Napelemek összehasonlítása

Melyik napelem a legjobb hatásfokú? Melyik napelem a legjobb teljesítményű? Mik az előnyei és hátrányai a különböző napelem típusoknak összehasonlítva? A napelemek összehasonlítása azért fontos, hogy egymás mellett lássuk az összes fontos tulajdonságot!

Több napelem típus is létezik és mindegyikről elég sok információt lehet találni. Ezért olyan fontos a napelemek összehasonlítása, mert így egy cikkben összeszedem és összehasonlítom a napelem típusokat érthetően, hogy könnyebb legyen a döntést meghozni.

Ebben a cikkben összehasonlítom a fontosabb napelem típusokat hatásfok, teljesítmény, élettartam, előnyök és hátrányok szerint.

Fontos elmondani, hogy az egyes termékek egyedi tulajdonságai eltérhetnek az itt leírt általános leírásoktól!

Napelemek összehasonlítása tulajdonságaik alapján

Napelemek összehasonlítása- napelemek hatásfoka

A hatásfok az egyik legfontosabb adat egy napelemmel kapcsolatban. Ez határozza meg, hogy a napsugárzást mekkora arányban alakítja át energiává. Ha csak ezt az egy adatot nézzük, akkor megtévesztő lehet az összehasonlítás, hiszen lényeges részlet, hogy az adott helyen, ahová telepítjük, mennyi a napsütéses órák száma, illetve a technológiából adódóan melyik típusú napsugárzást tudja jobban hasznosítani. Megkülönböztetünk szórt fényt és direkt napsugárzást.

Ebből következően a monokristályos napelemek hiába érik el a legjobb hatásfokot, ha a direkt napfényt tudják igazán hatékonyan hasznosítani és pl. mi felhős vidékre telepítjük őket.

Ilyen esetben a polikristályos napelemek teljesítenek jobban. A vékonyrétegű napelemek hatásfoka a leggyengébb.

Mono- poly- és vékony napelemek.

Napelemek összehasonlítása- napelemek teljesítménye

A teljesítmény az a tényező, ami szintén befolyásolja, hogy mennyi idő alatt fog megtérülni a befektetésünk. Megkülönböztetünk névleges teljesítményt és fajlagos teljesítményt. Lényeges különbség van a kettő között és érdemes ismerni az adott termékre vonatkozó adatokat.

Mivel a teljesítményt befolyásolja a napsütéses órák száma, a dőlésszög, a tájolás és még egyéb más tényezők is, ezért nem feltétlenül az hozza a legjobb teljesítményt, ami a legjobb hatásfokkal rendelkezik. Ezért érdemes figyelembe venni az adott napelem típus tulajdonságait. Hazánkban a monokristályos és polikristályos napelem előnyei és hátrányai kioltják egymást, de általánosan elmondható, hogy a polikristályos napelem jobban teljesít.

Ha a vékonyrétegű napelemekkel hasonlítjuk össze, akkor a napelem rendszer méretét is össze kell hasonlítani, hiszen az amorf napelemeknek nagyobb felület szükséges ugyanakkora teljesítmény eléréséhez. Költségük viszonyt alacsonyabb a polikristályos napelemekhez képest is.

Ha a hibrid napelemek teljesítményét is összehasonlítjuk a többi napelemmel, akkor viszont már árnyaltabb a kép, hiszen a hibrid rendszerek alapvető jellemzője, hogy javítja az adott napelem teljesítményét és még meleg vízzel is ellátja a háztartást. Egyértelműen jobb teljesítményt fog produkálni, viszont a költségek is magasabbak lesznek.

Napelemek összehasonlítása- napelemek élettartama

A monokristályos és polikristályos napelemek esetében is a 30 év a gyakori. A gyártók 25 évig garantálnak 80%-os teljesítményt.

A vékonyrétegű napelemekre a gyártók valamivel kevesebb élettartamot garantálnak. Ettől függetlenül nem kizárt, hogy a 30 év élettartamot ezek a típusok is meg fogják haladni.

Mivel a vékonyrétegű napelem technológia újabb, mint a kristályos, ezért nincs annyi tapasztalat ilyen hosszú távú működés esetén.

