+36 (1) 699 99 88

Több napelem típus is létezik, és mindegyikről elég sok információt lehet találni. Ezért is olyan fontos a napelemek összehasonlítása. Az alábi cikkben összeszedtük és összehasonlítjuk a napelem típusokat érthetően. Így könnyebb lesz Önnek meghoznia a döntést.

Ebben a cikkben összehasonlítom a fontosabb napelem típusokat hatásfok, teljesítmény, élettartam, előnyök és hátrányok szerint.

Fontos elmondani, hogy az egyes termékek egyedi tulajdonságai eltérhetnek az itt leírt általános leírásoktól!

Napelemek összehasonlítása tulajdonságaik alapján

Napelemek összehasonlítása- napelemek hatásfoka

A hatásfok az egyik legfontosabb adat egy napelemmel kapcsolatban. Ez határozza meg, hogy a napsugárzást mekkora arányban alakítja át energiává. Ha csak ezt az egy adatot nézzük, akkor megtévesztő lehet az összehasonlítás, hiszen lényeges részlet, hogy az adott helyen, ahová telepítjük, mennyi a napsütéses órák száma, illetve a technológiából adódóan melyik típusú napsugárzást tudja jobban hasznosítani. Megkülönböztetünk szórt fényt és direkt napsugárzást.

Ebből következően a monokristályos napelemek hiába érik el a legjobb hatásfokot, ha a direkt napfényt tudják igazán hatékonyan hasznosítani és pl. mi felhős vidékre telepítjük őket.

Ilyen esetben a polikristályos napelemek teljesítenek jobban. A vékonyrétegű napelemek hatásfoka a leggyengébb.

Mono- poly- és vékony napelemek.

Napelemek összehasonlítása- napelemek teljesítménye

A teljesítmény az a tényező, ami szintén befolyásolja, hogy mennyi idő alatt fog megtérülni a befektetésünk. Megkülönböztetünk névleges teljesítményt és fajlagos teljesítményt. Lényeges különbség van a kettő között és érdemes ismerni az adott termékre vonatkozó adatokat.

Mivel a teljesítményt befolyásolja a napsütéses órák száma, a dőlésszög, a tájolás és még egyéb más tényező is, ezért nem feltétlenül az hozza a legjobb teljesítményt, ami a legjobb hatásfokkal rendelkezik. Ezért érdemes figyelembe venni az adott napelem típus tulajdonságait. Hazánkban a monokristályos és polikristályos napelem előnyei és hátrányai kioltják egymást, de általánosan elmondható, hogy a polikristályos napelem jobban teljesít.

Ha a vékonyrétegű napelemekkel hasonlítjuk össze, akkor a napelem rendszer méretét is össze kell hasonlítani, hiszen az amorf napelemeknek nagyobb felület szükséges ugyanakkora teljesítmény eléréséhez. Költségük viszonyt alacsonyabb a polikristályos napelemekhez képest is.

Ha a hibrid napelemek teljesítményét is összehasonlítjuk a többi napelemmel, akkor viszont már árnyaltabb a kép, hiszen a hibrid rendszerek alapvető jellemzője, hogy javítja az adott napelem teljesítményét és még meleg vízzel is ellátja a háztartást. Egyértelműen jobb teljesítményt fog produkálni, viszont a költségek is magasabbak lesznek.

Napelemek összehasonlítása- napelemek élettartama

A monokristályos és polikristályos napelemek esetében is a 30 év a gyakori. A gyártók 25 évig garantálnak 80%-os teljesítményt.

A vékonyrétegű napelemekre a gyártók valamivel kevesebb élettartamot garantálnak. Ettől függetlenül nem kizárt, hogy a 30 év élettartamot ezek a típusok is meg fogják haladni.

Mivel a vékonyrétegű napelem technológia újabb, mint a kristályos, ezért nincs annyi tapasztalat ilyen hosszú távú működés esetén.

Monokristályos és polikristályos napelem

Napelemek összehasonlítása előnyeik alapján

A különböző napelemeknek különböző előnyeik vannak. Mindegyik másban jó, ezért fontos ismerni a jellemzőbb előnyöket. Így könnyedén összehasonlíthatóvá válnak.

Napelemek összehasonlítása - monokristályos napelem előnyei

 • A legkisebb helyigényű napelem fajlagos összehasonlításban.
 • Direkt, vagyis közvetlen napsugárzás kedvezőbb számára. Tehát azok a területek, ahol több a zavartalan, napos órák száma.

Napelemek összehasonlítása - polikristályos napelem előnyei

 • Ára viszonylag alacsony, mivel az előállítási költsége is alacsony.
 • Kevésbé érzékeny a tájolásra és a dőlésszögre.
 • Felhasználási területeit figyelembe véve sok lehetőséget nyújt.

Napelemek összehasonlítása - vékonyrétegű napelem előnyei

 • Kevésbé romlik a teljesítménye a napelem hőfokának emelkedésekor.
 • Ideális a kelet-nyugati elhelyezések esetén, mert a beesési szög változására kevésbé érzékeny.
 • Vékonyságuk miatt több felhasználási lehetőség adódik.

Napelemek összehasonlítása - hibrid napelem előnyei

 • Hatékonysága növekszik akár 30%-al.
 • Kevesebb helyet igényel, mint a kristályos típusok vagy az amorf napelemek. Ezért a felszerelés költségei is kisebbek.
 • Jól tervezhető, egyenletes teljesítmény.
 • Legmagasabb teljesítmény 1 négyzetméterre számolva.

Részletesebben a Hibrid napelem című írásomban foglalkozunk a hibrid napelemmel.

Napelemek összehasonlítása hátrányaik alapján

Napelemek összehasonlítása - monokristályos napelem hátrányai

 • Ha a fajlagos összehasonlítást nézzük, akkor az előállítása a legköltségesebb.
 • Azokon a területeken, ahol a felhős órák száma nagyobb, ott nem jó választás, mert a szórt fényt kevésbé tudja hasznosítani.

Napelemek összehasonlítása - polikristályos napelem hátrányai

 • Kisebb hatásfok, mint a monokristályos napelemek esetében.

Napelemek összehasonlítása - vékonyrétegű napelem hátrányai

 • Hőmérsékletcsökkenés esetén romlik a teljesítménye.
 • Élettartama rövidebb, mint a kristályos napelemek esetében.
 • A felszerelési költsége magasabb lehet, mert nagyobb felületre van szükség ugyanakkora teljesítmény eléréséhez és ez több rögzítést, több tartószerkezetet igényel.
 • Hatásfoka alacsony.
 • Több idő szükséges a felszereléséhez, mint a többi napelem típus esetében.

Napelemek összehasonlítása - hibrid napelem hátrányai

 • A legköltségesebb napelem típus.

Összegezve

Mindig az adott lehetőségeket kell figyelembe venni és az ideális döntést meghozni. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik napelem a legjobb döntés. Minden helyzet más, mint ahogy az elvárások és elképzelések is különböznek.

Ha teljes képet szeretne kapni a napelemekről és napelemes rendszerekről, akkor a Napelemek, napelemes rendszerek bemutatása című cikkünket is ajánlom!

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Napelemek összehasonlítása Napelemek összehasonlítása