Monokristályos vagy polikristályos napelem?

Monokristályos vagy polikristályos napelem között nem könnyű választani! Ebben a cikkben minden fontos jellemzőt megemlítek, ami segít a választásban!

Gyakran felmerülő kérdés a napelem témakörben, hogy a monokristályos vagy polikristályos napelemet válasszam? Azoknak ad segítséget ez az írás, aki mindenképpen kristályos technológiák közül szeretne választani.

A kristályos napelemek két legfontosabb típusa között már évek óta nagy a küzdelem. Mindkét napelem típus népszerű, több száz féle termék készült ezekkel az eljárási módokkal.

Fontos elmondani, hogy a különböző gyártók különböző termékei eltérhetnek egymástól bizonyos paraméterek tekintetében. Minden esetben érdemes behatóan áttanulmányozni az adott termék leírását.

Jelen írásom általános jellegű, a meghatározó jellemzőket, információkat szedi össze.

Kristályos napelem technológia

A kristályos napelem technológia a legrégebben használt szolár panel technológia, éppen ezért a legnagyobb bizalom ezt övezi. Illetve a legtöbb tapasztalat is ezekkel kapcsolatban halmozódott fel az évek során.

Azért kristályos, mert különlegesen magas tisztaságú szilícium cellákból készítik. Egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva sorba kötik őket. A különbség, a szilícium tömbök felosztásán vagy éppen egy tömbként való meghagyásában rejlik.

Ha érdekli részletesen a monokristályos napelem vagy a polikristályos napelem, akkor mindkettőről részletesen olvashat!

Monokristályos napelem rendszer

Melyiket válasszam? Monokristályos vagy polikristályos napelem?!

Először azt kell letisztázni, hogy több féle megközelítése lehet ennek a kérdésnek. Mint, ahogy nincs legjobb napelem, úgy nem is lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyiket érdemes választani.

A különböző igények, különböző elvárások más és más napelem típust tesznek ideálissá. Nem kell és nem is lehet kijelenteni, hogy melyiket kell választani.

Szempontok, amik befolyásolják a választást:

  • Éghajlat
  • Napos órák száma évente
  • Felhős órák száma évente
  • Napelem dőlésszöge

A döntésén sok múlik, hiszen ez határozza meg, hogy mennyi idő után térül meg a befektetése. Ez az egyik leglényegesebb oka a napelem telepítésének, ezért a Megtérül a napelem befektetés? című cikkemben ezzel külön foglalkozom!

Monokristályos és polikristályos napelem különbsége

A különbség a szilícium tömb kezelésén múlik. A monokristályos napelem esetében egy tömbként szilárdul meg a szilícium. Ezt több cellára osztják, de a szilícium egy tömböt alkot.

A polikristályos napelem esetében a szilícium több tömbként dermed meg, amit szeletekre vágnak és ónszalaggal forrasztanak.

Ez a leglényegesebb különbség az eljárás módja szerint különbözteti meg a kristályos napelemeket. Emiatt a hatásfoka, a teljesítménye és még néhány jelentős tulajdonságuk is különbözik.

A dőlésszögre és a tájolásra kevésbé érzékeny a polikristályos, viszont a monokristályos fajlagosan kisebb helyigényű. A polikristályos a gyártási eljárásnak köszönhetően több felhasználási lehetőséget nyújt pl. a hajlékonysága miatt.

Polikristályos napelem egy háztetőn

Monokristályos és polikristályos napelem hatásfoka

A hatásfok esetében már nagyobb eltérésekről, egyedi jellemzőkről beszélhetünk. Általánosan elmondható, hogy a monokristályos napelem hatásfoka jobb, mint a polikristályos technológiáé. Kb. 16-19 %, míg a másik csak 13-18% körül teljesít. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a hatásfok alapján ki lehetne jelenteni, hogy a monokristályos technológia jobb. A helyzetet árnyalja a teljesítmény kérdése.

Monokristályos és polikristályos napelem teljesítménye

A teljesítmény az a mérőszám, ami a legfontosabb, hiszen ez alapján lehet kijelenteni, hogy mennyit termel a napelem rendszer. A napelem működését jelentősen befolyásolják bizonyos tényezők. Befolyásoló tényezők:

  • Hány napos óra van egy évben?
  • Hány felhős óra van egy évben?
  • Északi vagy déli félteke?

A monokristályos jobban teljesít a direkt napsugárzás esetében. A polikristályos viszont a szórt napfényben, vagyis a felhős időben. Ezért Magyarországon az előnyök és hátrányok kioltják egymást. Ezért hiába jobb a monokristályos hatásfoka, a felhős időszakok esetén a polikristályos teljesít jobban. Mint tudjuk, ezekből elég sok van hazánkban. Nem nagy a különbség éves szinten, de alapvetően a polikristályos szolár panel teljesít jobban.

A kristályos technológiájú napelemek teljesítménye jelentősen javítható a hibrid napelem technológiával, amiről a Hibrid napelem című írásomban olvashat.

Kétféle módon van felszerelve ezen a tetőn a napelem.

Monokristályos és polikristályos napelem élettartama

Az élettartamuk nem sokban különbözik. Többségében, mindkét típus, mindegyik termékére vállalják a gyártók a kb. 30 évet. Teljesítmény garancia esetén pedig átlagosan 25 év a teljesítmény 80%-ra.

Monokristályos vagy polikristályos napelem? Bármelyik technológiát is válassza, a minőségi, megbízható alapanyagok és szakértő kivitelezés elengedhetetlen a legjobb teljesítmény és a megbízható működés érdekében!

Gázkészülékek szerelése, javítása, karbantartása, cseréje akár azonnali kiszállással, Budapest összes kerületében.

Gázkészülék javítás Budapest

Gázkészülékek szerelése, javítása, karbantartása, cseréje akár azonnali kiszállással, Budapest összes kerületében.

Mi pontosan tudjuk, hogy milyen az, amikor egy váratlan pillanatban tönkre megy a gázkészülék és az ember nem tudja, hogy mit csináljon. Pedig egyszerű: minket kell kihívnia! Ha most felhív minket, akkor a lehető legkorábbi időpontban kiszállunk Önhöz és maradéktalanul elhárítjuk a problémát.