+36 (1) 699 99 88

Aki napelem témában tájékozódik, gyakran találkozik azzal a dilemmával, hogy mi a helyzet a napelemekkel télen? Olyankor semmi értelmük? Nem termelnek semmi energiát télen? Ennek a kérdésnek a megválaszolására készült el a Napelem működése télen című cikk.

Napelem működése télen

A napelem technológia fejlődésének köszönhetően télen is egyre több energiát tudnak termelni a napelemek. A napelem működése télen bár teljesítményének csökkenéséhez vezet, így is termel energiát. Arról nem is beszélve, hogy a nyári időszakban termelt nagy mennyiségű energiát nem használjuk ki. Így azt visszatermelve az elektromos hálózatba éves összevetésben így is nyereségesként kell zárnunk az évet.

A modern napelemekről már könnyebben lecsúszik a hó, ezért nem fedi el sokáig, még akkor se, ha nagyobb hómennyiség esett. Egyrészt a dőlésszög - 40-45 fokos az ideális - megfelelő beállításával lehet előidézni. Másrészt pedig a napelemek vékony fedő rétegének köszönhetően csúszik le könnyebben a hó.

Napelem hatásfoka télen

A napelem működése télen jelentősen függ a hatásfoktól. Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy az adott napelem típus mennyire érzékeny a felhős időre? Ha szórt fényben jól teljesít, akkor a téli időszakban nem csökken a hatásfoka. Tehát a hatásfoka nem csökken, de kevesebb napfény éri, amiből kevesebb energiát tud előállítani. Ellenben nyáron, sokkal jobban csökken a hatásfoka, mert felmelegszik és az ideális 20-25 fok fölé emelkedik a hőmérséklete.

Tehát a hatásfok csökken, de a napfényes órák száma jóval magasabb, vagyis több energiát tud termelni. A vékonyrétegű napelemek hatásfoka nagyobb arányban csökken a hőmérséklet csökkenés által. A monokristályos és a polikristályos napelemek jobban reagálnak a hőmérséklet csökkenésre, azonban a hőmérséklet növekedést a vékonyrétegű, vagyis amorf napelemek tolerálják jobban.

Minden esetben törekedni kell az energia szolgáltatónál éves elszámolás lehetőségére. Ebben az esetben ugyanis nem kell kifizetni a téli időszakban lecsökkent termelés miatti energia felhasználást, mert nyáron jóval több energiát tápláltunk vissza a hálózatba, ami fedezi a szükségletet. Erről a témáról a Megtérül a napelem befektetés? című cikkben írok!

Másik jelentős érv a napelem mellett, hogy gondoljon csak bele egy évben hány olyan alkalom van, amikor süt a nap, de nincsen otthon senki és így a megtermelt energiát se használják fel! Ha a család elmegy kirándulni, nyaralni, akár pár órás, akár egész napos programot szervez, olyankor is termeli a napelem rendszer az energiát, de mivel nem kerül felhasználásra, a szolgáltató megvásárolja azt.

Napelem teljesítménye télen

Ahogy az előbb említettem, a napelemek teljesítménye a kevesebb napsugárzás miatt lecsökken a téli időszakban. De ilyenkor is süt a nap, sőt felhős időben is képes energiát termelni. Napelem típustól függ, hogy milyen mértékben tudja hasznosítani a felhős időszakban elérhető napsugárzást. Jellemzően a polikristályos napelem technológia teljesítménye a legjobb felhős időszakban.

Hogyan érinti a tél a napelemes rendszeremet?

Napelem telepítése télen

A napelem telepítése télen is megoldható. Az alacsonyabb hőmérséklet nem akadályozza a szakemberek munkáját. A szélsőséges időjárási körülmények azonban, mint pl. az erős szél és erős esőzés kevésbé biztonságossá teszi a szerelést. Ilyenkor érdemes megvárni a jobb időt.

Összegezve

Ha a mai modern napelemeket és invertereket vesszük alapul, akkor a téli időszakban is megfelelő mennyiségű energia állítható elő. Ezt a megfelelő dőlésszög és a jól kiválasztott napelem technológia teszi igazán hatásossá. Ha éves összesítésben nézzük, akkor kihozható nullára vagy nyereségesre az energia termelés. Így a napelem működése télen is költséghatékonyabb lehet.

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Napelem működése télen Napelem működése télen