+36 (1) 699 99 88

Napelem vásárlási tanácsok

Az alábbi cikkben ennek segítésére megosztunk 5 tanácsot a napelem vásárlással kapcsolatban.

Napelem kivitelező kiválasztása

Alapvető kérdés, hogy milyen kivitelezőt is válasszunk a leendő napelem rendszerünk kiépítéséhez. A komoly referenciákkal bíró, megbízható cégek bár némileg drágábbnak tűnhetnek, de a kóklerek által kínált alacsony ár magában hordozhat akár egy több milliós kárt is, ami a szakszerűtlen kivitelezés hathatós következménye lehet.

A legbiztosabb, ha megfelelő referenciákkal rendelkező céget választunk, akik sok éves tapasztalattal és erős piaci jelenléttel rendelkeznek, hogy ha évek múlva szükség van rájuk, akkor is megtalálhatóak legyenek.

Napelem vagy napkollektor?

A napelemek mellett a másik hasznos rendszer a napkollektor rendszerek használata. A két rendszer merőben különböző módon hasznosítja a napenergiát. Míg a napelem elektromos áramot termel háztartásunk számára, addig a napkollektor hőenergiát, melyet meleg víz formájában akár fűtésre is hasznosíthatunk.

A napkollektorok esetében gyakori érv, hogy sokkal hatékonyabban hasznosítják a napsugárzást, ugyanakkor a hidegebb idők beköszöntével már közel sem olyan egyértelmű ez az állítás sem.

Ezt a kérdést még az elején tisztázni kell, hiszen jelentősen befolyásolja a projekt költségeit is.

Napelem vagy napkollektor?
Napelem típus kiválasztása

Napelem típus kiválasztása

Miután meg van a megfelelő kivitelező, kezdődhet a megfelelő napelem típusának kiválasztása. Jelenleg három elterjedtebb típusú napelemmel találkozhatunk a piacon: monokristályos napelem, polikristályos napelem, vékonyrétegű napelem. Természetesen mindegyik típusnak meg van a maga előnye és hátránya is, melyeket röviden az alábbiakban foglaltunk össze...

Részletesen írtunk a különböző napelem típusokról több cikket is, amiket a Napelem típusok oldalon talál meg!

Kijelenthető, hogy jelenleg Magyarországon a kedvezőbb ár, a szélesebb felhasználási terület, valamint a szórt napfény hasznosítása miatt a polikristályos napelem a legelterjedtebb típus. Azonban ez nem szentírás, így aki mondjuk egy kisebb helyigényű monokristályos rendszert szeretne építtetni, az nyugodt szívvel választhatja a neki tetsző típust.

Monokristályos napelem előnyei

 • Kisebb helyigényű napelem
 • A direkt napsugárzás szükséges az optimális teljesítményhez

Monokristályos napelem hátrányai

 • Költségesebb gyártás, bár évről évre egyre kisebb a különbség a polikristályos napelemekhez képest.
 • Szórt fényt kevésbé tudja hasznosítani

Polikristályos napelem előnyei

 • Alacsony előállítási költség
 • Kedvező ár
 • Tájolásra, dőlésszögre kevésbé érzékeny
 • Szélesebb felhasználási terület

Polikristályos napelem hátrányai

 • Kisebb a hatásfoka, mint a monokristályos napelem estében

Vékonyrétegű napelem előnyei

 • Meleg környezet tolerálja, és kevésbé érzékeny a beesési szög változására
 • Több felhasználási lehetőség

Vékonyrétegű napelem hátrányai

 • Alacsony hőmérsékletben romló teljesítmény
 • Rövidebb élettartam, alacsonyabb hatásfok
 • Magasabb felszerelési költség, hosszabb kivitelezési idő

Napelem tanúsítványok

Napelem vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a napelemeket is ellátják egy, vagy akár több tanúsítvánnyal. Ezek a tanúsítványok azt jelzik, hogy az adott napelemek tesztelése pozitív eredményt adtak. Találkozhatunk a TÜV IEC 61215 tanúsítvány a független laboratóriumban kerültek tesztelésre és sikerrel teljesíttették is az elvárásokat.

Természetesen egyéb tanúsítási típusokkal is találkozhatunk, mint például a gyár saját maga általi tesztelés, amellyel azt tudják bebizonyítani, hogy a modul hatékonyságról szóló állításaik megfelelnek a valóságnak.

A tető felújítása

Napelem rendszer tervezésekor könnyen előfordulhat, hogy ingatlanunk tetőszerkezetét fel kell újítani, még a beruházás megkezdése előtt. Erre a megbízható kivitelezők külön figyelmet szentelnek és felhívják rá a vevő figyelmét, hogy statikai erősítés szükséges. Amennyiben tetőfelújításra kerülne a sor és lehetőségünk van rá, akkor mindenképp egyeztessünk a kivitelezővel, hiszen ilyenkor a tető újratervezésével akár egy előnyösebb dőlésszöget is elérhetünk, melyet napelemes rendszerünk hatásfok növekedéssel hálál majd meg.

A tető felújítása
Napelem vásárlási tanácsok

Összegezve

Mivel jelentős összegű beruházásnak tűnik, melynél elvárás a tartósság, ezért mindenképp érdemes egy megbízható, tapasztalt kivitelezőt választani napelem rendszerünk megépítéséhez. 

A kivitelező mellett fajsúlyos kérdés még a napelem típusa, tanúsítványai, illetve, hogy a rendszer kiépítéséhez milyen egyéb munkálatokra lehet szükség. Amennyiben mindezen kérdésekre megtaláltuk a válaszokat, akkor bátran hozzáláthatunk leendő megújuló energiát hasznosító rendszerünk építéséhez.

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

5 tanács napelem vásárláshoz 5 tanács napelem vásárláshoz