+36 (1) 699 99 88

Aki napelem témában érdeklődik, sokszor találkozik a napelem rendszer kifejezéssel. Mi az a napelem rendszer? Milyen napelem rendszer típusok léteznek? Hogyan történik a méretezésük és tervezésük? Mik azok a fontos tényezők, amikre oda kell figyelni? Nagyon sok információt lehet olvasni erről a témáról, ebben a cikkben összegyűjtöm az átláthatóság és érthetőség kedvéért.

Napelem rendszer felhasználása

Mi az a napelem rendszer?

Nagyon egyszerű. Ha több napelem együtt működik és termeli az elektromos energiát, akkor már egy rendszerről beszélhetünk. Ilyenkor a megtermelt és a felhasznált energia mennyiségétől függően azonnal felhasználásra kerül vagy a hálózatba táplálja. Sziget üzemű rendszernél pedig az akkumulátorok töltődnek.

Napelem rendszer családi házra

Lakossági felhasználás esetén a leggyakoribbak a családi házra szerelt rendszerek. A legfontosabb a tervezés során kiszámítani a ház energia szükségletét. Ez alapján kell megtervezni, hogy mekkora legyen a napelem rendszer.

Ilyenkor több biztonsági tényezőt is figyelembe kell venni az egyértelmű szakmai kérdéseken kívül.

 • A tető teherbírása megfelelő legyen!
 • A ház kábelezése is megfelelő legyen!
 • Biztonsági földelés megléte!
 • Villámvédelem megléte!
Napelem rendszer családi házra

Napelem rendszer működése

Egy napelem rendszer működését úgy gondolom, hogy nem-bonyolult számolásokkal, technikai adatokkal érdemes elmagyarázni. Az egész „pofon egyszerű”! Ha a legtöbb esetben használatos hálózatba tápláló napelem rendszerről beszélünk, akkor a megtermelt energia biztosan nem vész el, hiszen az áramszolgáltató mindenképp megvásárolja.

Hogyan jutok energiához télen vagy akár este, amikor a napelem nem tud energiát termelni?

Erre is igazán könnyű a válasz, hiszen az energia szolgáltatótól bármikor tudunk elektromos áramot „vásárolni”, a hálózatra ugyanúgy kapcsolódunk, mint korábban.

Elektromos energia vásárlása a hálózatból

 • Reggeli órákban.
 • Esti órákban (többnyire jóval több az energia felhasználás, mint a megtermelt).
 • Borús, erősen felhős időben.

Elektromos energia visszatáplálása a hálózatba

 • Nappali órákban (többnyire kevesebb az energia felhasználás, mint a megtermelt).
 • Napsütéses időben.

Illetve érdemes számításba venni azokat az órákat, napokat, amikor nem tartózkodunk otthonunkban munka, nyaralás, kirándulás vagy bármely ok miatt. Ilyenkor az energia felhasználás minimális, a megtermelt, felesleges energiát a szolgáltató megvásárolja. Majd amikor szükségünk lesz rá, akkor mi vásároljuk meg a szükséges energia mennyiséget.

Ha jól építjük ki a rendszert, akkor még a fűtés napelemmel is valósággá válhat és kiválthatjuk a fűtési költségeket is!

Napelem rendszer teljesítménye

A kiszámításához az éves elektromos energia igényét kell elosztani 1100-al.

Tegyük fel, hogy a havi áramfogyasztásunk 200 kWh, akkor az éves fogyasztás: 200 x 12 = 2400 kWh. Ahhoz, hogy megtudjuk a rendszer teljesítményét, ezt el kell osztani 1,2-vel – 2400/ 1,2= 2000 – hiszen 1 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszer ideális tájolás és elhelyezés esetén 1200-1250 kWh villamos energiát termel. Ez alapján ehhez a fogyasztáshoz egy 2 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszerre van szükség.

Az adatok természetesen változnak, ha bizonyos részletek változnak.

Napelem rendszer előnyei

 • Fedezni tudja a szükséges energia felhasználást.
 • Az elképzelésekhez és elvárásokhoz igazítható a mérete, bekerülési költsége.
 • A befektetett összeg megtérülése után hasznot termel.
 • Óvja környezetét.

Napelem rendszer hátrányai

 • Kezdeti magasabb befektetéssel kell számolni.
 • A megtérülés a jelenlegi gazdasági és technológiai viszonyok alapján kb. 10-12 év (számos tényezőtől függ!).
 • A befektetett összeg megtérülését számos tényező befolyásolja.
 • Esetleges áramkimaradás esetén a napelem rendszer sem működik. Kivéve a sziget üzemű rendszer.

Napelem rendszer ár

A különböző rendszerek ára esetenként eltérő. Számos felsorolt feltételtől függ, ezért az adott elvárások, lehetőségek és elképzelések befolyásolják.

Napelem rendszer telepítése

Többnyire egy helyszíni felméréssel kezdődik. Ezalatt meghatározzák a napelem rendszer telepítéséhez szükséges valamennyi részletet.

Az alábbi részletekre van szükség:

 • Napelem rendszer elhelyezése (földre vagy tetőre).
 • Napelem rendszer tájolása.
 • Napelem rendszer dőlésszöge.
 • Tartószerkezet, alkatrészek mennyiségének meghatározása.

Napelem rendszer telepítésének lépései

 • A tartószerkezet rögzítőinek felszerelése.
 • Erre kerül fel az alumínium tartósín.
 • Napelem cellák felhelyezése a tartószerkezetre.
 • Inverter felszerelése.
 • A hálózat kiépítése a napelem cellák és az inverter között.
 • Csatlakozók, kábelek felszerelése.
 • Próbaüzem.
 • Napelem rendszer átadása.

