+36 (25) 748 748

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a napokban jelentette be Facebook-oldalán a 2021-től igényelhető otthonfelújítási program részleteit és feltételeit. A támogatás a már meglévő, felújítani vagy bővíteni kívánt ingatlanokra igényelhető, a felújítási költségek felére.

A program előfeltétele az, hogy legalább egy gyermeket nevelnie kell az igénylő családnak vagy egyedülálló szülőnek. A támogatás szempontjából nevelt gyermeknek minősül:

 • a 12 hetes kort betöltött magzat
 • a 25 év alatti gyermek, aki a szüleivel él együtt
 • a fogyatékkal élő vagy csökkent munkaképességű gyermekek esetében nincs felső korhatár, ha a szülő jogosult a GYOD-ra.

A programban részt vevő szülők lehetnek

 • házasok, élettársak, egyedülálló szülők,
 • elvált szülők esetén a megosztott felügyeleti joggal nevelt gyermek esetében osztható a támogatás,
 • elvált szülő, ha a gyermeket kizárólagos felügyeleti joggal neveli, akkor egyedül jogosult a támogatás igénybevételére.

A támogatás egyéb feltételei és részletei

Az otthonfelújítási program keretein belül számos tevékenység támogatható, közöttük a napelem rendszer telepítése is. Fontos kitétele, hogy a felújítás vagy beruházás maximum 50%-a támogatható, mely utófinanszírozással kerül kifizetésre, így a felújításra szánt összeget az igénylő családnak kell előteremtenie. A támogatás összege mindenképpen 50% anyagköltségből és 50% kivitelezési költségből adódik össze. Ebben az esetben akkor igényelhető meg a támogatás maximális mértéke, ha az az összeg a beruházás összértékének az 50%-át teszi ki, számszerűsítve tehát egy 6 millió forintos napelem beruházás, melynek 3 millió forint az anyagköltsége és másik 3 millió forint a kivitelezése esetén igényelhető vissza ennek az 50%-a, vagyis a támogatás felső összeghatára. Bár a programon belül 3 millió forint igényelhető, nem kötelező a teljes összeget elérni, kisebb felújításra is fel lehet használni a támogatást.

Egy család egyszer veheti igénybe a támogatást, függetlenül attól, hogy hány gyermek él a családban.

50 százalékot fizethet ki az állam a napelem rendszeréből

Pontosan mire igényelhető a támogatás?

Nehéz lenne minden olyan felújítást és korszerűsítési folyamatot szó szerint felsorolni, amire igénybevehető maga a támogatás, ettől függetlenül összeszedtük a munkálatok nagy részét.

Festés, mázolás, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés, napelemes rendszerek kiépítése, új kazán, napkollektor vásárlás, bojler vásárlás és bekötés, klímaberendezés beépítése vagy cseréje, közmű bekötés (víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatásbevezetése), fürdőhelyiség, WC kialakítása,, ingatlan külső vagy belső szigetelése, galéria vagy lépcső beépítése, tetőcsere, tetőfelújítás, garázs felújítás, nyári konyha felújítása, meghatározott asztalosmunkák (pl. beépíthető bútor vagy konyhaigép beépítése, cseréje), kerítés építése, valamint napelem vásárlása és kivitelezése.

Segítünk, hogy a legjobb döntést hozhassa.

Az olcsóbb választás nem mindig célravezető, sok esetben a kedvezőbb finanszírozású rendszerek olyan követelményeket vagy következményeket támasztanak a evő irányába, hogy célszerű elgondolkodni más megoldásokon is. A táblázatban összefoglaltuk és összehasonlítottuk az önerős, az 50%-os otthonteremtési támogatást, és a 100%-os napelem támogatás pozitívumait és kockázatait. Válasszon, és olvasson tovább, vagy keressen minket bizalommal!

