+36 (1) 699 99 88

Mennyi napelem kell egy házhoz? - Először csökkentsük a fogyasztást!

Elektromos áram fogyasztás optimalizálása

Először ismerni kell azt, hogy mennyi elektromos áramot fogyaszt éves szinten az adott háztartás. Ezt könnyű megtudni az elektromos számlák alapján.

Utána sorra kell venni az elektromos fogyasztókat és megnézni, hogy tényleg szükség van-e a működésükre? Lehetne-e ezeket racionalizálni? Esetleg a régi készülékeket lecserélni? Ez azért fontos, mert ha túl sok áramot fogyaszt az adott család, akkor sokkal több napelemre is lesz szüksége. Ez többlet költséggel jár és amúgy is felesleges olyan elektromos áramért fizetni, amit feleslegesen használunk.

Tehát, ha lehetséges, csökkenteni kell a fogyasztást. Érdemes felül vizsgálni a hétköznapi szokásainkat is ezzel kapcsolatban. Ha égve hagyjuk a lámpát olyan helyiségekben, ahol nem tartózkodunk vagy túl sok fényforrást használunk párhuzamosan, akkor ezen nem árt változtatni.

Milyen elektromos fogyasztók lehetnek egy háztartásban?

A hűtő, a fagyasztó, a mosógép, a mosogatógép, a TV, a mikrohullámú sütő mind előfordulnak a legtöbb háztartásban. Ezekhez még társulhat a klímaberendezés, egy külön fagyasztó láda, egy elektromos radiátor, egy elektromos tűzhely, sütő, egy elektromos autó vagy némelyikből akár több is. Mind jelentősen növelhetik a fogyasztást. Főleg akkor, hogyha néhányuk már elavult és jóval több energiát fogyaszt, mint az újabb készülékek.

Tényezők, amik befolyásolják, hogy mennyi napelemre van szükség

Napelem tájolása

Az ideális tájolás a déli tájolás. Minden ettől eltérő tájolás már egy kicsit ront a teljesítményén, de ettől függetlenül érdemes megépíteni dél-nyugati vagy dél-keleti tájolás esetén is. Egyedül északi tájolás esetén nem szoktuk javasolni a telepítést. Ilyenkor más megoldást kell találni. Bővebb információkért a napelem tájolása cikket ajánljuk.

Mennyi napelem kell egy házhoz?
Tényezők, amik befolyásolják, hogy mennyi napelemre van szükség

Napelem dőlésszöge

Az ideális dőlésszög 30-35% körül van. Ehhez képest bármekkora eltérés, teljesítmény csökkenést eredményez. Kisebb különbségek is jelentős változást okzhatnak a megtérülést tekintve több év távlatából.

Napelem típusa

Több napelem típus létezik, de napjainkban lakossági használat terén a leghatékonyabbak a monokristályos és polikristályos napelemek. Ezek közül cégünk a legjobb minőségű és legmegbízhatóbb termékeket forgalmazza.

A két kristályos napelem típus összehasonlításáról írt cikkünket, a Monokristályos vagy polikristályos napelem című cikket is ajánljuk.

Éves elektromos áram fogyasztás

Ezt a számlák alapján lehet kiszámítani. Meghatározza, hogy mekkora költséget kell kiváltania a napelem termelésének. Ehhez mekkora rendszerre van szükség és mennyi idő alatt termeli vissza a bekerülési költséget?

1 kw áram ára 37 Ft normál időszakban.

Tényezők, amik befolyásolják, mennyi napelem panelt lehet telepíteni a házra

Fontos átgondolni és megtervezni, hogy egyáltalán mekkora hasznosítható tetőfelület áll rendelkezésre. Egyáltalán beépíthető a tető napelemekkel? Ha palatetőről van szó, akkor nagy eséllyel nem lehet rá napelemet telepíteni, mert ezeknek a fúrása szigorúan tilos. Csak a speciális, újabb típusú palatetőkre lehet szerelni, amik külön jelzéssel vannak ellátva.

Nem elhanyagolható részlet az adott tető állapota. Ha nem megfelelő a teherbírása, akkor először tetőcserére van szükség. Főleg azért, mert egy napelemes rendszert több évtizedre tervezünk, tehát ki kell bírnia annyit a tetőnek is.

A túlzottan árnyékos tetőfelületre sem érdemes napelemet telepíteni. Ha szinte folyamatosan árnyékban van egy nagyobb fa vagy kémény miatt, akkor a teljesítményét annyira lerontaná, hogy más megoldást kell találni.

Mennyi napelem kell egy házhoz Magyarországon?

Magyarország adottságai elég jónak mondhatóak, hiszen átlagosan évente 1100-1200 kWh termelésre képes egy 1 kW teljesítményű rendszer.

Ha elosztjuk az éves elektromos áram fogyasztást elosztjuk az 1100 kWh teljesítménnyel, akkor megkapjuk, hogy mekkora rendszerre van szükség. Az adott napelem panelek teljesítményéből lehet kiszámolni, hogy hány darabra van szükség.

Összegzés

Ahhoz, hogy megtudjuk, mennyi napelem kell egy házhoz, az említett számolásokat mindenképpen el kell végezni. Pontos adatokat kell ismerni ahhoz, hogy megtudjuk ezt a fontos részletet.

Mennyit termel a napelem? című cikkben is foglalkoztunk ezzel a témával.

Mennyi napelem kell egy házhoz Magyarországon?

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Mennyi napelem kell egy házhoz? Mennyi napelem kell egy házhoz?