+36 (25) 748 748

A családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-oldalán jelentette be a 2021. január 1-jén induló otthonfelújítási program részleteit, mely többszintű célrendszerrel rendelkezik.

A támogatási program elsődleges célja, hogy a gyermeket vagy gyermekeket nevelő családok lakhatási körülményeit és létbiztonságát javítsák, ugyanakkor az építőipari ágazat kifehérítése sem titkolt szándék.

A támogatás legfőbb alapfeltétele az, hogy a támogatást igénylő családok legalább egy gyermeket neveljenek vagy vállaljanak, így a 12 hetes kort betöltött magzat is már számba vehető, mint nevelt gyermek.

A támogatási program szerint gyermeknek minősül: 

  • 12 hetes vagy annál idősebb kort betöltött magzat
  • vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek, aki a 25. életévét nem töltötte be és a szüleivel él
  • 25 életévét betöltött, megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő gyermek

Az igénylés feltételei

A támogatást igénylőnek az alábbi feltételeknek kell még megfelelnie;

  • magyar állampolgársággal rendelkező személy jogosult a támogatásra
  • legalább egy év folyamatos (legfeljebb 30 napos megszakítással) társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen
  • nem lehet köztartozása, de a KHR lista nem kizáró tényező
  • büntetlen előélettel rendelkezik
  • a gyermek felügyeletére jogosult személy vagy annak nagykorú kirendelt gyámja

A társadalombiztosítási jogviszony

A társadalombiztosítási jogviszonyba beleszámít a felsőoktatási jogviszony, a nyugdíj mellett végzett munka, a diplomás GYED és a külföldi jogviszony is.

A támogatás kizárólag Magyarországon található lakáscélra használt ingatlanra igényelhető meg. 

Napelem rendszerek 2021 - állami támogatások

Mire jár a támogatás?

Az otthonfelújítási program keretein belül számos felújító, bővítő és korszerűsítő tevékenység támogatható, mely a benne élő család életkörülményeit javítja vagy biztonságosabbá, élhetőbbé teheti. A teljesség igénye nélkül támogatható konyha, fürdő-WC felújítás vagy kialakítás, fűtéskorszerűsítés vagy létesítés, napelemrendszer telepítés, közműbevezetés, garázs felújítás, galéria vagy belső lépcső kialakítása, szigetelés, szaniterek beépítése vagy cseréje, garázs felújítás, mozgáskorlátozott gyermek esetében akadálymentesítés, térburkolat lerakás vagy csere, alapozás megerősítése, kerítés építése.

Az igénylés és az elszámolás menete

Mivel a támogatás utófinanszírozott jellegű, így a családnak meg kell előlegeznie a felújítás összegét, melyet utólag fizet vissza a Magyar Államkincstár, ha az igénylő és a beruházás megfelel a támogatás szabályrendszerének. Az otthonfelújítási támogatás CSOK és babaváró hitel mellé vagy után is igényelhető. Arra fontos odafigyelni, hogy egy számlát csak egyszer lehet elszámolni melyet az Államkincstár szigorúan ellenőriz.

A felújítás 2021. januárjában kezdődhet meg legkorábban, az ekkortól gyűjtött számlák és megbízási szerződések számíthatók csak be a támogatásba. A felújítást 50%-ban jogosult a program támogatni, maximum 3 millió forint mértékben akkor, ha a beruházás anyagköltsége és kivitelezési munkadíja elérik az 50-50%-os arányt, ugyanis ennek a feltételnek teljesülnie kell. A felújításra fordított munkadíj 50%-a és az anyagköltség szintén 50%-a támogatható. Nem kötelező a teljes keretösszeget igénybe venni, kisebb felújításra is felhasználható, de érdemes számolni vele, hogy egy család egyszer veheti igénybe ezt az állami támogatást.

A felújítást követően 60 napon belül kell a Magyar Államkincstár felé benyújtani a dokumentumokat, mely elektronikus úton is intézhető. A beérkezést követően 30 napon belül az Államkincstár elbírálja a támogatási kérelmet, majd pozitív bírálat esetén 5 napon belül, azaz összesen beadástól számított 35 nap múlva fizeti ki a támogatás összegét. Fontos figyelembe venni, hogy a Kormányhivatalnokoknak ellenőrzési kötelezettsége van, melyet a kiutalástól számított fél éven belül el fognak végezni.

Hogyan történik a visszafizetés, ha a támogatást jogosulatlanul vette igénybe valaki?

Ha a Magyar Államkincstár vagy az ellenőrzést végző Kormányhivatalnok megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítja az igénylőt a támogatásnak az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegben történő visszafizetésére.

Napelem rendszerek 2021 - állami támogatások

Hogyan oszlik meg az anyagköltségre és a munkadíjra igénybe vehető összeg?

Az otthonfelújítási támogatás pontosan fele-fele arányban vehető igénybe munkadíjra és anyagköltségre. Ön akkor jár a legjobban, ha összesen 6 millió forintért újít fel úgy, hogy a munkadíj és az anyagköltség összege sem kisebb másfél-másfél millió forintnál. Az alábbiakban mutatunk pár példát. Forrás: Magyar Államkincstár

Felújítás teljes költsége6.000.000,- Ft
Anyagköltség4.500.000,- Ft
Munkadíj1.500.000,- Ft
Kifizethető támogatás3.000.000,- Ft

Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 - 1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg. Amennyiben ezt a támogatást szeretné, célszerű így igénybe venni.

Felújítás teljes költsége5.000.000,- Ft
Anyagköltség4.000.000,- Ft
Munkadíj1.000.000,- Ft
Kifizethető támogatás2.000.000,- Ft

A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe.

Felújítás teljes költsége1.000.000,- Ft
Anyagköltség1.000.000,- Ft
Munkadíj0,- Ft
Kifizethető támogatás0,- Ft

A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft lett volna a munkadíj, de mivel a munkadíj 0, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (25) 748 748 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Otthonfelújítási program 2021 Otthonfelújítási program 2021 Otthonfelújítási program 2021