+36 (1) 699 99 88

Gyakran lehet találkozni a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer kifejezéssel napelem témában. Nem olyan bonyolult, mint első ránézésre tűnik és gyorsan ki fog derülni cikkünkből, hogy milyen gyakori is ez a megoldás.

Ebben a bejegyzésben elmagyarázzuk, hogy mit jelent és mit érdemes még tudni róla.

Mi a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer?

Napelemes rendszereknek hívjuk a családi házak, intézmények tetejére vagy egyéb más helyre felszerelt napelem panelekből, inverterből, tartószerkezetből és egyéb más technikailag szükséges elemekből álló rendszert. A külső szemlélő ebből természetesen csak a napelemeket látja pl. az adott háztetőn.

Attól lesz hálózatra visszatápláló egy napelemes rendszer, hogyha az elektromos hálózatra be van kötve és onnan vesz vagy elad elektromos energiát.

Tehát két lehetőség van:

Elektromos energiát vesz

Elektromos energiát vesz, akkor amikor éppen nem termel eleget a felszerelt napelem rendszer. Ez ugyanúgy működik, mint minden más háztartás esetében az elektromos energia felhasználás.

Elektromos energiát értékesít

A megtermelt energiát el is adhatja, hogyha az adott háztartás éppen nem nem tudja felhasználni. Ebben az esetben a szolgáltató megvásárolja a felesleges energiát.

Ezért szükséges az ad-vesz óra beszerelése a napelemes rendszer telepítésekor, mert így észrevétlenül méri az elektromos energia vásárlását és eladását.

A lakott területeken mindegyik napelemes rendszer egyszerre hálózatra visszatápláló napelemes rendszer is egyben, hiszen így lehet költséghatékonyan megoldani a rendszer működését.

Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer családi házon

Hogyan működik a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer?

Nézzük egy kicsit részletesebben a működését! A napelem inverter a napelem cellák által megtermelt egyenáramot átalakítja váltakozó árammá, amit már fel tudnak használni a lakás elektromos készülékei, pl. Tv, számítógép, hűtőgép.

Ha éppen nincs szükség a megtermelt elektromos energiára, akkor a hálózatnak adja át az elektromos áramot. A hálózat ebben az esetben a szolgáltatót jelenti, pl. E-on, Démász.

A szolgáltató köteles ezt az energiát megvásárolni, amit egy egyszerű ad-vesz órával lehet nyomon követni. Az évente egyszeri elszámolás esetén az ad-vesz óra megmutatja, hogy a fogyasztó többet vagy kevesebbet termelt, mint amennyit felhasznált. Ez alapján a szolgáltató kifizeti a megtermelt plusz energia árát vagy a fogasztó fizeti ki a felhasznált plusz energiát.

Érdemes a rendszert úgy méretezni, hogy a felhasznált elektromos áram igényt fedezze és hozzászámítani az esetleges jövőbeni felhasználás növekedését. Sokkal nagyobbat viszont nem érdemes kiépíteni, hiszen a szolgáltató nyomott áron vásárolja vissza többletet és a nyereség után még adózni is kell.

Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer részei

Ahogy említettem már, több részből áll egy hálózatra visszatápláló napelemes rendszer. Mindegyiknek más a feladata, vegyük sorra, hogy mire szolgálnak az egyes elemek.

  • Napelem panelek/modulok – A napfényt alakítja át, a fotovoltaikus hatás által, egyenárammá.
  • Inverter – Az egyenáramot átlakítja felhasználható váltakozó árammá.
  • Tartószerkezet – A napelem paneleket tartja, rögzíti. Rendkívül fontos a megfelelő minőség, hisz több évtizedre tervezünk.
  • Szaldó óra vagy ad-vesz óra – Folyamatosan méri, rögzíti azt, hogy vásároltunk vagy átadtunk elektromos energiát a szolgáltatótól vagy szolgáltatónak.
  • Elosztó doboz – Az inverter által átalakított áramot osztja szét a ház különböző pontjain.
  • AC/DC védelem – Túlfeszültség elleni védelem. A készülékek biztonságát garantálja

Ha a napelemekkel kapcsolatban még több információra van szüksége, akkor ajánljuk átfogó cikkünket a napelemekről, a Napelem tudnivalók című cikket!

Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer

Mi szükséges egy hálózatra visszatápláló napelemes rendszerhez?

Természetesen szükséges az előbb felsorolt berendezések megvásárlása megfelelő minőségben. A szakértő felszerelés és beüzemelés szintén létfontosságú a rendszer biztonságos működéséhez.

Ahhoz, hogy a napelemes rendszert ki lehessen építeni és beüzemelni, engedélyeztetni kell a helyi szolgáltatóval. Ez az engedélyeztetési eljárás meghatározott dokumentumok benyújtásából áll. Érdemes erre legalább 2 hónapot szánni, mert az ügyintézés ideális esetben ennyi ideig tart. A megfelelő odafigyelés és precizitás is szükséges, hiszen kisebb hiányosságok, hibák esetén újra kezdődhet az engedélyeztetési eljárás.

Ha szeretne többet olvasni a napelem rendszerekről, akkor a Napelem rendszer – Amit róla tudni érdemes! című cikkünket is ajánljuk!

Összegezve

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer kifejezés a legtöbb telepített napelemes rendszerre igaz, hiszen az elektromos hálózat közelében az a költséghatékony és leggyorsabban megtérülő megoldás, hogyha csatlakozik a hálózathoz és visszatáplálja a megtermelt felesleges energiát.

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer