Monokristályos napelem

Mi az a monokristályos napelem? Bemutatom, hol érdemes használni és hol teljesít a legjobban! Bemutatom a jellemzőit, tulajdonságait, előnyeit, hátrányait. Megtudhatja a teljesítményét, méretét. Hogy érdemes telepíteni és minden hasznos információt róla.

Az előző cikk a Vékonyrétegű napelem legfontosabb jellemzőiről szólt. Ebben a cikkben a monokristályos napelem kerül bemutatásra. A napelem típusok közül az egyik legnépszerűbb. Minden fontos jellemzője, tudnivalók róla, a lehető legérthetőbb módon, a szakkifejezések kihagyásával.

Mi az a monokristályos napelem?

A monokristályos napelem lényege, hogy a szilíciumot henger alakúra alakítják egy tömbbe. Ezért mono, mert a szilícium egy tömbben dermed meg. Ezt nyolcszög alakú vékony szeletekre vágják. A napelem több cellából, de egy szilícium tömbből áll.

Tehát a kristályos napelem gyártási technológiáján múlik, hogy melyik típusról beszélünk.

Monokristályos napelem tulajdonságai, fontos tudnivalók

A napelemek két fő típusból állnak. A kristályos napelemek és a vékonyrétegű napelemek. A kristályos napelemek pedig szintén két fő csoportra oszthatóak. A monokristályos és polikristályos napelemek. A polikristályos napelemet a Polikristályos napelem című cikkben mutatom be.

Napelem típusok szemléltetve

Napelem típusok

 • Kristályos napelem
 • Vékonyrétegű napelem

Kristályos napelem típusok

 • Monokristályos napelem
 • Polikristályos napelem
Monokristályos napelem rendszer

Monokristályos napelem hatásfoka

A legjobb hatásfokkal rendelkező napelem típus. Kb. 16-19%-os hatásfokon képes működni. Tehát a napenergia felhasználása, ennél a típusnál a leghatékonyabb.

A többi napelemmel való összehasonlításáról a Napelemek összehasonlítása című cikkben írok részletesen.

Monokristályos napelem teljesítménye

A hatásfoka a legjobb, de a teljesítményt még több tényező is befolyásolja, ezért Magyarország éghajlatán nem a monokristályos napelem nyújtja a legjobb teljesítményt. Ez azért van, mert a teljesítményt befolyásolja az északi vagy déli féltekén való fekvés, a felhős órák száma, a napsugárzás.

Ott teljesít jobban, ahol több a direkt napsugárzás, vagyis a forró éghajlatú területeken.

Monokristályos napelem mérete

Mivel hatásfoka nagyobb, ezért lehet kis felülettel rendelkező helyekre telepíteni. Mérete egyedileg változik, az igényektől, a kihasználtságtól és a pénzügyi lehetőségektől függően.

Monokristályos napelem telepítése

Általánosan elmondható, hogy a napelemek telepítése során sok tényezőre kell figyelni. Most csak néhányat sorolok fel:

 • A tető dőlésszöge! Ha nem megfelelő, akkor romlik a napelemek teljesítménye!
 • A napelemek tájolása! A legideálisabb tájolást kell alkalmazni, hogy a leghatékonyabb legyen az energiatermelés!
 • A megfelelő engedélyeket ki kell váltani! Az 50kVA-os teljesítményt meghaladó napelem rendszer építési engedély köteles.
 • Ne spóroljunk az alapanyagokkal! Ha gyenge minőségű a tartószerkezet vagy éppen a napelem, akkor túl hamar tönkre megy és nem termeli meg a megfelelő mennyiségű energiát.
 • Nem csak a tetőre lehet telepíteni, ha jobb lehetőségek kínálkoznak a földön vagy egyéb módokon, akkor érdemes megfontolni.

Monokristályos napelem élettartama

Élettartama kb. 30 év. Természetesen típustól, gyártótól függően változhat.

Önben is felmerült a kérdés, hogy melyik kristályos szolár panelt érdemes választani? A Monokristályos vagy polikristályos napelem? című cikkben összehasonlítom őket!

Monokristályos napelem teljesítménye télen

Ez a napelem típus kevésbé tudja hasznosítani a felhős időben keletkező szórt fényt, de minimális energiát ilyenkor is termel. A napsütéses órák száma jóval kevesebb télen, viszont a teljesítményüket nem rontja a magas hőmérséklet. Hiszen nyáron a 30-40 fokos hőségben a napelemek rendkívül fel tudnak melegedni, ami rontja a teljesítményüket. Télen ez a probléma nem áll fenn, tehát azt a kevés napsütést jobban tudják hasznosítani. A napelemek téli működéséről a Napelem működése télen című cikkben írok részletesen.

Monokristályos napelem előnyei

 • A közvetlen napsugárzást jobban képes hasznosítani, tehát a tiszta égbolt és a zavartalan napsütés kedvezőbb számára.
 • Fajlagosan a legkisebb helyigényű.

Monokristályos napelem hátrányai

 • A tájolásra és a dőlésszögre érzékenyebb.
 • A felhős idő nem kedvez számára, vagyis a szórt fényt kevésbé tudja hasznosítani.
 • Előállítása fajlagosan a legköltségesebb.

Összegezve

Érdemes jól megvizsgálni az előnyöket és hátrányokat. A napenergia egy rendkívül hatékony megújuló energiaforrás, de ha nem a megfelelő eszközt választjuk a hasznosítására, akkor összességében rosszul járhatunk. Jól alkalmazható a hibrid napelem rendszerek részeként.

Megújuló energiaforrások.
Kulcsrakész, látogatót weboldalt kínálunk!

Weblap készítés

Kulcsrakész, látogatót weboldalt kínálunk!

Mi megcsinálunk mindent. Nincs más dolgod, mint elmondani, hogy mivel foglalkozol és készen szállítjuk weboldalad. Nem hagyunk magadra később se.