Chat with us, powered by LiveChat Napelem tájolása | Innovatív Napelem +36 (1) 699 99 88

A napelemek telepítésének tervezésekor számos szempontot figyelembe kell venni. A napelem dőlésszögét, a napelem teljesítményét, a napsütéses órák számát, a felhasználás célját és még sorolhatnánk. Ugyanilyen lényeges szempont a napelem tájolása!

Ebben a cikkben részletesen körbe járom a napelem tájolásával kapcsolatos tudnivalókat.

Hasznos információk napelem tájolással kapcsolatban

Ideális napelem tájolás

30-40 fok közötti beállítás, déli irányban. Merőlegesen érje a felületüket a napfény, tehát a beesési szög mindig 90 fok legyen. Dél- dél-nyugati irány az ideális, hisz akkor inkább délután éri jobban a napfény. A nyugati tetőre érdemes elhelyezni. A napelemeket a nyári mozgáshoz érdemes igazítani, hiszen akkor éri a legtöbb napfény őket.

A legjobb déli irányú tájoláshoz képest a dél- kelet vagy dél- nyugat irányú telepítés kb. 5%-os veszteséget okoz. A nyugati vagy keleti tájolás pedig 15%-os veszteséget.

A napelem tájolása jelentősen befolyásolhatja a napelem megtérülését, amiről a Megtérül a napelem befektetés? című cikkben írtam!

Legrosszabb napelem tájolás

Akkor a legrosszabb a napelem tájolása és egyben nem is javasolt a telepítése, ha kelet-nyugati iránytól északra eltér a fekvése. Ilyenkor más lehetőségeket kell figyelembe venni, hiszen lehet telepíteni a földre, garázs vagy egyéb más kiegészítő épület tetejére. Természetesen minden esetben érdemes a plusz költségeket számításba venni, hiszen az ideális tájolás érdekében lehet, hogy több tartószerkezetet, alapépítményt kell telepíteni.

Napelem tájolása lapostetőn

Rendkívül fontos lapostetők esetében a megfelelő teherbírás. A tető anyagától függ, hogy alkalmas a napelem telepítésre vagy sem. Többnyire ahhoz, hogy hatékonyan súlyozhassák a napelemeket, komoly teherbírással kell rendelkeznie a lapostetőnek. Ezért csak ritkán alkalmasak napelem felszerelésére.

Legjobb napelem tájolás

Napelem teljesítmény kalkulátor

Az Európai Unió által létrehozott napelem teljesítmény kalkulátor segítségével bárki kiszámolhatja, hogy lakóhelyén a különböző szempontok figyelembe vétele mellett, mekkora teljesítményre számíthat.

Alternatív lehetőségek a napelem tájolásával kapcsolatban

Napelem tartó szerkezetek

Lehetőség van a nappal együtt mozgó szerkezetek telepítésére is. Ezekben az esetekben viszont a költségek is emelkednek és nem csak a több tartó szerkezet miatt, hanem azért is, mert ezeknek a szerkezeteknek a karbantartása és esetleges meghibásodása is gyakoribb lehet. Továbbá, ami szintén lényeges szempont, hogy a mozgásukhoz energia szükséges.

A tájolásra kevésbé érzékeny napelem típusok alkalmazása

A vékonyrétegű napelem előnyei között szerepel az, hogy a tájolásra kevésbé érzékeny. Emiatt érdemes lehet megfontolni az alkalmazását olyan helyeken, ahol valamilyen oknál fogva nem a legjobb a napelem tájolása.

vékonyrétegű napelem cikkben részletesen írok erről a napelem típusról.

Napelem tartó szerkezetek

Amikor nem lehet a tetőre napelemet szerelni

  • ha nagyon széttagolt a tető
  • ha rossz a tájolás
  • ha árnyékos
  • ha a tető nem bírná a terhelést

Ezeket a szempontokat mindenképpen figyelembe kell venni, mert komoly költségekkel járhat, ha a tetőben kárt okoz a nagy terhelés, főleg ha baleset is keletkezik! Az is előfordulhat, hogy a kiadások megtérülése jóval több időbe telik a teljesítmény csökkenés miatt pl. árnyékolás esetén.

Hozamcsökkenést okozhat

  • fa
  • villanyoszlop
  • tető

Tehát bármi, ami árnyékot vet a napelem cellákra. 10%-os árnyékolás, akár 30-50%-os hozamcsökkenést okozhat. Fontos a körültekintő tervezés!

Összegezve

A napelem tájolás az egyik legfontosabb szempont napelem vásárláskor. Lényeges tehát a megfelelő tervezés a beszerelés előtt, mert sok problémától és plusz költségtől óvhatjuk meg magunkat! Hasonlóan fontos tényező a napelem hatásfoka. Erről részletesen a Napelem hatásfok érthetően című cikkemben írtam.

Ha találkozott olyan fogalmakkal napelem témában, amiket nem írtak le érthetően, akkor keresse meg a Napelem fogalmak című cikkemben. Ha ott sem találja, akkor írja meg nyugodtan és bővítem a cikket!

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Napelem tájolása Napelem tájolása