+36 (1) 699 99 88

A napelemek is érzik a meleget

Napelem rendszer

A tűző napsütéses napok rekord mennyiségű napenergiával táplálják Európa hálózatát – de a jelenlegi hőhullám valójában rossz hír a napelemek számára. Németországban vasárnap rekordmennyiségű áramot termeltek napenergiával, miközben az ország nagy részén hőségriadót helyeztek kilátásba. Az elkövetkező napokban még több napenergia termelése várható, mivel Nyugat-Európa olyan hőséghullámra készül, amelyet sok országban még soha nem látott, márpedig ez a rekordmennyiségű napenergia messze van attól, amit az ország napelemei elérhettek volna, ha a hőmérséklet egy kicsit alacsonyabb lett volna.

Míg a több napenergiával előállított energia a valószínűleg „gyilkos” hőhullám pozitív hatásának tekinthető, a hő valójában hátráltatja a napelemeket. A melegebb, naposabb napok nem jelentenek több energiát, mivel az emelkedő hőmérséklet valójában akadályozza a napelemek energiagyűjtési képességét.

Hogyan működik?

A napelemek fotovoltaikus celláikkal elnyelik a napfényt, a panelek által beszívott fotonok kiiktatják az elektronokat atomjaikból, és elektromos áramkört képeznek a panel félvezetőiben, elektromos áramot generálva. A legtöbb napelem panelt 25 C°-os hőmérsékleten tesztelik, ami ideális hőmérséklet, és aminél ez a folyamat a napelemeken belül optimális körülmények között megy végbe. A hő hatására a panel túlzott számú elektronja – amelyek a nap energiájának elektromos árammá alakításáért felelősek – gerjesztést okoz, ami végül csökkenti a panel generált feszültségét és hatékonyságát. Ez a hatás nem minimális. A CED Greentech által megosztott adatok szerint a magas hőmérséklet 10-25 százalékkal csökkentheti a napelemek hatékonyságát. A solar.com szerint minden egyes Celsius-fokkal 0,5 százalékponttal csökken a napelemek hatékonysága.

Van megoldás?

Nyilván vannak termikus napelemek is, amelyeket nem érintene a megnövekedett hő. De ezek sokkal ritkább panelek, különösen otthonokban, és kevésbé megbízhatóak az áramtermelésben.

A SHARP és a Risen napelemek kiemelkedően teljesítenek magas hőmérsékleten is, viszont áramtermelés szempontjából a megbízhatóságuk sokkal magasabb, mint egy termikus napelemnek.