+36 (1) 699 99 88

A szigetüzemű napelem egy sajátos napelem típus. Nem a gyártási technológia alapján különböztetjük meg, hanem a kiépítés körülményei alapján. Ebben a cikkben a szigetüzemű napelem összes fontos tulajdonságát, jellemzőjét megemlítem, így könnyebb lesz eldönteni, hogy erre van-e szükség?

Szigetüzemű napelem alapvető információk

Mi az a szigetüzemű napelem?

Vannak olyan épületek, tanyák, mezőgazdasági létesítmények, melyek az elektromos hálózattól messze helyezkednek el. Ezért nem érdemes vagy nem megoldható a hálózathoz való csatlakoztatásuk. Ilyenkor sem kell lemondani a napelem előnyeiről. Ebben az esetben olyan rendszert kell kiépíteni a szigetüzemű rendszert. Ez nem lesz képes a megtermelt energia visszatáplálására a hálózatba, ezért bizonyos mennyiséget akkumulátorokban tud tárolni vagy azonnal felhasználni.

Szigetüzemű napelemes rendszer méretezése

Minden napelem rendszer kiépítése előtt a legfontosabb a tervezés.

Figyelembe kell venni…

 • a tájolást
 • a dőlésszöget
 • a kapacitás mértékét
 • az akkumulátorok teljesítményét
 • a napsütéses órák számát
 • a használni kívánt fogyasztók energia igényét és szükségességét
 • egész évben szükség van rá vagy csak az év bizonyos részében

Ezek alapján megtervezhetjük a napelemes rendszer méretét, vagyis az inverterek, akkumulátorok teljesítményét. Érdemes egy generátort is üzembe helyezni, hiszen télen a napelemek teljesítménye jelentősen lecsökken és ilyenkor szükség van pótlásra.

Szigetüzemű napelemes rendszer méretezése

Napelem vagy napkollektor?

A sziget üzemű napelem rendszereknél azt is el kell dönteni, hogy napelem vagy napkollektor rendszer kerüljön kiépítésre vagy esetleg mindkettő? Alapvető különbség a kettő között, hogy a napelem elektromos energiát termel, a napkollektor pedig meleg vizet. A két rendszer összehasonlításáról a Napelem vagy napkollektor című cikkemben írok részletesen!

Szigetüzemű napelem működése

Az elektromos berendezéseink nagy része 220-230 V-os váltakozó áramú elektromos energiával működik. A napelem cella 12 vagy 24 V-os feszültséget állít elő, amit az inverter alakít át, a fogyasztók számára is hasznosítható energiává. Úgy is mondhatnánk, hogy a szigetüzemű inverter az akkumulátorokban tárolt egyenáramot alakítja át váltóárammá.

Pontos és részletes számolásokat kell végezni annak érdekében, hogy a várható megtérülést minél jobban megismerjük és a rendszer méretezését a lehető legjobban kiszámoljuk. Ezt a napelem tájolása jelentősen befolyásolja, úgyhogy érdemes rá odafigyelni!

Ebből következően a megfelelő inverter kiválasztása létfontosságú a megtérülés szempontjából.

Szigetüzemű napelem előnyei

 • Olyan helyen is hasznosítható a napelem előnyei, ami távol esik az elektromos hálózattól.
 • Hétvégi házak, lakókocsik, de még az elektronikai berendezések esetében is használhatóak.
 • Önállóságra és energiatudatosságra, valamint az energia szükségletek ideális beosztására késztet.

Szigetüzemű napelem előnyei

 • Magasabb a kiépítés költsége.
 • Lassabb a megtérülés ideje.
 • Több alkotóelemből áll, így a meghibásodás esélye is nagyobb.

További fontos szempontok

 • Érdemes szobahőmérsékleten tárolni az akkumulátorokat, így növekszik az élettartamuk.
 • A szükségesnél nagyobb kapacitást érdemes kiépíteni.

Összegezve

A szigetüzemű napelem rendszer ideális megoldásszámos helyzetben. Azonban rendkívül fontos a hozzáértő, körültekintő tervezés. Bonyolultabb és több összetevős, mint a hálózatra táplálós rendszer.

Ha teljes képet szeretne kapni a napelemekről és napelemes rendszerekről, akkor a Napelemek, napelemes rendszerek bemutatása című cikkemet is ajánlom!

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Szigetüzemű napelem Szigetüzemű napelem