+36 (25) 748 748

A megnövekedett ügyféligények miatt, kérjük telefon helyett itt weboldalunkon kérjenek árajánlatot vagy írjanak emailt nekünk és adják meg a szükséges adataikat, hogy pár munkanapon belül visszahívjuk Önöket!

A vékonyrétegű napelem az egyik legjelentősebb napelem technológia, ezért fontosnak tartom a bemutatását. Összefoglalom érthető módon a jelentését, a típusait, előnyeit, hátrányait és megemlítem a jelentősebb gyártókat. Ez a cikk azért készült, hogy segítse a témában való tájékozódást. Laikusoknak készült, nem szakembereknek.

Komoly verseny van évek óta a kristályos és vékonyrétegű technológiák között. Sokáig jelentős árkülönbség volt a kristályos napelemek hátrányára, de ez egyre inkább csökken.

A napelemek második generációját képviselik. A gyártók által közölt különböző előnyökkel, mérési adatokkal elővigyázatosan kell bánni és jól megvizsgálni az előnyöket és hátrányokat.

Mi az a vékonyrétegű napelem?

Nevéből kiderül, hogy néhány vékony rétegből áll, amik a nanométertől a mikrométerig terjedhetnek.

A félvezető réteget pedig kémiai vagy fizikai lecsapatással hordozzák fel a közvetítő felületre. Jelen esetben a szilíciumot felgőzölik a közvetítő felületre.

A vékonyrétegű napelem másik, gyakran használatos neve az amorf szilícium napelem. Általánosan elmondható, hogy az egyes típusok között is óriási különbségek lehetnek. Nagyon nehéz kijelenteni olyan állításokat, amik egyaránt igazak az összes vékonyrétegű napelemre. Érdemes elkerülni az általánosításokat.

Ilyen általánosítás lehet az, hogy…

 • Szórt fényben jobban teljesítenek.
 • Nagyobb hozamúak.

A napelem fogalmáról a Napelem fogalma cimű cikkben írtam tömören és érthetően.

Vékonyrétegű napelem előnyei

 • A vékonyréteg a hőmérséklet emelkedésre kevésbé érzékeny, ezért a teljesítménye is kevésbé romlik. Emiatt sivatagi, illetve meleg égövi tájakon jobban teljesítenek, mint a kristályos technológiák.
 • Kevésbé érzékeny a beesési szög változására, vagyis a kelet-nyugati irányú tetőn jobban teljesíthet.
 • Méretükből adódóan bizonyos felhasználási területek számára jobban kedvez, pl. ablaküvegbe beépítve.
 • Hajlékony anyag.
 • Olcsóbb előállítási költségek.

Vékonyrétegű napelem hátrányai

 • A hőmérséklet csökkenésre a kristályos napelemek reagálnak jobban, így a Közép- és Kelet- Európában telepített napelemek között kiegyenlítődik a különbség. Csökken a teljesítménye a kristályos napelemekhez képest.
 • Nagyobb felület szükséges ahhoz, hogy a kristályos napelemekkel felvegye a versenyt.
 • Telepítési költségek is nagyobbak, mert több rögzítésre van szükség.
 • Hatásfok átlagosan csupán 6-8%.
 • Viszonylag rövidebb élettartam.
 • Rövidebb garancia vállalása a gyártók által.

Vékonyrétegű napelem típusai

Amorf szilícium és mikromorf szilícium

A félvezető réteg a szilícium, amiről kémiai reakció során leválasztják a hidrogént a szilíciumról. Ez lerakódik az üvegre. Szilán gázból állítják elő. Sok gyártó vágott bele a fejlesztésébe és gyártásába, ezért várhatóak a közeljövőben újítások. Hatékonysága 5-8%.

Kadmium-tellurid technológia

Nagy hőfokú porlasztással készült napelemeket jelenti. Hatékonysága 7-10%

Réz-indium-gallium-diszelenid és réz-indium-diszelenid

Sokat ígérő technológia a jövőt tekintve, mert komoly fejlesztéseket hajtottak végre a gyártók ezen a területen. Viszonylag magas hatékonyságot, 9-12%-ot lehet elérni. Egyenlőre nagyon drága az előállítási költségek miatt.

Vékonyrétegű napelem gyártók

 • First Solar- A legjelentősebb gyártó. Nagyságrendekkel több napelemet gyárt ezen a területen, mint a többi gyártó.
 • Nexpower
 • Moser Baer
 • Shell
 • Kaneka

Összegezve

A vékonyrétegű napelemek nyersanyaga nagy mennyiségben áll rendelkezésre, ezért a gyártási költségek ebből a szempontból alacsonyan tarthatóak.

Továbbá nagy előnye, hogy a forró időjárás esetében a felhevüléskor nem csökken a teljesítménye a kristályos napelemekhez képest. Ezért a trópusi területeken gazdaságosabban lehetne használni. Ezek a piacok viszont még kis mértékben használják a napelemeket.

Hazánkban az előnyeit kioltja az alacsony hőmérséklet esetén lecsökkenő teljesítménye. Ezért nem terjed el számottevően hazánkban és Közép-Kelet-Európában.

Ha szeretné minden szempontból átgondolni a napelem megtérülését, akkor a Mennyit termel a napelem? cikkemet ajánlom.

Hasznos információk a témában

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (25) 748 748 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Vékonyrétegű napelem Vékonyrétegű napelem Vékonyrétegű napelem