hűtési és használati melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére
  • meglévő beltéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására
  • „kiskapacitású” napelemes rendszer telepítésére hálózati villamosenergia-termelés céljából (önállóan nem támogatható tevékenység)
  • az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló- vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére (önállóan nem támogatható tevékenység)

GINOP-4.1.4-19 támogatás

A GINOP-4.1.3-19-el ellentétben ebben a projektben már nem csak napelemes rendszerek kiépítésre lehet pályázni, de lehetőségünk van csak napelemre pályázni is.

A pályázható kör itt már sokkal szélesebb a vállalkozások számára. A cégek az alábbi célokra igényelhetik a támogatást:

Támogatás lehetséges összege

A GINOP-4.1.4-19-es kiírás 3-100 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kínál átlagosan 55%-os támogatási intenzitás mellett a közép-magyarországi régión kívül megvalósuló megújuló energiás és energiahatékonysági fejlesztésekhez.

Vagyis amíg a GINOP-4.1.3-19 a kisebb céges fejlesztéseknél segít, addig a GINOP-4.1.4-19 tipikusan a nagyobb projektekhez nyújthat hathatós támogatást.

Igénylés feltételei

Fontos kiemelni, hogy bővült a támogatható vállalkozások köre: mezőgazdasági termékek feldolgozásával foglalkozó, de nem mezőgazdasági főtevékenységű középvállalat is pályázhat, emellett nonprofit vállalkozások, szövetkezetek és olyan cégek is indulhatnak, amelyek a bérelt ingatlanjukon szeretnének fejlesztést megvalósítani.

Emellett a pályázó cégeknek legalább 1 lezárt üzleti évvel rendelkezniük kell a sikeres pályázáshoz.

Nem érdemes továbbá elfeledkezni arról sem, hogy a projekt legfeljebb 55%-os a támogatási intenzitással igényelhető, mely során költségáltalányos elszámolás valósul meg.

Eszerint az adott rendszer névleges kapacitására egy előzetes piaci felmérés alapján a kiíró meghatároz egy fajlagos árat és ha ezen az árszinten sikerül a pályázónak a fejlesztést kivitelezni, akkor az elszámolható költségek 55%-át kapja meg vissza nem térítendő támogatásként, ha viszont mindezt olcsóbban képes az adott fejlesztést kivitelezni, akkor a teljes beruházási költségéből utólag nézve a megkapott támogatás az 55%-ot is meghaladhatja.

Igénylés határideje

A GINOP szabályrendszere miatt csak a közép-magyarországi régión kívüli projektek támogathatók. A pályázat maga 2019. november 11-étől elérhető és a tervek szerint 2020. január 15-én zárul, vagyis eddig igényelhető a vállalkozások számára.

Összefoglalva

Állami támogatás által tehát különböző módokon, de a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak is lehetőségük van tőkéhez jutni napelemes rendszer kiépítéséhez. Magánszemélyek a kedvezményes hitel nyújthat segítséget, míg a vállalkozások számára jelenleg két projekt által biztosított vissza nem térítendő támogatás is nyitva áll.

A Pentele Solar weboldalán is tájékozódhat a napelemes támogatásokról, pályázatokról.