Chat with us, powered by LiveChat Miért jó az okos napelem rendszer? | Innovatív Napelem +36 (1) 699 99 88

Ma már minden elektronikai eszköz tovább fejlesztett verziója „okos” eszköz. Olyan funkciókkal, képességekkel látják el őket, amik teljesítmény javulást, jobb használhatóságot, magas fokú optimalizálhatóságot eredményeznek. Ez a napelemek esetében sincs máshogy.

Az okos napelem rendszerek megjelenésével a napelemek teljesítményét javíthatjuk, így hosszú távon hamarabb térül meg a befektetésünk, hamarabb fogunk nyereséget termelni.

Ebben a cikkben az okos napelem rendszerekről, vagyis smart napelemekről lesz szó.

Hagyományos napelem rendszer hátránya

A sorba kapcsolt napelemek nagy hátránya, hogy a rendszer bármelyik részén árnyék, szennyeződés vagy bármely zavaró tényező keletkezik, akkor az egész rendszer hatékonyságát rontani fogja. Lehet, hogy csak egy napelem panelen romlana a teljesítmény, de a sorba rendezés miatt az összesen fog.

Mikroinverterek

A mikroinverterek használatával a sorba kapcsolásból eredő probléma megoldódik, önállóan tudnak termelni a napelemek és a saját inverterüknek leadni a termelt energiát. Így viszont annyi mikroinverterre van szükség, amennyi napelem panelt használunk, tehát a költségek is magasabbak is lesznek.

Okos napelem rendszer működése

Az okos, vagyis smart napelem rendszerek azért teljesítenek jobban, mint a hagyományos rendszerek, mert teljesítményoptimalizálót használnak. Ezek a teljesítményoptimalizáló rendszerek megoldják a sorba kötöttség problémáját, mert egyszerűen kikerülik a leggyengébben teljesítő napelem panelt. Az a konkrét panel, ami árnyék, szennyezés vagy károsodás miatt kevésbé termel, az ugyanúgy nem fog termelni, de a többi zavartalanul működhet.

Átlagosan 5-25%-os teljesítmény növekedést lehet elérni.

Okos napelem rendszer

Okos/ smart napelem rendszer előnyei

  • Egy napelem hibája nem húzza le az egész rendszer termelését.
  • A termelés növekszik.
  • Minden napelem termelését nyomon lehet követni okostelefonra telepíthető alkalmazással.
  • A tető tájolása, a dőlésszög nem okoznak problémát.
  • Hibaüzenetekkel tájékoztatja a tulajdonost az esetleges hibákról.
  • Hosszabb garanciát biztosítanak a gyártók.

Okos napelem rendszer hátrányai

  • Bekerülési költsége valamivel magasabb.
Okos smart napelem rendszer

Smart napelem rendszerek

Három féle megoldásról beszélhetünk, ami elterjedt. A Solar Edge, a Tigo és a Maxim Smart.

Solar Edge okos napelem rendszer

Magyarországon a Solar Edge gyártó technológiája terjedt el. Ebből az okból kifolyólag jellemzően a Solar Edge gyártó termékeivel fogunk találkozni, ha okos napelem technológiát szeretnénk használni. A gyártó 12 év garanciát ad a termékeire.

Minden napelem panelre tenni kell egy invertert, így válik „okossá” a rendszer.

Smart napelem rendszerek

Tigo

Főként Amerikában terjedt el ez a megoldás. Nem kell minden napelem panelre tenni invertert, hanem csak az árnyékos részre. Bármilyen invertert lehet használni vele, kivéve a Solar Edge invertert.

Maxim Smart

A napelemen belül a különböző cellasorok külön-külön optimalizáló chipet kapnak, ami által külön lehet optimalizálni az adott napelem működését. Így a napelem azon részei, melyeket nem ér hátráltató tényező, ugyanúgy tudnak termelni. Csak azok a részek fognak kevesebbet termelni, melyek az árnyék vagy szennyeződés miatt hátráltatva vannak.

A hotspot jelenség nem károsítja a napelemet, ezzel megnő az élettartama.

A napelem rendszerekről részletes írást a Napelem rendszerek című cikkben olvashat!

Bármelyik megoldást válasszuk is, érdemes jó alaposan körbejárni az előnyöket és hátrányokat, illetve az egyes forgalmazók között is jelentős különbségek lehetnek!

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Miért jó az okos napelem rendszer? Miért jó az okos napelem rendszer?