+36 (1) 699 99 88

A napelemek a kezdetektől fogva erős, tartós anyagokból épülnek. A napelem ellenáll a fagynak, hőnek és még a jégesőnek is. UV álló, edzett üveg, alumínium alkatrészek alkotják a napelem rendszert. Nem rendelkeznek kopó, forgó alkatrészekkel, amik gyorsan tönkremehetnének.

Nem csoda tehát, ha a várható élettartamuk 20-25 évre becsülhető, még óvatos becslések alapján is. Szerencsére a tapasztalat alapján még pozitívabb eredményekről számolhatunk be.

Ebben a cikkben a napelemek élettartamáról lesz szó, ami fontos adatot szolgáltat a napelem megtérülésének kiszámításához.

Napelemek várható élettartama

Az évekkel ezelőtt végzett Chemnitz-i Egyetem vizsgálatai azt mutatták, hogy a 90-es években készült napelemek jelentős része még mindig működik, 80-90%-os teljesítményromlás mellett, ami igazán kiválónak mondható. Pedig az akkori technológiához képest már jelentősen fejlődtek az előállítási módszerek, jobb, tartósabb anyagokat használnak. A lamináló anyagok, ragasztó anyagok is tartósabbak.

A jelenlegi termékeknél gyakori a 20-25 éves garancia, ami a tapasztalatok szerint alábecsült. Valószínűbb, hogy ennél jóval tovább fognak működni megfelelő hatásfokon. Megfelelő minőségű napelem rendszer kiépítése esetében, valamint szakszerű karbantartás esetében 30-40 évig is működhetnek.

Várható teljesítményromlás

10 év után 10%-os teljesítményromlást, 20 év után pedig 20%-os teljesítményromlást tartanak elfogadhatónak a gyártók. Ezek véleményem szerint szintén túl pesszimista jóslatok, hiszen a tapasztalat mást mutat. Még a régi technológiával készült napelemek is csak 20%-os teljesítmény romlást mutatnak a 90-es évek óta.

Természetesen előfordulhatnak gyengébb adatok is, ezért vállalja ezt a gyártó. A napelem üveg fényáteresztő képessége és a szilícium félvezető képessége is csökken, de mindezek nem jelentenek komoly teljesítmény csökkenést. Ezek természetes folyamatok.

Napelemek várható élettartama

A napelem megtérülését több tényező is befolyásolja, amiket szintén figyelembe kell venni. Ilyen a tájolás, amivel a Napelem tájolása című cikkemben részletesen foglalkoztam.

A legrosszabb várható élettartammal a polimer napelemek rendelkeznek jelenleg. Ígéretes technológia, alapjaiban változtathatja meg a napelemek felhasználását és hatékonyságát, hogyha sikerül kijavítani két legnagyobb hiányosságát. Ha részletesen érdekli, akkor olvassa el a Polimer / organikus napelem technológia című cikkünket!

Inverterek várható élettartama

Az inverterek ebből a szempontból jóval lényegesebb alkotóelemei egy napelem rendszernek. Rövidebb ideig bírják és költséget tekintve az egyik legdrágább alkotórész. A gyártók garancia esetében 10-15 évet szoktak vállalni, amit szintén alábecsültek, hiszen a 90-es évek óta működő inverterek fele még mindig működik! Itt már gyártók szerint nagyobbak a különbségek. Vannak gyártók, amik inverterei 80%át már le kellett cserélni, de vannak, amiknek mindegyik invertere működik!

Természetesen előre nem lehetett tudni, hogy mely gyártó invertere fog jobban teljesíteni, mint ahogy most se láthatunk a jövőbe. Az viszont elmondható, hogy a jelenlegi technológia esetében nagyobb arányban fogják megélni a 20 éves életkort az inverterek is. Itt is fontos a kicsit drágább, de jobb minőséget képviselő gyártókat választani, akik akár hosszabb vagy kiterjesztett garanciát is vállalnak a termékre.

Tartószerkezetek várható élettartama

A tartószerkezetek esetében rendkívül fontos a megfelelő minőségű anyagok felhasználása, hiszen ha kiváló minőségű, rozsdamentes acélból készülnek, akkor 35-40 évet is ki fognak bírni. Azonban a rossz minőségű horgonyzott acél elemek korán korrodálódhatnak. Ezek a részek meghibásodás esetén az egész rendszert tönkre tehetik és nagy károkat okozhatnak, ezért nem érdemes spórolni rajtuk!

Konklúzió

Minden esetben érdemes a jobb minőségű alkatrészeket és a megbízható kivitelezőket választani. Ilyen összegű beruházások esetében mindenképp hosszú távra kell tervezni. Ha így teszünk, akkor szinte garantálható a megbízható működés évtizedek múltán is!

A napelem megtérüléséről részletesen írtam, a Megtérül a napelem befektetés? című cikkemben!

Ha teljes képet szeretne kapni a napelemekről és napelemes rendszerekről, akkor a Napelemek, napelemes rendszerek bemutatása című cikkemet is ajánljuk!

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Napelem élettartam Napelem élettartam