Chat with us, powered by LiveChat Fűtés napelemmel | Innovatív Napelem +36 (1) 699 99 88

Sokakban fogalmazódik meg az a kérdés, hogy ki tudom-e váltani a gázzal vagy fával való fűtést? Meg lehet oldani a fűtést is napelemmel? Már az elején le kell szögezni, hogy ez egy komplex kérdés! Több tényező egymásra hatását kell megfelelően vizsgálni és a lehető legpontosabb mérési adatokkal alátámasztani, bármilyen eredményt is kapunk. Ebben a cikkben segítséget adok a megfelelő választáshoz, anélkül, hogy bármelyik lehetőség mellett érvelnék. Olyan szakembereknek a véleményét semmiképp se higgye el, akik egyértelműen rá akarják beszélni valamelyik megoldásra, anélkül, hogy pontos adatokat ismernének az adott helyzetről!

Mindenkinek saját magának kell megtalálnia a számára legjobb megoldást vagy olyan szakember véleményére hagyatkozni, aki helyszíni felméréssel, a körülmények pontos ismeretével rendelkezik!

Fűtés napelemmel – Hogyan?

Ha elektromos fogyasztókat a napelem rendszerről tudunk működtetni és ezzel megfelelően fűteni az adott lakóteret, akkor megvalósítottuk a fűtést napelemmel. Ez lenne az ideális helyzet, úgyis mondhatjuk, hogy a cél, amit el szeretnénk érni! Azonban felvet néhány kérdést…

 • A szükséges napelem rendszer kiépítésének mekkora a költsége?
 • Milyen elektromos fogyasztókkal oldjuk meg a fűtést?
 • A használt elektromos fogyasztók milyen hatékonysággal fűtenek?
 • Ha összehasonlítjuk más lehetőségekkel, akkor rosszabbul vagy jobban jártunk rövid-közép. és hosszútávon?
 • Milyen célból van szükségünk a napelemmel való fűtésre? pl. nyaraló fűtése, lakóház fűtése
 • Mekkora időtartamban gondolkodunk? Mennyi idő alatt térüljön meg?
 • Mekkora a felfűtendő lakótér?
 • Milyen hőszigeteléssel rendelkezik az épület?
 • Számos kérdésre kell választ kapni, tehát aki egyértelműen kijelenti, hogy tudja, mi a jó megoldás, anélkül, hogy ezekre a kérdésekre választ kapott volna, annak semmiképp se szabad hinni!

A napelem megtérülésének több szempontját is át kell gondolni, pontos méréseket kell végezni és adatokat ismerni, ahhoz, hogy megfelelő döntést hozhassunk! A Mennyit termel a napelem? című cikkben ennek jártam utána részletesen!

Fűtés napelemmel – Mivel?

Ha alkalmazunk a modern megoldások közül néhányat, akkor egy megfelelően szigetelt, távvezérelt fűtési rendszerrel ellátott házban, ahol nincs nagy belmagasság, ott megérheti az elektromos árammal való fűtés. Természetesen csak akkor, ha a megfelelő számításokat elvégeztük és a körülményeket felmértük!

Ha a szobák fűtését külön-külön vezérelhetjük, optimalizálhatjuk az éppen felmerülő igények szerint, akkor sok felesleges fűtési energiát megspórolhatunk. Mobil telefonunkkal könnyen be- és kikapcsolhatjuk a fűtést, így kényelmesebbé és takarékosabbá téve azt.

Ahhoz, hogy pontos számításokat végezhessünk, tudnunk kell, hogy 1 m3 gáz fűtőértéke 10 kWh árammal váltható ki. Tehát, ha a megfelelő elektromos eszközt keressük, amivel kiválthatjuk a gázzal való fűtést, akkor ez az egyik alapvető adat, amivel számolnunk kell!

Hőszivattyús fűtés napelemmel

A környezetéből vonja ki a hőt és a lakótérben adja le, ezáltal fűt. Levegőből, vízből, földből egyaránt lehetséges hőt kinyerni. Mindegyik rendszernek megvannak az előnyei és hátrányai.

Radiátor - Fűtés napelemmel

Napelemes padlófűtés

A napelemes padlófűtés lényege, hogy a napelem által termelt elektromos árammal felmelegítjük a vizet, amit a szivattyú csőrendszeren keresztül eljuttatunk a csőkígyók által az egész helyiségbe. Előnye, hogy az egész helyiséget melegíti és jobb komfortérzetet, hőérzetet biztosít. Hátránya, hogy meghibásodás esetén bontani kell a padlót és a kiépítése is költségesebb.

Napelemes radiátor

Szintén a napelem által megtermelt energiát hasznosítva működnek az eletromos radiátorok. Különböző technológiák és gyártók közül lehet választani, a lényeg, hogy mindegyik radiátor külön szabályozható és a beállított hőmérsékletet elérve, leállnak. Képesek raktározni a hőt, így energiatakarékosak.

Infrapanel

A napelem átal megtermelt energiát infrapanelek működtetésére is fel lehet használni. Az infrapanelek lényege, hogy infravörös sugárzással melegítik fel a lakótérben lévő személyeket és tárgyakat, így komfortosabb hőérzetet biztosítanak. Előnye, hogy könnyen kiépíthető, nem keveri a port és alacsonyabb hőfokra is elég felfűteni, mert jobb hőérzetet biztosít. 

Infrapanel - elegáns modern fűtési megoldás
Mennyit takaríthatunk meg, ha napelemmel fűtünk?

Mennyit takaríthatunk meg, ha napelemmel fűtünk?

Ezt nehéz pontosan meghatározni, de az biztos, hogy a szolgáltatóktól való függetlenedés az olcsó fűtés kulcsa. Minél kevesebb energiát kell megvásárolnunk a gáz- vagy áramszolgáltatónktól, annál kevesebb havi költségünk van. Válság idején - ha például a lakossági szektor egy adott mennyiségű áramot kap alacsonyabb áron, akkor a napelem rendszerünknek hála, valószínüleg benne leszünk azon alacsony fogyasztók körében, így olcsóbban juthatunk hozzá az áramhoz.

Fűtés napelemmel – Tervezés

 • Mielőtt kiépítünk bármilyen fűtési rendszert, érdemes néhány fontos kérdést tisztázni!
 • Milyen bekerülési költségekkel kell számolni?
 • Mennyibe kerül a működtetés, üzemelés?
 • Mennyibe kerül a karbantartása, javítása évente?

Ha egy átlagos szobát nézünk, ami 20 m2 alapterületű és 2,5 m magasságú, akkor oda egy 2000 W teljesítményű fűtőpanelre van szükség.

Elektromos fűtés előnyei

 • nem kell gázkazánt vásárolni
 • kéményt kiépíteni
 • gáztervet készíteni
 • fűtési csöveket elvezetni a falban
 • gyorsabb és könnyebb kiépítés
 • nem igényel komolyabb szakértelmet
 • nem igényel karbantartást
 • nincs légszennyezés
 • ha napelemekkel vagy más megújuló energiát termelő technológiával ötvözzük, akkor ingyenes fűtéshez jutunk

Összegezve

Ahogy olvashattuk, a napelem technológia ennyire sokoldalú és hasznos is lehet. Számtalan előnnyel rendelkezik a napelemes fűtés, ami egyre vonzóbbá teszi. Nem szennyezzük a környezetet, időt és energiát spórolunk meg vele és hosszú távon anyagilag is jobban járunk. Persze, ez az ideális eset! Egy ilyen beruházás előtt a fenn felsorolt szempontokat figyelembe kell venni és a lehetőségeket tisztázni. Hasonló energia megtakarítási tippeket a 9+1 energia megtakarítási tipp című cikkemben olvashat!

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Fűtés napelemmel Fűtés napelemmel