+36 (1) 699 99 88

A napelem egy innovatív technológia. Több szakértő egybehangzó véleménye az, hogy óriási robbanás előtt áll a napelem piac. Az energia ára folyamatosan növekszik az utóbbi 20 évben és egyenlőre nincs olyan technológia, ami olcsó és könnyen előállítható energiát tudna előállítani. A napenergia az egyetlen alternatíva, ami környezetbarát, biztonságos és egyre olcsóbb energiát képes biztosítani. Tehát, a megtérülés is folyamatosan rövidül…

Illetve olyan befektetési lehetőségeket, üzleti konstrukciókat is kínál, amik mindenki számára elérhetővé teszik a napenergiában rejlő lehetőségeket. Még azoknak is, akik nem tudnak vagy nem akarnak a saját tulajdonukban fenntartani egy napelem rendszert.

Ebben a cikkben körüljárom a napelemben rejlő lehetőségeket és bemutatom az általam ismert befektetési lehetőségeket, ami a napelem technológiára alapoz. És a végére plusz egy jó tanács!

Napelem befektetés lehetőségei:

Napelem befektetés - Napelem rendszer kiépítése

A leggyakoribb felhasználási módja a napelemnek, amikor családi ház tetejére vagy a kertbe telepítünk napelemeket. Ez egy egyszeri, magasabb összeggel járó befektetés, ami úgy térül meg, hogy éves szinten megtermeli az elektromos áram és/vagy meleg víz előállításához szükséges energia igényt. Alap esetben nullára vagy jobb esetben haszonnal is zárunk egy évet.

Így egy idő után a befektetett pénzünk sok kisebb összeg formájában megtérül és utána bármeddig is működnek a napelem rendszerünk, már hasznot hoz. Természetesen idővel a hatékonyságuk romlik, a karbantartásra, tisztításra vagy esetleges meghibásodásokra költeni kell. Az inverter szokott 10-15 év után elromlani. Ennek a cseréjét is hozzá kell számolni a megtérülés idejéhez.

Érdemes átgondolni az előnyeit és hátrányait ennek a megoldásnak.

Napelem rendszer kiépítés előnyei

 • Saját tulajdonú napelem panelek, évtizedeken keresztül termelik az energiát, amit fűtésre, világításra, meleg víz előállításra is használhat.
 • Függetleníti magát az energia árak emelkedésétől!
 • Tovább bővíthető, fejleszthető, a bekerülési költségekhez képest jóval alacsonyabb áron. Ez azt jelenti, hogy a meglévő rendszerhez további elemek építése már nem jár akkora költséggel, mint az elején.

A napelem rendszereknek számos előnye van, erről részletesen a Napelem előnyei cikkben írtam részletesen!

Napelem rendszer kiépítés hátrányai

 • Az esetleges javítási, karbantartási költségek a garancia lejárta után a tulajdonost terhelik.
 • A napelemek teljesítmény romlása az évek múlásával egyre jelentősebb. Ennek mértéke típustól, technológiától függ.
 • Amennyiben az ingatlan eladására kerül sor, az áttelepítésnek jelentős költségei vannak, amik meghosszabbítják a megtérülés idejét. Ha nem telepíti át, akkor a napelem rendszer bekerülési költségei nem valószínű, hogy az ingatlan eladási árába bekalkulálhatóak.
 • Aki nem rendelkezik családi házzal vagy olyan ingatlannal, ahová bármilyen formában is érdemes lenne napelemeket telepíteni, az nem tudja kihasználni ennek a rendszernek az előnyeit.
 • Különböző tényezők befolyásolják a megtérülést a kiépítés során. Az ideális körülményektől való kisebb eltérés ezt jelentősen meghosszabbíthatja. Ilyen tényező pl. a napelem tájolása.

Napelem rendszer megtérülés számítása

A megtérülés több összetevőtől függ. A hozzávetőleges számításhoz azonban van egy általánosan használható képlet.

Beruházási költség [Ft] / (Megtakarított energia [kWh/év] x Energia ár [Ft/kWh])= Megtérülés [év]

Átlagosan Magyarországon 10-12 évet kell számolni a megtérüléshez. Ezután termel hasznot a rendszer.

