+36 (1) 699 99 88

Gyakran felmerülő kérdés a napelem témakörben, hogy a monokristályos vagy polikristályos napelemet válasszam? Azoknak ad segítséget ez az írás, aki mindenképpen kristályos technológiák közül szeretne választani.

A kristályos napelemek két legfontosabb típusa között már évek óta nagy a küzdelem. Mindkét napelem típus népszerű, többszáz-féle termék készült ezekkel az eljárási módokkal.

Fontos elmondani, hogy a különböző gyártók különböző termékei eltérhetnek egymástól bizonyos paraméterek tekintetében. Minden esetben érdemes behatóan áttanulmányozni az adott termék leírását.

Jelen írásunk általános jellegű, a meghatározó jellemzőket, információkat szedi össze.

Kristályos napelem technológia

A kristályos napelem technológia a legrégebben használt szolár panel technológia, éppen ezért a legnagyobb bizalom ezt övezi. Illetve a legtöbb tapasztalat is ezekkel kapcsolatban halmozódott fel az évek során.

Azért kristályos, mert különlegesen magas tisztaságú szilícium cellákból készítik. Egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva sorba kötik őket. A különbség a szilícium tömbök felosztásán vagy éppen egy tömbként való meghagyásában rejlik.

Ha érdekli részletesen a monokristályos napelem vagy a polikristályos napelem, akkor mindkettőről részletesen olvashat!

Monokristályos napelem rendszer

Melyiket válasszam? Monokristályos vagy polikristályos napelem?!

Többféle megközelítése lehet ennek a kérdésnek. Mint hogyan nincs legjobb napelem, úgy nem is lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyiket érdemes választani.

A különböző igények, különböző elvárások más és más napelem típust tesznek ideálissá. Nem kell és nem is lehet kijelenteni, hogy melyiket kell választani.

Szempontok, amelyek befolyásolják a választást:

  • Éghajlat
  • Napos órák száma évente
  • Felhős órák száma évente
  • Napelem dőlésszöge

A döntésén sok múlik, hiszen ez határozza meg, hogy mennyi idő után térül meg a befektetése. Ez az egyik leglényegesebb oka a napelem telepítésének, ezért a Megtérül a napelem befektetés? című cikkemben ezzel külön foglalkozom!

Monokristályos és polikristályos napelem különbsége

A különbség a szilícium tömb kezelésén múlik. A monokristályos napelem esetében egyetlen tömbként szilárdul meg a szilícium. Ezt több cellára osztják, de a szilícium egy darab tömböt alkot.

A polikristályos napelem esetében a szilícium több tömbként dermed meg, amit szeletekre vágnak és ónszalaggal forrasztanak.

Ez a leglényegesebb különbség az eljárás módja szerint különbözteti meg a kristályos napelemeket. Emiatt a hatásfoka, a teljesítménye és még néhány jelentős tulajdonságuk is különbözik.

A dőlésszögre és a tájolásra kevésbé érzékeny a polikristályos, viszont a monokristályos fajlagosan kisebb helyigényű. A polikristályos a gyártási eljárásnak köszönhetően több felhasználási lehetőséget nyújt pl. a hajlékonysága miatt.

Polikristályos napelem egy háztetőn

Monokristályos és polikristályos napelem hatásfoka

A hatásfok esetében már nagyobb eltérésekről, egyedi jellemzőkről beszélhetünk. Általánosan elmondható, hogy a monokristályos napelem hatásfoka jobb, mint a polikristályos technológiáé. Kb. 16-20 %, míg a másik csak 13-18% körül teljesít. Sokáig a két típus fej-fej mellett versenyzett és nem volt jelentős különbség közöttük. Ma már azonban a Sharp félcellás monokristályos napelemei a 20%-os hatásfokkal nagyobb előnyre tettek szert. A monokristályos napelem árakról bővebben itt tájékozódhat.

Monokristályos és polikristályos napelem teljesítménye

A teljesítmény az a mérőszám, ami a legfontosabb, hiszen ez alapján lehet kijelenteni, hogy mennyit termel a napelem rendszer. A napelem működését jelentősen befolyásolják bizonyos tényezők. Befolyásoló tényezők:

  • Hány napos óra van egy évben?
  • Hány felhős óra van egy évben?
  • Északi vagy déli félteke?

A monokristályos jobban teljesít a direkt napsugárzás esetében. A polikristályos viszont a szórt napfényben, vagyis a felhős időben. A monokristályos hatásfoka jobb, de a felhős időszakok esetén a polikristályos teljesít jobban. Összességében elmondható, hogy a monokristályos napelemek között a legmodernebb Sharp típusok jobban teljesítenek a polikristályos napelemekhez képest.

A kristályos technológiájú napelemek teljesítménye jelentősen javítható a hibrid napelem technológiával, amiről a Hibrid napelem című írásomban olvashat.

Kétféle módon van felszerelve ezen a tetőn a napelem.

Monokristályos és polikristályos napelem élettartama

Az élettartamuk nem sokban különbözik. Többségében, mindkét típus, mindegyik termékére vállalják a gyártók a kb. 30 évet. Teljesítménygarancia esetén pedig átlagosan 25 év a teljesítmény 80%-ra.

Monokristályos vagy polikristályos napelem? Bármelyik technológiát is választja, a minőségi, megbízható alapanyagok és szakértő kivitelezés elengedhetetlen a legjobb teljesítmény és a megbízható működés érdekében!

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Monokristályos vagy polikristályos napelem? Monokristályos vagy polikristályos napelem?