+36 (1) 699 99 88

A félcellás napelem nevében lévő "fél" szócska termszetesen nem azt jelenti, hogy bármiből csak a fele lenne benne, vagy csak fél teljesítményt kapnánk ugyanazért a pénzért. Sőt! 

Mit nevezünk félcellás  napelemnek?

Az eddig ismert, hagyományos napelemktől eltérően a félcellás napelemeknél egy-egy napelem cella két, egyenlő részre osztódik. Ennek köszönhetően máris javult a napelem teljesítménye! 

Ám nem csupán a cellák szintjén jelenik meg az eltérés, hanem a cellákhoz hasonlóan a modulok is két részre vannak osztva: egy felső és egy alsó részre. Ezzel azt érjük el, hogy egy darab napelemből két kisebb jön létre.


Hogyan működik a félcellás napelem?

A félcellás napelemet tehát cellán belül felosztják. Ennek következményeként egy napelem egység, azaz jelen esetben egy félegység, fele annyi energiát is képes termelni. Az egy egységre vetített napenergia termelés kisebb ugyan, de emellett más tényezőkkel is számolnunk kell.

  • A hagyományos cellás napelemekhez képest a félcellás napelemek ellenállási vesztesége sokkal kisebb. Mérések azt mutatják, hogy akár 75%-kal is kisebb lehet ez az érték a félcellák esetében.
  • Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a termelésben részt vevő félcellának alacsonyabb a hőmérséklete a hagyományosokkal szemben. Ezzel tehát az élettartamuk megnő, és elkerülhető az ún.hot-spot jelenség is (amikor a napelem egy pontja felforrósodik, és jóval magasabb hőmérsékletű a panel többi részénél).
  • A félcellás napelemek esetében a megtermelt áram útja rövidebb, mint a hagyományos, nagy napelemeknél.
Végülis elmondhatjuk, hogy bár elméletileg kevesebb a megtermelt áram a félcellás napelemeknél, viszont a jelentkező veszteség mértéke jelentősen kedvezőbb felhasználói szempontból, azaz a hozam is növekszik és a panelek élettartama is sokkal hosszabb, mint a hagyományos napelemek esetében.
napelem
napelem

A félcellás napelem előnyei

A félcellás napelemek számos előnyei közül az alábbiakat emeljük ki:

  • Magasabb hozam- Ez a tény az alacsonyabb üzemi hőmérsékletnek köszönhető. Annál többet tud a panel termelni, minél alacsonyabb egy napelem üzemi hőmérséklete. A hagyományos napelem 35 °-os, ehhez képest a félcellás panelé 2,3°-al kevesebb. Ez azt eredményezi, hogy a panel áramtermelő képessége 4,64 %-al nagyobb lesz.
  • Kisebb esély hot-spot kialakulására - Mivel a félcellákon áthaladó áram erőssége fele a hagyományos cellákénak, így ezeknek a celláknak a hőmérséklete 2,0-2,05 °-al alacsonyabb is. Ezzel gyakorlatilag megakadályozzuk a paneleken belüli hot spot-ok kialakulását. Továbbá amíg a hagyományos napelemek esetében a panelbe épített 3 db, ún.bypass dióda egyenként 2 sorba kötött cellasort véd, addig a félcellás napelemeknél minden dióda egy-egy, párhuzamosan kötött cellasort véd. Ez további védelmet ad a hot spot-ok kialakulása ellen.
  • Kevésbé érzékeny az árnyékolásra- Ez azért van, met a félcella az árnyék rávetülésekor kevésbé veszít a hatékonyságából.

A félcellás napelemek felhasználási területei

Amint láthattuk, a félcellás napelem hatékonyabb a hagyományos napelemnél, hiszen közel 20%-os hatékonysággal üzemeltethető. Ez az új, hatékony rendszer lakossági és ipari felhasználásra egyaránt megvalósítható.

Legyen az bármely felhasználási terület, a félcellás napelemek mellett mindig komoly érvként hangzik el, hogy esetükben az ún.árnyékolási tényező sokkal kevésbé jelent problémát, mivel ezek a cellák akkor is képesek 50-os teljesítményt produkálni, ha az egyik felüket árnyék takarja. A hagyományos moduloknál ez nincs így, azok ugyanis nagy mértékben veszítenek a hatékonyságukból, amikor közvetlenül éri őket a napfény. Ez a tényező különösen az ipari napelem parkoknál fontos, ám a háztartásoknál sem elhanyagolható tényező.

Összefoglalva tehát: a félcellás napelemek egy új, ígéretes technológiának számítanak a napelemes piacon. A felsorolt előnyöknek köszönhetően az elterjedésükben várhatóan komoly előrelépés lesz Magyarországon. Mi mindent megteszünk, hogy minél szélesebb körben használatosak legyenek.

napelemes ház

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Félcellás napelem Félcellás napelem