+36 (1) 699 99 88

Mekkora napelemet telepítsek? Hogyan dönthetem el, hogy mekkora napelem rendszerre van szükségem? Természetes ez a kérdés, hiszen nem minél nagyobbat építünk, annál jobban növekednek a költségek is. Illetve, ha kisebb lesz, mint amekkorára szükségünk van, akkor nem értük el a célunkat.

Ebben a cikkben segítek minden tényezőt sorra venni, ami a napelemes rendszer méretét befolyásolja.

Napelem méretezés jelentősége

Ma Magyarországon ha többletet termelünk a napelem rendszerünkkel, akkor alacsonyabb áron vásárolja meg a szolgáltató, mint amennyiért mi vásároljuk tőle. Emiatt sajnos nem éri meg, hogy jelentősebb többletet termeljünk otthoni célra kiépített rendszerünkkel.

Ha kevesebbet termelünk, akkor pedig továbbra is fizetnünk kell az áram számlát a szolgáltatónak. Akkor nem valósul meg éves viszonylatban a szolgáltatótól való függőségünk minimalizálása.

Ebből következően akkora napelem rendszert érdemes létrehozni, ami az adott elektromos áram szükségletet fedezi. Előre kell tervezni az esetleges növekvő igényeket, pl. egy plusz fagyasztó berendezés vagy légkondicionáló beüzemelése. Ezeket hozzá kell számolni az éves fogyasztáshoz.

Továbbá az inverter méretét is ehhez szükséges hozzászámolni.

Napelem rendszer méretezése

Elektromos áramfogyasztás meghatározása

Az aktuális áramszámla alapján kiszámolhatjuk, hogy mennyi elektromos áramot fogyasztunk, ha megszorozzuk 12-vel. Kicsit pontosabb adatokat kapunk, ha megvan mindegyik áramszámla az előző évből.

Napelem rendszer méretezése

Napelem méretezés

Ideális tájolás, elhelyezés esetén egy 1 kWp névleges teljesítményű rendszer átlagosan 1200 kWh elektromos áramot termel. Ha az éves áramfogyasztásunk 3500 kWh, akkor 3 kWp rendszert kell tervezni.

A különböző rendszerek, különböző mennyiségű elektromos energiát fognak termelni. Figyelembe kell venni azt, hogy az egyes rendszerek között jelentős különbségek vannak.

Napelem tájolása

A napelem tájolása jelentősen befolyásolja a napelem rendszer hatékonyságát. Mindenképpen bele kell számolni azt, hogy milyen fekvésű.

  • A dél-kelet és dél-nyugati fekvés a legjobb, kb. 90%-os hatékonyságot várhatunk el tőle, hogyha vízszintes pozícióban fekszik.
  • A keleti vagy nyugati tájolás esetében csak 80%-os hatékonyságot számolhatunk.

Tehát a hatékonyság csökkenést számoljuk bele mindenképpen!

A napelem tájolásával kapcsolatban hasznos információkról olvashat a Napelem tájolása című cikkben!

Napelemek méretei

Átlagosan egy napelem 1,4- 1,7 m2 helyet foglal el. Tehát amennyiben tetőre helyezzük, ki kell számolni a hasznosítani kívánt tetőfelületet. Azokat a helyeket kell számításba venni, ahova érdemes napelemet telepíteni. Ahol folyamatosan árnyékban lenne, oda nem feltétlen érdemes napelemet tenni.

Szakember segítségére szükség van

Ahhoz, hogy szakmailag a lehető legjobb rendszer kerüljön kivitelezésre, szükség van szakember munkájára. Természetesen egy napelem rendszer megrendelése esetén ez is hozzátartozik.

Ilyenkor, többek között, szükség van a hidraulikai méretezésre, a hőtechnikai méretezésre is. Hozzá kell igazítani a rendszert az elvárásokhoz, lehetőségekhez. Ki kell választani az adott körülményekhez leginkább passzoló napelem technológiát is.

Amennyiben sziget üzemű rendszer kiépítését tervezi, ez a részletes segédlet hasznos lesz.

Ne fogyasszunk többet, mint amennyire tényleg szükségünk van, mert a napelemes rendszert is ahhoz kell méretezni!

Milyen eszközöket használunk feleslegesen? Hol tudnánk csökkenteni a fogyasztásunkon? Ezeket a kérdéseket is érdemes átgondolni, hogy ne kelljen egy túlméretezett rendszert kifizetni és fenntartani.

Átfogó információkat olvashat a napelemes rendszerekről a Napelem rendszerek című cikkben!

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Napelem méretezés - Mekkora napelem rendszerre van szükségem? Napelem méretezés - Mekkora napelem rendszerre van szükségem?