5 tanács napelem vásárláshoz

A napelemek bár egyre jobban terjedő félben vannak kis hazánkban is, de egy ilyen megújuló energiát hasznosító berendezés ára még továbbra is komolyabb összegű beruházásnak számít. Éppen ezért érdemes lépésről lépésre végigvenni...

Napelem vásárlási tanácsok

Az alábbi cikkben ennek segítésére megosztunk 5 tanácsot a napelem vásárlással kapcsolatban.

Napelem kivitelező kiválasztása

Alapvető kérdés, hogy milyen kivitelezőt is válasszunk a leendő napelem rendszerünk kiépítéséhez. A komoly referenciákkal bíró, megbízható cégek bár némileg drágábbnak tűnhetnek, de a kóklerek által kínált alacsony ár magában hordozhat akár egy több milliós kárt is, ami a szakszerűtlen kivitelezés hathatós következménye lehet.

A legbiztosabb, ha megfelelő referenciákkal rendelkező céget választunk, akik sok éves tapasztalattal és erős piaci jelenléttel rendelkeznek, hogy ha évek múlva szükség van rájuk, akkor is megtalálhatóak legyenek. Ezzel kapcsolatban ajánljuk a Pentele Solar Kft napelem referenciáit!

Napelem vagy napkollektor?

A napelemek mellett a másik hasznos rendszer a napkollektor rendszerek használata. A két rendszer merőben különböző módon hasznosítja a napenergiát. Míg a napelem elektromos áramot termel háztartásunk számára, addig a napkollektor hőenergiát, melyet meleg víz formájában akár fűtésre is hasznosíthatunk.

A napkollektorok esetében gyakori érv, hogy sokkal hatékonyabban hasznosítják a napsugárzást, ugyanakkor a hidegebb idők beköszöntével már közel sem olyan egyértelmű ez az állítás sem.

Ezt a kérdést még az elején tisztázni kell, hiszen jelentősen befolyásolja a projekt költségeit is.

Napelem vagy napkollektor?
Napelem típus kiválasztása

Napelem típus kiválasztása

Miután meg van a megfelelő kivitelező, kezdődhet a megfelelő napelem típusának kiválasztása. Jelenleg három elterjedtebb típusú napelemmel találkozhatunk a piacon: monokristályos napelem, polikristályos napelem, vékonyrétegű napelem. Természetesen mindegyik típusnak meg van a maga előnye és hátránya is, melyeket röviden az alábbiakban foglaltunk össze...

Részletesen írtunk a különböző napelem típusokról több cikket is, amiket a Napelem típusok oldalon talál meg!

Kijelenthető, hogy jelenleg Magyarországon a kedvezőbb ár, a szélesebb felhasználási terület, valamint a szórt napfény hasznosítása miatt a polikristályos napelem a legelterjedtebb típus. Azonban ez nem szentírás, így aki mondjuk egy kisebb helyigényű monokristályos rendszert szeretne építtetni, az nyugodt szívvel választhatja a neki tetsző típust.

Monokristályos napelem előnyei

 • Kisebb helyigényű napelem
 • A direkt napsugárzás szükséges az optimális teljesítményhez

Monokristályos napelem hátrányai

 • Költségesebb gyártás, bár évről évre egyre kisebb a különbség a polikristályos napelemekhez képest.
 • Szórt fényt kevésbé tudja hasznosítani

Polikristályos napelem előnyei

 • Alacsony előállítási költség
 • Kedvező ár
 • Tájolásra, dőlésszögre kevésbé érzékeny
 • Szélesebb felhasználási terület

Polikristályos napelem hátrányai

 • Kisebb a hatásfoka, mint a monokristályos napelem estében

Vékonyrétegű napelem előnyei

 • Meleg környezet tolerálja, és kevésbé érzékeny a beesési szög változására
 • Több felhasználási lehetőség

Vékonyrétegű napelem hátrányai

 • Alacsony hőmérsékletben romló teljesítmény
 • Rövidebb élettartam, alacsonyabb hatásfok
 • Magasabb felszerelési költség, hosszabb kivitelezési idő

Napelem tanúsítványok

Napelem vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a napelemeket is ellátják egy, vagy akár több tanúsítvánnyal. Ezek a tanúsítványok azt jelzik, hogy az adott napelemek tesztelése pozitív eredményt adtak. Találkozhatunk a TÜV IEC 61215 tanúsítvány a független laboratóriumban kerültek tesztelésre és sikerrel teljesíttették is az elvárásokat.

Természetesen egyéb tanúsítási típusokkal is találkozhatunk, mint például a gyár saját maga általi tesztelés, amellyel azt tudják bebizonyítani, hogy a modul hatékonyságról szóló állításaik megfelelnek a valóságnak.

A tető felújítása

Napelem rendszer tervezésekor könnyen előfordulhat, hogy ingatlanunk tetőszerkezetét fel kell újítani, még a beruházás megkezdése előtt. Erre a megbízható kivitelezők külön figyelmet szentelnek és felhívják rá a vevő figyelmét, hogy statikai erősítés szükséges. Amennyiben tetőfelújításra kerülne a sor és lehetőségünk van rá, akkor mindenképp egyeztessünk a kivitelezővel, hiszen ilyenkor a tető újratervezésével akár egy előnyösebb dőlésszöget is elérhetünk, melyet napelemes rendszerünk hatásfok növekedéssel hálál majd meg.

A tető felújítása
Napelem vásárlási tanácsok

Összegezve

Mivel jelentős összegű beruházásnak tűnik, melynél elvárás a tartósság, ezért mindenképp érdemes egy megbízható, tapasztalt kivitelezőt választani napelem rendszerünk megépítéséhez. 

A kivitelező mellett fajsúlyos kérdés még a napelem típusa, tanúsítványai, illetve, hogy a rendszer kiépítéséhez milyen egyéb munkálatokra lehet szükség. Amennyiben mindezen kérdésekre megtaláltuk a válaszokat, akkor bátran hozzáláthatunk leendő megújuló energiát hasznosító rendszerünk építéséhez.