+36 (1) 699 99 88

 A napelemek teljesítménye

A napelemeknél a teljesítményt Wattpeak-ben ( Wp) adják meg. A Wp a napelemnek a csúcsteljesítményét jelenti, vagyis azt mutatja meg, hogy szabványos mérési körülmények között mekkora csúcsteljesítményre képes a napelem.

Szabvány szerinti mérési paraméterek: 

Sugárzás: 1000 W/nm2

Modulhőmérséklet: 25 Celsius fokos

AM: 1,5 (Az AM (azimut) a napelemek déli irányhoz viszonított szöge.)

Példa: hogyha a gyártó meghatározása szerint egy panel névleges teljesítménye 245 Wp, akkor ez azt jelenti, hogy egy 20 db napelemből álló egység 4,9 kWp-os rendszerként tekinthető.

Fontos tudni, hogy a napelemek csak nagyon ritkán, évente csupán néhány órán keresztül termelnek csúcsteljesítményen. Tehát nem ez a legfontosabb adat, amit figyelembe kell venni, amikor napelemet választunk.

A napelemek éves teljesítményéről azt kell tudnunk, hogy idális, 35 fokban döntött, árnyékoltságtól mentes, déli tájolású tetőn, ahol a szakemberek által jól tervezett, minőségben is kiváló poli-vagy monokristályos rendszer működik, évente átlagosan 1 100 kWh áramot termelnek.  

Az említett paramétereken kívül beleszámítódnak ebbe a teljesítménybe a napsütéses órák száma, a felhőzöttség, valamint egyéb veszteségek is.  

A fenti példa feltételezi a 100%-os hatásfokot, amely a tető tájolása szerint különböző mértékben változhat, ami azt jelenti, hogy egy átlagos családi házra teleptett 2-3 kW-os rendszer évente 2200-3300 kWh áramot képes termelni.

Ez átlagosnak mondható országos szinten, de természetesen, lehetnek kisebb eltérések Magyarország területén belül is. Hazánk nyugati vagy északi részén 1050 kWh várható az 1 kW-os rendszertől, míg pl.a DélAlföldön 1150 kWh-ra számíthatunk.


A napelem teljesítményét befolyásoló tényezők

Több tényező is befolyásolhatja a napelem rendszer által termelt mennyiséget.

  • Domborzati viszonyok (a déli tájolás az ideális)
  • Napelemek dőlésszöge (35° az ideális dőlésszög)
  • Napsütéses órák száma
  • Időjárási viszonyok ( 25° az ideális hőmérséklet)
  • Napelem technológia
  • Megfelelően tervezett napelem rendszer

Más-más éghajlaton más és más napelem típus teljesít jobban. 

Monokristályos napelemet ott érdemes használni, ahol napsütésben bővelkedik a terület. Polikristályos és vékonyrétegű napelemek pedig a felhősebb területeken teljesítenek jobban. 

Magyarországon főként a kristályos napelem technológia az eredményesebb, azon belül pedig egy egészen kis mértékben a polikristályos napelemek.

Monokristályos napelem rendszer
napelem

 A napelem teljesítményét csökkentő tényezők

Vannak olyan hatások, amelyeket a laikusok ne igazán érzékelnek, pedig befolyásolják a napelemek teljesítményét. Ezek lehetnek az alábbiak:

  • felmelegedés
  • árnyékoltság (felhőzet, hó, fa, épület, egyéb tárgyak)
  • légköri szennyedőzés (pára, köd, por, szmog)

Hogyan számítsuk ki a napelem teljesítményét?

Mielőtt kiválasztjuk a napelemet, meg kell határoznunk, hogy évente mekkora energiafogyasztást akarunk majd lefedni. Mivel az áramszolgáltató kWh-ban végzi az elszámolást, , kezdjük ezzel. Az éves fogyasztást úgy tudjuk legkönnyebben kiszámolni, ha a legnagyobb összegű villanyszámlánkat felszorozzuk 12 hónapra.

Ha ezzel megvagyunk, akkor ehhez méretezhető egy napelem rendszer teljesítménye. A napelemes rendszer névleges teljesítménye optimális esetben megközelítőleg 80-85 %-a legyen az éves energiafogyasztásunknak.

napelem rendszer
napelem

A teljesítmény kiszámításának képlete

A szükséges éves fogyasztás x 0,85 = néveleges teljesítmény

Nézzünk egy példát:

A szükséges fogyasztás: 2500 kWh/év

A szükséges napelem rendszer teljesítménye: 2500 x 0,85 ~ 2125 Wp, azaz 2,1 kWp

Tehát ekkora névleges teljesítményű rendszert érdemes telepíteni optimális tájolás esetén. Optimális tájolásnak nevezzük a déli irányt és a 35°-os napelem dőlésszöget, árnyékmentes területen.

Ez a napelem teljesítmény azt jelenti, hogy évente kb. 2500 kWh villamosenergiát fog termelni nekünk.

A napelem teljesítménye rendkívül fontos tényező. Ez befolyásolja pl. azt, hogy mennyi és milyen típusú napelem panelre van szükség. Emellett szükséges ismernünk a hatásfokot is.

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

A napelem rendszer teljesítményének kiszámolása A napelem rendszer teljesítményének kiszámolása