Fontos feltételek az igényléshez

 • Az igénylő legalább egy év, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell, hogy rendelkezzen, az elmúlt egy év során maximum 30 nap megszakítással.
 • Figyelembe veszik a külföldi jogviszonyt, a felsőoktatási jogviszonyt, a nyugdíj mellett végzett munkát és a diplomás GYED-et is.
 • Körtartozástól mentesnek kell lennie (a KRH adatlista nem kizáró tényező).
 • Magyar állampolgár igényelheti.
 • Feltétel a büntetlen előélet.
 • A koronavírusra való tekintettel a jogviszonyba beletartozik az utolsó 3 hónapra az álláskeresési járadék is.
 • Csak 2021 januártól gyűjtött számlák számíthatók be a költségekbe, ahogy a felújítás is ekkor kezdődhet meg.
 • Az otthonfelújítási támogatás CSOK és babaváró hitel mellé vagy után is igényelhető. Arra fontos odafigyelni, hogy egy számlát csak egyszer lehet elszámolni melyet az Államkincstár szigorúan ellenőriz.
50 százalékot fizethet ki az állam a napelem rendszeréből

Hogyan lehet 0 forintos beruházással napelem rendszere?

Amennyiben az önerőre elegendő összeg nem áll rendelkezésére, akkor se csüggedjen, hiszen ez az állami támogatás túl nagy segítség ahhoz, hogy aki jogosult rá, ne vegye igénybe. Ebben az esetben az önerőt lehetséges fedezni egy személyi kölcsönnel vagy más, erre a célra felhasználható kölcsönösszeggel. Nem tudja hova forduljon az önerő finanszírozásához? Hozzánk!

Cégünk ugyanis nem csak a tervezésben és a kivitelezésben lesz partner, de partnereinken keresztül finanszírozási feltételeket is segítünk megteremteni, melyet a megítélt támogatás összegéből vég- vagy előtörleszthet, így csökkentve annak terheit. Ezzel a támogatással akár 0 forint önerővel indítható, feleannyi idő alatt megtérülő beruházás tulajdonosa lehet rövid időn belül. Mi kell ehhez? Az, hogy alkalmas legyen a támogatás feltételeinek megfelelően és az, hogy bennünket bíz meg a napelem rendszere kivitelezsével.

Ugyanis cégünk a finanszírozáson, a támogatás papírmunkáján felül a teljes tervezési és kivitelezési folyamatot biztosítja, ezzel gondoskodva arról, hogy Ön biztonságban érezze magát. 

Hogyan oszlik meg az anyagköltségre és a munkadíjra igénybe vehető összeg?

Az otthonfelújítási támogatás pontosan fele-fele arányban vehető igénybe munkadíjra és anyagköltségre. Ön akkor jár a legjobban, ha összesen 6 millió forintért újít fel úgy, hogy a munkadíj és az anyagköltség összege sem kisebb másfél-másfél millió forintnál. Az alábbiakban mutatunk pár példát. Forrás: Magyar Államkincstár

Felújítás teljes költsége6.000.000,- Ft
Anyagköltség4.500.000,- Ft
Munkadíj1.500.000,- Ft
Kifizethető támogatás3.000.000,- Ft

Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 - 1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg. Amennyiben ezt a támogatást szeretné, célszerű így igénybe venni.

Felújítás teljes költsége5.000.000,- Ft
Anyagköltség4.000.000,- Ft
Munkadíj1.000.000,- Ft
Kifizethető támogatás2.000.000,- Ft

A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe.

Felújítás teljes költsége1.000.000,- Ft
Anyagköltség1.000.000,- Ft
Munkadíj0,- Ft
Kifizethető támogatás0,- Ft

A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft lett volna a munkadíj, de mivel a munkadíj 0, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.

Az igénylés menete

 • A felújítást, korszerűsítést vagy bővítést követően 60 napon belül az igényléshez szükséges számlákat, szerződéseket és dokumentumokat be kell nyújtani a Magyar Államkincstárhoz
 • Az Államkincstár 30 napon belül bírálja el a támogatási kérelmet
 • Amennyiben megítélik a támogatást, úgy a 30 nap elbírálási idő után 5 napon belül kifizetik a támogatás összegét
 • Kijelölt Kormányhivatalnok ellenőrzi a felújítás részleteit, létrejöttét, a költségek valódiságát, melyre a kifizetést követő 6 hónap áll rendelkezésre.

Mi történik, ha valaki jogosulatlanul veszi igénybe a támogatást?

Ha az államkincstár megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítja az igénylőt a támogatásnak  az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegben történő visszafizetésére.

Forduljon hozzánk bizalommal, ha azt szeretné, hogy a korszerűsítési terve ne csak álom maradjon!

50 százalékot fizethet ki az állam a napelem rendszeréből

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (25) 748 748 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Napelem rendszer állami támogatás Napelem rendszer állami támogatás Napelem rendszer állami támogatás