Mennyit termel a napelem? című írásomban részletesen írok a témáról.

Napelem befektetés - Közösségi naperőmű program

Rendkívül népszerű külföldön az az üzleti modell, hogy egy csoport vagy akár több száz fős társulás a beadott tőkéből létrehoz napelem parkokat. Az ebből termelt haszonból arányosan részesednek a tagok.

Ebben az esetben a tagoknak semmi más teendője nincs, csak az általuk meghatározott összeget befizetni, majd ezután a hasznot felvenni. Hasznot minden hónapban termel a rendszer, így folyamatosan, előre látható módon a befektetésük kisebb összegenként megtérül, majd onnantól kezdve csak hasznot hoz.

Magyarországon 2013 óta létezik erre mód, ami ennek a rendszernek a mintájára ad lehetőséget, hogy részesedjünk a napelem piac előnyeiből. A Sunmoney Kft. napelemparkokat épít, üzemeltet a saját és a befektetők tökéjéből. Így az ebből keletkező hasznot a befektetett összeg arányában fizeti ki a befektetőinek. A cég állítása szerint éves szinten 8-10%-os hasznot hoz, tehát kb. 10 év múlva térül meg a befektetésünk.

Ennek a rendszernek több előnye és hátránya is van, ezért ezeket is vegyük sorra objektíven.

Közösségi naperőmű program

Közösségi naperőmű program előnyei

 • Nem szükséges hozzá nagyobb kezdeti befektetés.
 • Kisebb összeggel is elkezdhető. Mindenki annyit fektet be a napenergia piacba, amennyit szeretne.
 • Nincsenek kötelezettségek.
 • Nem kell a napelemek karbantartására, tisztítására költeni.
 • Nem vagyunk helyhez kötve.
 • Ha lakásban lakunk és nincs lehetőségünk saját napelem rendszert telepíteni, akkor is részesedhetünk egy napelempark előnyeiből.

Közösségi naperőmű program hátrányai

 • Meg kell bízni az adott cég működésében és tisztességes szándékában, hiszen csak így hozhat hosszútávon nyereséget a befektetett pénzem. Tehát feltételezni kell a cég sikeres működését hosszútávon.
 • A különböző világpiaci változások jelentősen befolyásolhatják a befektetésem megtérülését.
 • Az energia árak változásai is jelentősen befolyásolhatják a megtérülést.
 • A napelem vagy bármely más technológia lehetséges újításai is hatással lehetnek a megtérülésre.

Összegezve

Kockázat? Igen, van! Persze, hogy van, mint mindenben! Akkor is, ha saját napelem rendszert épít, akkor is, ha rábízza a pénzét egy cégre, mindenképpen van kockázata!

Számos cikket olvashat, amiben megpróbálják pénzügyi szempontból összehasonlítani más befektetési lehetőségekkel a napelemet. Ezek másból nem tudnak kiindulni, csak a múltbeli adatok alapján feltételezéseket, lehetőségeket felvázolni. Hiszen az energia világpiaci ára, a bankbetétek kamata, a napelem rendszerek kiépítésének költségei számos, előre nem látható tényezőtől függenek.

Ebből következően a felvázolt folyamatok és következtetések akár mellette, akár ellene történnek, pusztán feltételezések. Lehet, hogy így történnek, de sokkal nagyobb az esélye, hogy előre nem látható módon változnak ezek a tényezők.

Véleményem szerint teljesen felesleges számolgatásokba belemenni. A kérdés az, hogy azonosulni tudunk-e a befektetési lehetőséggel vagy nem. Tudjuk-e vállalni a kockázatokat, a lehetséges előnyökért cserébe? Ha igen, akkor érdemes belevágni.

…és a plusz jó tanács a végére! Bárhogy is döntöttünk, a lényeg, hogy utána nyugodtan tudjunk aludni akár pozitív, akár negatív irányba történnek változások!

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Megtérül a napelem befektetés? Megtérül a napelem befektetés?