+36 (1) 699 99 88

Gyakran teszik fel azt a kérdést, hogy mennyit termel a napelem? Vagy éppen mennyi napelem kell egy házhoz? Ezek a legfontosabb kérdések annak a számára, aki napelemet tervez vásárolni. Nem kell bonyolult számításokba bonyolódni és nem kell szakembernek lenni a témában, hogy Ön is ki tudja számolni azt, hogy mennyit fog termelni a telepítendő napelem rendszer.

Ehhez tudnunk kell…

  • évente mennyi pénzt költünk villamos energiára
  • ha a fűtés kiváltásán gondolkozunk, akkor fűtésre mennyi pénzt költünk
  • ha a meleg víz előállítására használnánk fel elsősorban, akkor meleg vízre mennyit költünk
  • érdemes előre megtervezni a várható fogyasztást, hiszen ez alapján tudjuk a napelem rendszert méretezni

Ma már lehetőség van pontos szoftveres tervezésre, így az adatok alapján előre kiszámolható az éves termelés.

Mennyit termel a napelem? – Befolyásoló tényezők

Számos tényező befolyásolhatja, hogy mennyit termel a napelem.

  • Napsütéses órák száma
  • Domborzati viszonyok
  • Napelemek dőlésszöge
  • Időjárási viszonyok
  • Napelem technológia
  • Megfelelően megtervezett napelem rendszer

A különböző napelem típusok más és más éghajlatokon teljesíthetnek jobban. A főként napsütéses területeken a monokristályos napelem, míg felhős területeken a vékonyrétegű napelem teljesít jobban. Magyarországon jellemzően a kristályos napelem technológia eredményesebb és azon belül is egy hajszállal jobban a polikristályos napelemek. Fontos ezt jól körül járni, hiszen jelentősen befolyásolja, hogy mennyit fog termelni a napelem. Magyarországhoz hasonló változékony időjárású területeken a szezonális különbségek idővel kiegyenlítik egymást.

Mennyit termel a napelem?

Napelem termelés kalkulátor

A napelem teljesítmény kiszámításához elengedhetetlen a pontos adatok ismerete. Az adott térség napsütéses óráinak számát meg kell adnunk a pontos számításokhoz. Ezért az Európai Bizottság megbízásából készült egy kalkulátor, amivel minden szükséges adat betáplálásával egészen pontos adatokat tud adni. A napsugárzás, a beesési szög, a dőlésszög, az időjárási viszonyok, a visszatükröződés, a rendszer veszteségei, az inverter vesztesége mind kalkulálható.

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

Mennyit termel a napelem – Számítás

A számításhoz szükségünk van a beruházási költségre, a villamos energia árára és a várhatóan megtermelt villamos energia mennyiségére. A képlet így néz ki:

Beruházási költség / (Megtakarított energia x Energia ár) = Megtérülés

Fontos tényező a pontos számítás elvégzéséhez a napelem hatásfoka, amiről a Napelem hatásfok érthetően című cikkben írtam részletesen.

Mennyit termel a napelem Magyarországon?

Magyarország az éghajlati és domborzati viszonyai alapján ideális a napenergia hasznosítására. Az országon belül vannak eltérések. Egy 1 kW-os napelem rendszer az északi országrész 1050 kWh (kilowatt/óra) körüli teljesítményéhez képest a déli naposabb országrészben 1150-1200 kWh teljesítményt képes termelni.

Összegezve

Érdemes alaposan kiszámolni előre a tervezett napelem termelést, hiszen ez befolyásolja a felhasználandó felület méretét, a technológiát, az esetlegesen felhasználandó tartószerkezet méretét és minden más részletet is.

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Mennyit termel a napelem? Mennyit termel a napelem?