+36 (1) 699 99 88

Napelem inverter jelentősége

A napelem inverter a napelemes rendszer agya és szíve egyszerre. Átalakítja a napelem panelek által termelt egyenáramot használható váltóárammá, majd továbbítja az elektromos berendezések számára.

Adatokat, hibaüzeneteket is küld a rendszer működéséről. Ezek az adatok szüksgesek ahhoz, hogy észleljük, ha valamilyen meghibásodás történik vagy valamelyik panel nem megfelelően termel.

Ez a napelem rendszer legérzékenyebb része is egyben. Bizonyos szempontokat be kell tartani a beüzemelés és a működtetés során, hogy a lehető legtovább működjön megbízhatóan.

Megfelelő napelem inverter kiválasztása

Különböző teljesítményű napelem invertereket gyártanak a gyártók. Attól függően, hogy mekkora rendszert kell ellátnia, az egészen kicsiktől a nagyokig sokfélét találunk. A fázisszá határozza meg, a telejsítményét. A kicsikhez elég az egyfázisú inverter, de már egy átlagos méretű családi ház fogyasztásának kiszolgálásához is szükség lehet kétfázisúra. A nagyobb rendszerekhez pedig háromfázisúra van szükség.

Rendkívül fontos a megfelelő méretezés, mert az egész napelemes rendszer teljesítménye függ tőle! Hosszú távon pedig a megtérülési idő tolódhat el jelentősen. Már a rendszer tervezése során ezt figyelembe kell venni és elvégezni a szükséges számításokat!

Megfelelő napelem inverter kiválasztása
Napelem inverter elhelyezése

Napelem inverter elhelyezése

Az elhelyezéssel kapcsolatban több szempontot is figyelembe kell venni és betartani a tanácsokat a zavartalan és hosszú élettartamért.

Megfelelő hozzáférhetőség

Rendkívül fontos, hogy megfelelő helyet kell hagyni a fal és bárilyen berendezési tárgy és az inverter között. A készüléknek szellőznie kell és hozzá kell férni, hogyha karbantartásra, szerelésre szorul. Általában 40-70 cm-t javasolnak a gyártók, ami távolságot minden oldalánál érdemes meghagyni.

Pozícionálás

Csakis függőleges állásba lehet elhelyezni. Megdönteni maximum 10%-osan lehet.

Melyik helység ideális?

Az időjárási viszontagságokat érdemes elkerülni és belső térbe telepíteni, mert a hőmérséklet ingadozás is lerövidíti az élettartamát. Tehát a túlzott meleg és a túlzott hideg is árthat. Pormentes, kevésbé zsúfolt helység a megfelelő.

Hova ne telepítsd a napelem invertert...

  • padlástér
  • esős, szeles vagy akár napsütötte házfal
  • zsúfolt garázs
  • szerelőműhely

Hova telepítsd a napelem invertert...

  • kazánház
  • előszoba
  • esőtől, széltől, túlzott napsütéstől védett házfal

Napelem inverter üzembe helyezése

Az üzembe helyezést kizárólag megfelelő képesítéssel és tapasztalattal rendelkező szakember végezheti! A hibás beüzemelés hatására komoly anyagi kár keletkezhet.

Fontos kritérium, hogy az inverternek meg kell felelnie a szolgáltató követelményeinek, tehát engedélyezett készüléknek kell lennie. Mindegyik szolgáltató weboldalán megtalálható ez a lista. Ez az elektromos hálózat és a felhasználó biztonságát szolgálja.

Ha szakember végzi a telepítést, akkor nyilvánvalóan meg fog győződni arról, hogy nincs feszültség a rendszerben, tehát nem áll fenn az áramütés veszélye. AC és DC oldalon nem lehet feszültség.

Hibrid inverterben rejlő lehetőségek

Egyre népszerűbbek a hibrid inverterek lakossági felhasználás terén. A hálózatra csatlakoztatott napelemes rendszerek egyik hiányossága az, hogy áramszünet esetén lekapcsolnak érintésvédelmi okoknál fogva. Hiszen amikor a szolgáltató szakemberei neki állnak egy esetleges hibát javítni valahol a hálózatban, akkor biztosnak kell lenniük abban, hogy nincs fezültség a rendszerben. Ez biztosítja tehát a hibák javítását. Ilyenkor azonban hiába termelhetne a napelemes rendszer energiát, nem fog működni addig, amíg az áramszünet véget nem ér.

Ennek a kiküszöbölésére hozták létre a hibrid invertereket, amik akkor is ellátják energiával a házat, amikor áramszünet van. Képesek tárolni energiát, ugyanúgy mint a sziget üzemű rendszerek. Ez természetesen plusz kltséggel jár, mert az energia tárolásásra alkalmas akkumulátorokat be kell szerelni ilyen esetekben.

Az okos otthonok népszerűsödésével együtt terjednek el ezek az inverter típusok, hiszen egy okos otthon vezérlését folyamatosan biztosítani kell, amihez folyamatos elektromos energia ellátásra van szükség. Ebben az esetben ideális választás.

Hibrid inverterben rejlő lehetőségek

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

5 dolog, amit a napelem inverterről tudni kell! 5 dolog, amit a napelem inverterről tudni kell!