Chat with us, powered by LiveChat Napelem fogalmak | Innovatív Napelem +36 (1) 699 99 88

Rengeteg fogalommal találkozunk napelem témában, ha próbálunk tájékozódni. Természetesen laikusok számára zavaró lehet az a sok érthetetlen fogalom. Ezért érdemes összegyűjteni és elmagyarázni őket.

A napelem fogalmak cikk röviden, érthetően elmagyarázza a legfontosabb fogalmakat napelem témában.

Napelem fogalmak érthetően

Hőmérsékleti együttható

Azt mutatja meg, hogy az ideális 25 C˚-os hőmérséklethez képest mennyivel növekszik a napelem hőmérséklete. Hiszen ez az ideális hőmérséklet alatt teljesít a legjobban. Ha ettől negatív vagy pozitív irányban eltér a hőmérséklet, akkor csökkenhet a teljesítménye.

Félvezető réteg

A napelem azon része, ami az elektromos energiát képes vezetni, vagyis többnyire a szilícium.

Szigetüzemű napelem

A sziget üzemű rendszerek önálló rendszerben működő napelem rendszerek. Nem kapcsolódnak hálózathoz, így leadni sem tudják a megtermelt energiát. Minden energiát felhasználnak vagy rövidebb ideig tárolják akkumulátorokban. Ideális olyan helyeken, ahol nem lehet bevezetni az elektromos áramot pl. tanyákon.

Részletesen olvashat róla a Szigetüzemű napelem cikkben!

Monokristályos napelem

A monokristályos napelem lényege, hogy a szilíciumot henger alakúra alakítják egy tömbbe. Ezért mono, mert a szilícium egy tömbben dermed meg. Ezt nyolcszög alakú vékony szeletekre vágják. A napelem több cellából, de egy szilícium tömbből áll.

Részletesen olvashat róla a Monokristályos napelem című cikkemben!

Polikristályos napelem

A polikristályos, vagyis több kristályos napelem lényege, hogy a szilícium több kristályban dermed meg, mert több, négyzet alakú tömbbe öntik. Ezt szeletekre vágják és ónszalaggal forrasztják.

Részletesen olvashat róla a Polikristályos napelem című cikkemben!

Vékonyrétegű napelem

A vékonyrétegű napelem, más nevén amorf napelem, néhány vékony rétegből áll, amik a nanométertől a mikrométerig terjedhetnek.

A félvezető réteget pedig kémiai vagy fizikai lecsapatással hordozzák fel a közvetítő felületre.

Több felhasználási módot enged a technológiai jellegzetességeiből adódóan, azonban hatékonysága kisebb.

Részletesen olvashat róla a Vékonyrétegű napelem című cikkemben!

Hibrid napelem

A hibrid napelem két technológia ötvözéséből áll. A hagyományos napelem hátoldalán folyadékot áramoltat és ez hűti a napelemet. Így melegvizet és elektromos áramot is képes előállítani egyszerre. Illetve másik lényeges előnye, hogy a folyadék hűti a napelemet, ezáltal jobb teljesítményre képes forró időben.

Részletesen olvashat a Hibrid napelem című cikkemben róla!

Névleges teljesítmény

Az a teljesítmény adat, amit a gyártók meghatároznak az adott napelemre vonatkozóan, Watt mértékegységben meghatározva. Ezt a legideálisabb körülmények között határozzák meg, tehát a valós, használat közbeni teljesítmény eltérhet ettől.

Fajlagos teljesítmény

A valós energiatermelés és a névleges teljesítmény hányadosa.

Hatásfok

Azt határozza meg, hogy 1 m2 napelem felület mennyi energiát képes előállítani. Máshogy megfogalmazva, mennyi veszteség keletkezik amikor elektromos energiává alakítja a napenergiát.

Watt peak

A watt peak egy mérőszám, ami egy napelem legjobb teljesítményét mutatja ideális körülmények között.

Jelölése: Wp

Felületi hőmérséklet

A felszerelt, üzembe helyezett napelem aktuális hőmérsékletére vonatkozik. Fontos adat, mert ha a napelem hőmérséklete eltér az ideálistól, akkor a teljesítménye romlik.

Napkollektor

A napenergia felhasználásával közvetlenül meleg víz előállítására alkalmas szerkezet.

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Napelem fogalmak Napelem fogalmak