+36 (1) 699 99 88
A napelem rendszerekkel kapcsolatban az egyik leggyakoribb kifejezés a monokristályos napelem. Az alábbiakban leírjuk, mit kell róla tudni, hol javasolt a használata annak érdekében, hogy minél jobban teljesítsen. Az sem mindegy, hogyan telepítjük, mekkora a mérete és a teljesítménye. Tudjon meg róla minél többet!

Röviden a monokristályos napelemről

A henger alakú, egy tömbbé alakított szílicium a monokristályos napelem lényege. A "mono" jelentése "egy", ebben az esetben arra utal, hogy a szilícium egy darab tömbben dermed meg. Amikor ez a dermedés megtörtént, vékony szeletekre vágják, amelyek nyolcszög alakúak. Így tehát a napelem egy darab szilícium tömbből, de több cellából áll.


A monokristályos napelem tulajdonságai

Két fő típusú napelemet különböztetünk meg: kristályos napelem és vékonyrétegű napelem.

A kristályos napelemek további két csoportba oszthatóak: a monokristályos és a polikristályos napelemekre. (Utóbbiról az alábbi cikkünkben olvashat bővebben: Polykristályos napelem.)

  Napelem típusok:
 • Vékonyrétegű napelem
 • Kristályos napelem
  Kristályos napelem típusok:
 • Monokristályos napelem
 • Polikristályos napelem
napelemes ház

A monokristályos napelem hatásfoka

 Az akár 16-19 %-os hatásfokon is működő monokristályos napelem a legjobb hatásfokkal rendelkező napelem, de a a Sharp nemrégen piacra dobta a legmodernebb, félcellás típusát, amely 20 %-ra is képes, és ennek mintegy 125%-os a hatékonysága egy korábbi, polikristályos napelemmel összehasonlítva.

Elmondhatjuk, hogy ennél a típusnál a leghatékonyabb a napenergia felhasználása. 

A Sharp monokristályos napelemeket érdemes választani, amennyiben arra törekszünk, hogy a legjobb hatásfokot érjük el.

Érdemes elolvasni a Napelemek összehasonlítása c.cikkünket is.

Hol termel a leghatékonyabban a monokristályos napelem?

Ott teljesít a  legjobban, ahol a legtöbb a direkt napsugárzás, vagyis a Föld forró éghajlatú területein a leghatékonyabb a teljesítménye. Mivel ezt  teljesítményt az északi és déli féltekén fekvés, valamint a napsugárzás és a felhős órák száma befolyásolja, így Magyarország éghajlata nem alkalmas rá, hogy ezt a teljesítményt kihozza a monokristályos napelemből, ezért hazánkban nem ez a típus a legajánlottabb.

napsütés
monokristályos napelem

Mekkora egy monokristályos napelem?

Mérete egyedileg változó, függ a kihasználtságtól, az igényektől és természetesen a pénzügyi lehetőségeinktől is. 

A nagy hatásfokának köszönhetően kis felülettel rendelkező helyekre lehet telepíteni.

Mire figyeljünk a monokristályos napelem telepítésénél?

Amikor a napelemek telepítésénél tartunk, nagyon sok tényezőre kell figyelni. Ezekről kollégánk is tájékoztatni fogja Önt, de azért addig is érdemes tudni az alábbiakat:

 • A tető dőlésszöge: erre azért kell figyelni, mert ha nem megfelelő a dőlésszög, akkor a napelem teljesítménye romlik
 • A napelemek tájolása: a leghatékonyabb energiatermeléshez a legideálisabb, legjobb tájolásra van szükség
 • Az alapanyagok minősége: nem érdemes ezeken spórolni, mert akár a napelem, akár a tartószerkezet gyenge minőségű, máris nem termeli ki számunkra a megfelelő mennyiségű energiát.
 • Tetőn kívül is lehet telepíteni: fontos tudni, hogy nem mindenhol a  tetőn van a legjobb helye a napelemnek. Vannak olyan ingatlanok, ahol a földön, vagy egyéb módokon telepített napelemekkel hatékonyabb termelést hozhatunk ki, mintha a tetőre tennénk őket.
 • Engedélyek kiváltása: ez egy nagyon fontos tennivaló. Az 50 kVA-os teljesítményt meghaladó napelem rendszer építési engedély- köteles!
napelem dőlésszöge

A monokristályos napelemek élettartama, téli teljesítménye

Élettartam:

Ezeknek a napelemeknek az élettartama a gyártótól, típustól függ, de elmondható, hogy kb. 30 évig teljesítenek 100%-osan. 

Téli működés:

A monokristályos a polyristályos napelem összehasonlításáról a Monokristályos vagy polikristályos napelem? c. cikkünkben olvashat.

Mint korábban is írtuk, a monokristályos napelem a felhős időben keletkező szórt fényt csak kevésbé tudja hasznosítani, bár ilyenkor is termel minimális energiát. Télen a napsütéses órák száma jóval kevesebb, mint a többi északban, ugyanakkor a magas hőmérséklet nem rontja a teljesítményüket. Nyáron, amikor 35-40 fokos hőség van, a napelemek rendkívüli módon felmelegednek és ez rontja a teljesítményüket. Télen nincs ilyen gond, tehát azt a kevés napsütést jobban tudják hasznosítani. 

A téli működésről olvassa el a Napelem működése télen c.cikkünket!

Föld napsütés

A monokristályos napelemek előnyei és hátrányai

Számtalan előnye közül az alábbi hármat emeljük ki:

- A közvetlen napsugárzást jobban képes hasznosítani, ezért a zavartalan napsütés a legkedvezőbb számára

- A legkisebb helyigénnyel bír, fajlagosan tekintve

- A félcellás típusok esetében az előállítási költsége nem magasabb, mint a polikristályos régebbi típusoké, azokkal megegyező árban van

Hátrányai a sajátosságából adódnak:

- Érzékeny a tájolásra és a dőlésszögre, ennél a típusnál ezekre különösen figyelni kell telepítéskor

Mivel a szórt fényt kevésbé tudja hasznosítani, ezért a felhős idő nem ideális a számára


monokristályos napelem

Összefoglalva röviden

A napenergia használatával egy rendkívül hatékony energiaforrás kerül a kezünkbe, de ha nem a megfelelő eszközt választjuk, akkor összességében nem fogunk jól járni. Éppen ezért mielőtt belefognánk, nagyon fontos megvizsgálni az előnyöket és a hátrányokat, felmérni, hogy számunkra melyik a leghatékonyabb, a legideálisabb. 

A monokristályos napelem a hibrid napelem rendszerek részeként is kiválóan alkalmazható.

Amennyiben az árak érdeklik, olvassa el a Monokristályos napelem rendszer árakról c. írásunkat.napelemes házsor

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Mi az a monokristályos napelem? Mi az a monokristályos napelem?