Chat with us, powered by LiveChat Napelemes áramtermelés | Innovatív Napelem +36 (1) 699 99 88

Napelemes áramtermelés előnyei

Előnye sok van, de most kiemeljük a legfontosabbakat;

  • Kiváltható a "sárga csekk". Nem kell többé elektromos áram számlát fizetni a szolgáltatónak.
  • Zöld energiát termelünk. Nincs üvegházhatású gázkibocsátás többé.
  • Miután visszatermelte a befektetett összeget, már csak profitot termel hosszú évtizedekig.
  • Növeli az ingatlan értékét.
  • Biztonságos energia forrás évtizedeken keresztül.

Ezek után érdemes mindenképp átgondolni a napelemes áramtermelés lehetőségeit. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésemre?

Napelemes áramtermelés fajtái

Két lehetőségem van arra, hogy napelemmel termeljek áramot attól függően, hogy van lehetőségem a hálózatra csatlakozni vagy nincs.

Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszert láthatunk a leggyakrabban. Ahol lehetőség van a hálózatra csatlakozni, ott minden napelem rendszert így építenek ki. Ezek a rendszerek a megtermelt energiát azonnal felhasználják vagy továbbítják a szolgáltatónak egy ad-vesz órán keresztül. Ez méri a bejövő és kimenő energia mennyiséget és az éves elszámolás keretében ezzel az összeggel kell elszámolni a szolgáltató felé.

Ebben az esetben nincs lehetőség az energia tárolására. Nem rendelkezik akkumulátorokkal, amik tárolni lennének képesek. Amikor nem termel vagy nem termél kellő mennyiségű energiát, akkor a szolgáltatótól veszi meg, ahogy napelem nélkül is tesszük.

Van lehetőség átmeneti ideig működő akkumulátorok beszerelésére, de ez plusz költséggel jár. Ez a napelemes áramtermelés leggyakoribb módja.

Részletesen írtunk a Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer című cikkben róla!

Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer
Sziget üzemű napelem rendszer

Sziget üzemű rendszer

A sziget üzemű rendszerek távol az elektromos hálózattól nem képesek visszatáplálni a megtermelt elektromos áramot, ezért el kell tárolniuk addig, amíg fel nem használják. Ezeket jellemzően akkor használjuk, amikor nincs lehetőség a távolság miatt csatlakozni a hálózathoz. Kiváló lehetőség távoli tanyáknak, mezőgazdasági vagy ipari létesítményeknek.

Költsége jelentősen magasabb az akkumulátorok miatt, de sokkal rugalmasabban lehet felhasználni az általa termelt energiát.

Szigetüzemű napelem rendszerekről bővebben itt olvashatsz.

Hogyan termelek áramot napelemmel?

Technológiát tekintve is több lehetőség áll rendelkezésünkre. Hazánkban a leggyakrabban előforduló napelem típus a monokristályos és polikristályos napelem típus. Ezek termelik a legtöbb energiát és működésük is a legmegbízhatóbb. A fotovoltaikus hatás révén a napelem panelek egyenáramot termelnek a napfényből, amit a napelem inverter alakít át váltóárammá. