Mennyit termel a napelem?

Rövid utána járás szükséges ahhoz, hogy megtudjuk mennyit termel a napelem? Viszont ezt mindenképp érdemes megtenni ahhoz, hogy pontosan tervezni tudjunk és biztosak legyünk abban, hogy a befektetett pénzünk megtérül. Segítek kiszámolni.

Gyakran teszik fel azt a kérdést, hogy mennyit termel a napelem? Vagy éppen mennyi napelem kell egy házhoz? Ezek a legfontosabb kérdések annak, aki napelemet tervez vásárolni. Nem kell bonyolult számításokba bonyolódni és nem kell szakembernek lenni a témában, hogy Ön is ki tudja számolni azt, hogy mennyit fog termelni a telepítendő napelem rendszer.

Ehhez tudnunk kell…

  • évente mennyi pénzt költünk villamos energiára
  • ha a fűtés kiváltásán gondolkozunk, akkor fűtésre mennyi pénzt költünk
  • ha a meleg víz előállítására használnánk fel elsősorban, akkor meleg vízre mennyit költünk
  • érdemes előre megtervezni a várható fogyasztást, hiszen ez alapján tudjuk a napelem rendszert méretezni

Ma már lehetőség van pontos szoftveres tervezésre, így az adatok alapján előre kiszámolható az éves termelés.

Mennyit termel a napelem – Befolyásoló tényezők

Számos tényező befolyásolhatja, hogy mennyit termel a napelem.

  • Napsütéses órák száma
  • Domborzati viszonyok
  • Napelemek dőlésszöge
  • Időjárási viszonyok
  • Napelem technológia
  • Megfelelően megtervezett napelem rendszer

A különböző napelem típusok más és más éghajlatokon teljesíthetnek jobban. A főként napsütéses területeken a monokristályos napelem, míg felhős területeken a vékonyrétegű napelem teljesít jobban. Magyarországon jellemzően a kristályos napelem technológia eredményesebb és azon belül is egy hajszállal jobban a polikristályos napelemek. Fontos ezt jól körül járni, hiszen jelentősen befolyásolja, hogy mennyit fog termelni a napelem. Magyarországhoz hasonló változékony időjárású területeken a szezonális különbségek idővel kiegyenlítik egymást.

Mennyit termel a napelem?

Napelem termelés kalkulátor

A napelem teljesítmény kiszámításához elengedhetetlen a pontos adatok ismerete. Az adott térség napsütéses óráinak számát meg kell adnunk a pontos számításokhoz. Ezért az Európai Bizottság megbízásából készült egy kalkulátor, amivel minden szükséges adat betáplálásával egészen pontos adatokat tud adni. A napsugárzás, a beesési szög, a dőlésszög, az időjárási viszonyok, a visszatükröződés, a rendszer veszteségei, az inverter vesztesége mind kalkulálható.

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

Mennyit termel a napelem – Számítás

A számításhoz szükségünk van a beruházási költségre, a villamos energia árára és a várhatóan megtermelt villamos energia mennyiségére. A képlet így néz ki:

Beruházási költség / (Megtakarított energia x Energia ár) = Megtérülés

Ha pl. 800 000 Ft összegű beruházást nézünk, ahol a várható energiatermelés 1100 kWh/év és a villamos energia ára 40 Ft, akkor a képlet behelyettesítve így néz ki:

800 000 Ft / (1100 kWh/év x 40 Ft)= 18, 2 év

Vagyis a számítás szerint ezekkel a feltételekkel hozzávetőlegesen 18,2 év szükséges a megtérüléshez. Természetesen ez csak egy példa és minden esetben a valós adatokkal kell elvégezni a számítást.

Fontos tényező a pontos számítás elvégzéséhez a napelem hatásfoka, amiről a Napelem hatásfok érthetően című cikkben írtam részletesen.

Mennyit termel a napelem Magyarországon?

Magyarország az éghajlati és domborzati viszonyai alapján ideális a napenergia hasznosítására. Az országon belül vannak eltérések. Egy 1 kW-os napelem rendszer az északi országrész 1050 kWh (kilowatt/óra) körüli teljesítményéhez képest a déli naposabb országrészben 1150-1200 kWh teljesítményt képes termelni.

Összegezve

Érdemes alaposan kiszámolni előre a tervezett napelem termelést, hiszen ez befolyásolja a felhasználandó felület méretét, a technológiát, az esetlegesen felhasználandó tartószerkezet méretét és minden más részletet is.

Gázkészülékek szerelése, javítása, karbantartása, cseréje akár azonnali kiszállással, Budapest összes kerületében.

Gázkészülék javítás Budapest

Gázkészülékek szerelése, javítása, karbantartása, cseréje akár azonnali kiszállással, Budapest összes kerületében.

Mi pontosan tudjuk, hogy milyen az, amikor egy váratlan pillanatban tönkre megy a gázkészülék és az ember nem tudja, hogy mit csináljon. Pedig egyszerű: minket kell kihívnia! Ha most felhív minket, akkor a lehető legkorábbi időpontban kiszállunk Önhöz és maradéktalanul elhárítjuk a problémát.