Monokristályos és polikristályos napelem

Napelemek összehasonlítása előnyeik alapján

A különböző napelemeknek különböző előnyeik vannak. Mindegyik másban jó, ezért fontos ismerni a jellemzőbb előnyöket. Így könnyedén összehasonlíthatóvá válnak.

Napelemek összehasonlítása - monokristályos napelem előnyei

 • A legkisebb helyigényű napelem fajlagos összehasonlításban.
 • Direkt, vagyis közvetlen napsugárzás kedvezőbb számára. Tehát azok a területek, ahol több a zavartalan, napos órák száma.

Napelemek összehasonlítása - polikristályos napelem előnyei

 • Ára viszonylag alacsony, mivel az előállítási költsége is alacsony.
 • Kevésbé érzékeny a tájolásra és a dőlésszögre.
 • Felhasználási területeit figyelembe véve sok lehetőséget nyújt.

Napelemek összehasonlítása - vékonyrétegű napelem előnyei

 • Kevésbé romlik a teljesítménye a napelem hőfokának emelkedésekor.
 • Ideális a kelet-nyugati elhelyezések esetén, mert a beesési szög változására kevésbé érzékeny.
 • Vékonyságuk miatt több felhasználási lehetőség adódik.

Napelemek összehasonlítása - hibrid napelem előnyei

 • Hatékonysága növekszik akár 30%-al.
 • Kevesebb helyet igényel, mint a kristályos típusok vagy az amorf napelemek. Ezért a felszerelés költségei is kisebbek.
 • Jól tervezhető, egyenletes teljesítmény.
 • Legmagasabb teljesítmény 1 m2-re számolva.

Részletesebben a Hibrid napelem című írásomban foglalkozok a hibrid napelemmel.

Napelemek összehasonlítása hátrányaik alapján

Napelemek összehasonlítása - monokristályos napelem hátrányai

 • Ha a fajlagos összehasonlítást nézzük, akkor az előállítása a legköltségesebb.
 • Azokon a területeken, ahol a felhős órák száma nagyobb, ott nem jó választás, mert a szórt fényt kevésbé tudja hasznosítani.

Napelemek összehasonlítása - polikristályos napelem hátrányai

 • Kisebb hatásfok, mint a monokristályos napelemek estében.

Napelemek összehasonlítása - vékonyrétegű napelem hátrányai

 • A hőmérséklet csökkenés esetén romlik a teljesítménye.
 • Élettartama rövidebb, mint a kristályos napelemek esetében.
 • A felszerelési költsége magasabb lehet, mert nagyobb felületre van szükség ugyanakkora teljesítmény eléréséhez és ez több rögzítést, több tartószerkezetet igényel.
 • Hatásfoka alacsony.
 • Több idő szükséges a felszereléséhez, mint a többi napelem típus esetében.

Napelemek összehasonlítása - hibrid napelem hátrányai

 • A legköltségesebb napelem típus.

Összegezve

Mindig az adott lehetőségeket kell figyelembe venni és az ideális döntést meghozni. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik napelem a legjobb döntés. Minden helyzet más, mint ahogy az elvárások és elképzelések is különböznek.

Ha teljes képet szeretne kapni a napelemekről és napelemes rendszerekről, akkor a Napelemek, napelemes rendszerek bemutatása című cikkemet is ajánlom!

Válogasson kedvére jó állapotú, megbízható, tiszta autóink közül! Pontosan milyen személyautókat bérelhet tőlünk? Tiszta, jól karbantartott tehergépjárműveink biztosan nem fognak csalódást okozni. Válasszon kedvére, és egyeztessen velünk!

Autó, teherautó és autómentő bérlés Budapesten!

Válogasson kedvére jó állapotú, megbízható, tiszta autóink közül! Pontosan milyen személyautókat bérelhet tőlünk? Tiszta, jól karbantartott tehergépjárműveink biztosan nem fognak csalódást okozni. Válasszon kedvére, és egyeztessen velünk!

Autómentő bérlése esetén természetesen helyszínre szállított bérautót is tudunk kínálni. Országos + Ausztria autópálya matricával már 25000 forintért naponta. Tapasztalt munkatársaink gyorsan és több éves tapasztalattal látják el feladatukat. Az autóbérlés során valamennyi intéznivalóra jól bevált rendszerünk van, hogy a lehető leghamarabb vihesse el autóját.