Chat with us, powered by LiveChat Napelem otthonra | Innovatív Napelem +36 (1) 699 99 88

Milyen napelemrendszerek léteznek? Mennyire gyors megtérülésre lehet számítani? Melyek azok a tévhitek, amelyek hibás információkon alapszanak? Ebben a cikkben választ adunk az otthoni napelem telepítés kérdéseire.

Milyen napelemet telepíthetek az otthonomra?

Hosszú évtizedek óta a legelterjedtebb napelem típusok a kristályos napelemek. Ez jellemzően két típust jelent: a monokristályos és a polikristályos napelemet. 

Mindegyikből többféle teljesítményű napelem panelt készítenek. Alapvetően a gyártási eljárásban különböznek egymástól, ezért néhány fontos tulajdonságuk is eltérő lesz.

Röviden összefoglaljuk, hogy mit lehet róluk tudni.

Monokristályos napelem az otthonomra?

 • a legrégebbi napelem technológia
 • a direkt napsugárzást jobban hasznosítja
 • drágább a többi napelem technológiához képest
 • jobb hatásfok, átlagosan 18-21% (termékenként eltérő)
 • színe fekete

Polikristályos napelem az otthonomra?

 • a szórt napsugárzást jobban hasznosítja
 • hatásfoka átlagosan 16-19% (termékenként eltérő lehet)
 • a dőlésszögre és tájolásra kevésbé érzékeny
 • ára alacsonyabb, mint a monokristályos típusoké
 • színe kék
Milyen napelemet telepíthetek otthonomra?
Hálózatra visszatápláló napelem rendszer

Hazánk éghajlata olyan, hogy mindkettőt szívesen alkalmazzák, hiszen nem lehet jelentős különbségeket felfedezni egy év termelési adatai között. Ha nagyobb teljesítményre van szükség és kisebb felület áll rendelkezésre, akkor gyakrabban választják a monokristályos típusokat.

Összehasonlításukról részletesen a Monokristályos vagy polikristályos napelem című cikkben írtunk.

Hálózatra visszatápláló napelem rendszer

Az említett típusokat és alapvetően bármelyik napelem típust fel lehet szerelni úgy, hogy visszatáplálja a megtermelt, de felesleges elektromos energiát a hálózatba. Ezt a szolgáltató megvásárolja tőlünk és az éves elszámoláskor csökkenti az esetleges költségünket.

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek a leggyakoribbak, hiszen ha lehetőség van rá, akkor érdemes a hálózatra csatlakozni.

Mik az előnyei?

 • Az el nem fogyasztott elektromos energiát megvásárolja a szolgáltató.
 • Ha nem termel eleget a napelemes rendszer, akkor a szolgáltatótól vásárolhatunk elektromos energiát a megszokott módon.
 • A különbséget nem is érzékeljük, csak átáll a rendszer a hálózatból vett energia fogyasztására.
 • Olcsóbb a bekerülési és üzemeltetési költsége, mint a sziget üzemű rendszernek.

Itt is van lehetőség energia tárolására rövid távon, amennyiben akkumulátorokkal bővítjük a rendszert. Ez természetesen a bekerülési költségek növekedésével jár, cserébe viszont áramszünet esetén is működnek az alapvető elektromos fogyasztók.

Mik az előnyei?
Sziget üzemű napelem rendszer

Sziget üzemű napelem rendszer

Ha éppen nincs lehetőség a hálózatra csatlakozni, akkor csak a sziget üzemű napelem rendszer marad megoldásként. Kiváló megoldást nyújt az elektromos hálózattól távol eső tanyák, mezőgazdasági épületek vagy bárki számára, aki el akar vonulni a világ zaja elől, de az elektromos energia előnyeit ott is szeretné kihasználni.

Ebben az esetben nagy kapacitású akkumulátorokkal együtt szerelik fel a napelem rendszert, amik képesek annyi elektromos energiát tárolni, hogy folyamatosan működtethetőek legyenek a legfontosabb elektromos fogyasztók.

Pontos és jól tervezett rendszerre van szükség, hogy a lehető legjobban működjön minden.

Mennyi idő alatt térül meg?

A napelem megtérülése több tényezőtől függ. Ezeket mind számításba kell venni, hogy a megtérülési időt ki tudjuk számítani. Összességében elmondható, hogy egy átlagos lakossági célra szánt napelem rendszer 9-12 év alatt hozza vissza a befektetett összeget. Utána már csak hasznot termel, passzívan, tehát akkor is pénzt keres, amikor éppen alszik otthonában!

Ha igénybe veszi a lakossági 0%-os napelem hitelt, amit az Európai Unió biztosít az MFB-n keresztül, akkor a bekerülési összeg is csak 10% önerőt jelent. Ezzel jelentősen megkönnyítheti napelemhez való jutását.

Napelem otthonra kiépítésének lépései

Megfelelő kivitelező megtalálása. Ebben segítséget nyújthatnak referenciáink, Referenciák napelem rendszerekreSzerződéskötés, engedélyeztetés az áramszolgáltatóval pl. E-on, Démász. Minden részletben segítünk! Napelem felszerelése, bekötés, beüzemelés, az áramszolgáltató engedélyével!

Mennyi idő alatt térül meg a napelem rendszer?
Otthoni napelem használattal kapcsolatos tévhitek

Otthoni napelem használattal kapcsolatos tévhitek

Vannak tévhitek, amik az otthoni célra szánt napelem rendszerekkel kapcsolatban terjedtek el. Ezeket érdemes eloszlatni a hosszú évek szakmai tapasztalatai alapján.

Tévhit - Télen nem termel energiát

Télen is képesek energiát termelni, de természetesen jóval kevesebbet, mint nyáron. Télen kevesebbet süt a nap, rosszabb a napsugarak dőlésszöge, ezért kevesebbet tudnak hasznosítani a napelem panelek. A hatásfokuk azonban még akár jobb is lehet, mint nyáron, hiszen a nyári forró hőmérséklet lerontja a napelemek hatásfokát.

Összességében természetesen jobb a nyári termelés, de a télen megtermelt energia is ingyen energia!

Tévhit - Soha nem térül meg a befektetés

A 70-es években telepített napelemek még mindig termelnek energiát, pedig azóta sokat fejlődött a technnológia. Képzelje csak el, hogy a most gyártott napelemek mennyi ideig fognak működni és termelni Önnek és családjának az ingyenes energiát!

Tévhit - Napelem meleg vizet is termel

Gyakran tévesztik össze a napelemet és a napkollektort. Teljesen más a két technológia, de most annyit elég elmondani róluk, hogy a napelem a fotovoltaikus hatás révén elektromos energiát állít elő, amivel elektromos fogyasztók üzemeltethetőek.

A napkollektor viszont folyadék vagy levegő felmelegítésével fűtésre, meleg víz előállítására képes. A napelem és a napkollektor közötti különbségről részletes cikket írtunk a Napelem vagy napkollektor – Mi a különbség? címmel.

Ha bármilyen kérdése felmerült, forduljon szakértő kollegáinkhoz bizalommal az alábbi elérhetőségeken!

Milyen napelemet telepíthetek otthonomra?

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Napelem otthonra Napelem otthonra