Olcsó napelem rendszer

A napelemek esetében nagy körültekintéssel kell kiválasztani a rendszert alkotó összetevőket. Elég egy gyenge minőségű napelem vagy tartószerkezet, és máris a megtérülés kerül veszélybe, sőt sokkal nagyobb problémákat is okozhat! Az biztos, hogy nem ez a terület, amin érdemes spórolni!

Napelem rendszer méretezése

Érdemes akkora rendszert kiépíteni, ami az energiaigényt fedezi. Ennél nagyobbat nem igazán éri meg, hiszen a szolgáltató nyomott áron vásárolja fel a fel nem használt, többlet energiát. Tehát a méretezésnél pontos számadatok alapján kell megtervezni a napelem rendszert.

Napelem rendszer típusok

Sziget üzemű rendszer

Abban az esetben, ha nem megoldható a hálózatra való csatlakozás egy épület vagy gazdaság esetében, akkor sziget üzemű napelem rendszert lehet kiépíteni. Úgy kell megtervezni a rendszert, hogy önellátó legyen, tehát a megtermelt energiát egy ideig képes legyen tárolni akkumulátorokban. Amikor épp nem termel a napelem energiát, akkor az akkumulátorokról kell, hogy működjön a rendszer.

Ez azt jelenti, hogy jelentősen drágább és bonyolultabb lesz a hálózatra csatlakoztatott rendszertől. Ezért nevezhetjük a sziget üzemű napelem rendszert, akkumulátoros napelem rendszernek is. Komoly tervezést és előrelátást igényel, hiszen pontosan ki kell számolni az energiaigényt és azt, hogy mennyi ideig tudjuk nélkülözni az esetlegesen kimaradó energiatermelést. Vagyis, mekkora teljesítményűek legyenek az akkumulátorok.

Mobil napelem rendszer

A sziget üzemű rendszer lehetőséget kínál arra, hogy hordozható napelem rendszerrel rendelkezzünk. Óriási előnye, hogy szinte bárhová magunkkal vihetjük és élvezhetjük előnyeit. Kempingezéshez, vadászathoz, kiránduláshoz és még sorolhatnánk milyen alkalmakkor használhatjuk. A lényeg, hogy erre a célra külön készülékeket vásárolhatunk.

Mini napelem rendszer

Szintén sziget üzemű rendszerként működő, úgynevezett mini napelem rendszer képes már egyetlen napelem panellel működni és a megtermelt egyenáramot közvetlenül váltóárammá alakítani. Ezáltal számtalan helyen hasznosítható, hiszen telkeken, villanypóznákon, mezőgazdasági létesítményeken is szükség lehet elektromos energiára.

Érdemes megjegyezni, hogy a napkollektor rendszereket is érdemes megvizsgálni és számításba venni. Igaz, hogy teljesen más elven működik, mint a napelem rendszer, de ez is egy lehetőség a napenergia felhasználására. A Napelem vagy napkollektor című cikkünkbenben részletesen összehasonlítjuk őket.

Mini napelem rendszer

Okos napelem rendszer

A hagyományos napelem rendszerek hibája, hogy ha árnyék, szennyeződés vagy meghibásodás miatt egy bizonyos napelem telejsítménye csökken, az kihat az összes többi napelem telejsítményére is. Olyan az egész rendszer teljesítménye, amilyen a leggyengébb láncszem. Ezt megoldja a “smart” napelem rendszer, hiszen apró teljesítmény-optimalizálót használnak minden napelem panel esetében. Így a többi napelem teljesítménye nem csökken.

Erről bővebben a Miért jó az okos napelem rendszer? cikkben!

Hálózatba tápláló napelem rendszer

Ha van lehetőség a hálózathoz való csatlakozásra, akkor a rendszert az energia szolgáltató rendszerére csatlakoztatjuk és minden felesleges megtermelt mennyiséget a szolgáltató vásárol fel. Amire épp szükségünk van, azt pedig elhasználjuk.

A napelemeket gyártási technológiájuk szerint is megkülönböztethetjük és talán ez az elterjedtebb. Létezik monokristályos napelem, polikristályos napelem és még néhány típus, viszont a gyakorlatban ma már csak a monokristályos napelemeket használjuk.

Okos napelem rendszer monitorozása

Napelem rendszer támogatás

Az utóbbi években elérhetőek voltak az Otthon melege program 2016-ban, MFB Energiahatékonysági program 2017-ben. Folyamatosan elérhető állami, uniós pályázati pénzekre lehet pályázni lakóépületek, közintézmények és társasházak, panelházak esetében. Ezekben az esetekben a pályázati pénzek gyorsan elfogynak és vállalni kell az adminisztrációs terheket. Arról nem is beszélve, hogy előre kell finanszírozni a költségeket, majd a remélhetőleg sikeres pályázat esetén kaphatjuk meg az összeget.

2019-ben lakossági támogatás továbbra is a kedvező, 0%-os kamatú (és 0% THM) hitel formájában érhető el. A hitel futamideje maximum 20 év lehet, 10% önerőt szükséges biztosítani.

A hitelekkel és az elérhető támogatásokkal kapcsolatban a Napelem támogatás weboldalon írtunk.

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Napelem rendszer - Amit róla tudni érdemes! Napelem rendszer - Amit róla tudni érdemes!