+36 (1) 699 99 88

A hibrid napelem nem önálló napelem típus, hanem- ahogyan az a nevéből is kiderül- két technológia ötvözéséből áll össze. Azért hibrid, mert egyszerre tud elektromos áramot előállítani és meleg vizet termelni. A napelem és a napkollektor ötvözése.

Rendkívül innovatív napelem technológia, ezért érdemes egy külön cikkben bemutatni. Érthetően és átláthatóan, a felesleges szakkifejezéseket mellőzve.

Hibrid napelem működése

A hibrid napelem működése úgy foglalható össze, hogy egy hagyományos napelem hátoldalán folyadékot áramoltat és ez hűti a napelemet. A napelem ezáltal jobb hatásfokon működik, mert nem melegszik túl még forró nyári napokon sem. Közben a felmelegített folyadékkal meleg vizet állíthatunk elő.

Ezzel egyszerre megvalósul az elektromos áram hatékony termelése és a melegvíz előállítása.

Hibrid napelem előnyei

  • Akár 30%-al növekszik a napelem hatékonysága.
  • Kevesebb helyet igényel a hagyományos napelem rendszerekhez képest ugyanakkora teljesítmény eléréséhez. Ebből adódóan 1 négyzetméteren a legnagyobb teljesítményt tudja nyújtani.
  • A hagyományos napelemekkel együtt könnyen alkalmazható.
  • Teljesítménye jól tervezhető, egyenletes.
  • A kivitelezése, a kevesebb tartószerkezet alkalmazása miatt kisebb költségű.

Hibrid napelem hátrányai

  • A legköltségesebb napelem típus.
  • Minél bonyolultabb egy rendszer, annál több lehetőség van a meghibásodásra is. Egy-egy hibrid napelem összetettségéből adódóan a hibák lehetősége is nagyobb.
Hibrid napelem rendszer

Hibrid napelem inverter

Képes ötvözni a sziget üzemű és a hálózatra kapcsolt inverterek előnyeit. Minden napelem rendszernek lényeges része az inverter. Ez a szerkezet képes eldönteni, hogy az akkumulátorba, a hálózatra vagy azonnali felhasználásra küldje a megtermelt energiát. Ha éppen áramkimaradás van, akkor az akkumulátorról képes ellátni a ház energia szükségletét.

Ha éppen túl sok áramot termelt a rendszer, akkor képes a napenergia visszatáplálására a hálózatba. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltató köteles megvásárolni az általunk termelt energiát. El is lehet raktározni az akkumulátorba, és amikor szükség lesz rá, akkor felhasználjuk.

Biztosítják az energiaellátás biztonságát. Élettartamuk kb. 13-15 év.

Hibrid napelem tulajdonságai, fontos tudnivalók

Hibrid napelem hatásfoka

A hibrid napelem hatásfoka elérheti a 18-24%-ot. Sokkal jobb hatásfokon tud működni, mint a hagyományos napelem rendszerek.

Hibrid napelem teljesítménye

A jobb hatásfokból adódóan a teljesítménye is jobb, kiegyensúlyozottabb, mint a hagyományos napelem rendszerek esetében. Kb. 20-30%-os teljesítményjavulást ér el a hűtésnek köszönhetően.

Hibrid napelem mérete

Sokkal kevesebb mennyiségű hibrid napelem elég ugyanahhoz a teljesítményhez. Ezért sokkal kevesebb helyet foglal a háztetőn vagy bárhol máshol, ahova telepítik.

A hibrid napelem rendszer felépítése

Hibrid napelem élettartam

A gyártók többnyire ugyanannyi időt vállalnak a hibrid napelemekre is. A 25 év a gyakori, átlagban 80%-os teljesítmény romlás mellett.

Hibrid napelem ár

Az ár gyártónként és típusonként eltér, de általánosan elmondható, hogy a legdrágább napelem típusok közé tartozik bonyolultságából adódóan.

Összegezve

Rendkívül innovatív napelem technológia, sok lehetőség van benne és remélhetőleg a hatékonyság és költségek tekintetében is számíthatunk fejlesztésekre. Ha kevés hely áll rendelkezésre és a leghatékonyabb napelem technológiát akarjuk választani, akkor ez a megfelelő technológia.

Angol nyelvű leírást a témában a Cleanenergyrewievs.info weboldalon találhat.

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Hibrid napelem Hibrid napelem