+36 (1) 699 99 88

A a Vékonyrétegű napelem legfontosabb jellemzőiről írtunk már, ebben a cikkünkben pedig a monokristályos napelem kerül bemutatásra. A napelem típusok közül ez az egyik legnépszerűbb. Itt van minden fontos jellemzője, tudnivalók róla, a lehető legérthetőbb módon, a szakkifejezések kihagyásával!

Mi az a monokristályos napelem?

A monokristályos napelem lényege, hogy a szilíciumot henger alakúra alakítják egy tömbbe. Ezért mono, mert a szilícium egy tömbben dermed meg. Ezt nyolcszög alakú vékony szeletekre vágják. A napelem több cellából, de egy szilícium tömbből áll.

Tehát a kristályos napelem gyártási technológiáján múlik, hogy melyik típusról beszélünk.

Monokristályos napelem tulajdonságai, fontos tudnivalók

A napelemek két fő típusból állnak. A kristályos napelemek és a vékonyrétegű napelemek. A kristályos napelemek pedig szintén két fő csoportra oszthatóak. A monokristályos és polikristályos napelemek. A polikristályos napelemet a Polikristályos napelem című cikkben mutatjuk be.

Napelem típusok szemléltetve

Napelem típusok

 • Kristályos napelem
 • Vékonyrétegű napelem

Kristályos napelem típusok

 • Monokristályos napelem
 • Polikristályos napelem
Monokristályos napelem rendszer

Monokristályos napelem hatásfoka

A legjobb hatásfokkal rendelkező napelem típus. Kb. 16-19%-os hatásfokon képes működni. De a legújabb és legmodernebb félcellás Sharp típusok már 20%-ra is képesek, aminek közel 125%-os a hatékonysága egy régebbi polikristályos napelemhez viszonyítva. Tehát a napenergia felhasználása, ennél a típusnál a leghatékonyabb. Ma már elmondható, hogy a Sharp monokristályos napelemeket érdemes választani, ha a legjobb hatásfokra van szükségünk.

A többi napelemmel való összehasonlításáról a Napelemek összehasonlítása című cikkben írok részletesen.

Monokristályos napelem teljesítménye

A hatásfoka a legjobb, de a teljesítményt még több tényező is befolyásolja, ezért Magyarország éghajlatán nem a monokristályos napelem nyújtja a legjobb teljesítményt. Ez azért van, mert a teljesítményt befolyásolja az északi vagy déli féltekén való fekvés, a felhős órák száma, a napsugárzás.

Ott teljesít jobban, ahol több a direkt napsugárzás, vagyis a forró éghajlatú területeken.

Monokristályos napelem mérete

Mivel hatásfoka nagyobb, ezért lehet kis felülettel rendelkező helyekre telepíteni. Mérete egyedileg változik, az igényektől, a kihasználtságtól és a pénzügyi lehetőségektől függően.

Monokristályos napelem telepítése

Általánosan elmondható, hogy a napelemek telepítése során sok tényezőre kell figyelni. Most csak néhányat sorolunk fel:

 • A tető dőlésszöge! Ha nem megfelelő, akkor romlik a napelemek teljesítménye!
 • A napelemek tájolása! A legideálisabb tájolást kell alkalmazni, hogy a leghatékonyabb legyen az energiatermelés!
 • A megfelelő engedélyeket ki kell váltani! Az 50kVA-os teljesítményt meghaladó napelem rendszer építési engedély-köteles.
 • Ne spóroljunk az alapanyagokkal! Ha gyenge minőségű a tartószerkezet vagy éppen a napelem, akkor túl hamar tönkre megy és nem termeli meg a megfelelő mennyiségű energiát.
 • Nem csak a tetőre lehet telepíteni, ha jobb lehetőségek kínálkoznak a földön vagy egyéb módokon, akkor érdemes megfontolni.

Monokristályos napelem élettartama

Élettartama kb. 30 év. Természetesen típustól, gyártótól függően változhat.

Önben is felmerült a kérdés, hogy melyik kristályos szolár panelt érdemes választani? A Monokristályos vagy polikristályos napelem? című cikkben összehasonlítjuk őket!

Monokristályos napelem teljesítménye télen

Ez a napelem típus kevésbé tudja hasznosítani a felhős időben keletkező szórt fényt, de minimális energiát ilyenkor is termel. A napsütéses órák száma jóval kevesebb télen, viszont a teljesítményüket nem rontja a magas hőmérséklet. Hiszen nyáron a 30-40 fokos hőségben a napelemek rendkívül fel tudnak melegedni, ami rontja a teljesítményüket. Télen ez a probléma nem áll fenn, tehát azt a kevés napsütést jobban tudják hasznosítani. A napelemek téli működéséről a Napelem működése télen című cikkben írok részletesen.

Monokristályos napelem előnyei

 • A közvetlen napsugárzást jobban képes hasznosítani, tehát a tiszta égbolt és a zavartalan napsütés kedvezőbb számára.
 • Fajlagosan a legkisebb helyigényű.
 • Előállítási költsége a félcellás típusok esetében megegyezik a polikristályos régebbi típusokkal.

Monokristályos napelem hátrányai

 • A tájolásra és a dőlésszögre érzékenyebb.
 • A felhős idő nem kedvez számára, vagyis a szórt fényt kevésbé tudja hasznosítani.

Összegezve

Érdemes jól megvizsgálni az előnyöket és hátrányokat. A napenergia egy rendkívül hatékony megújuló energiaforrás, de ha nem a megfelelő eszközt választjuk a hasznosítására, akkor összességében rosszul járhatunk. Jól alkalmazható a hibrid napelem rendszerek részeként. Monokristályos napelem rendszer árakról itt tájékozódhat.

Megújuló energiaforrások.

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Monokristályos napelem Monokristályos napelem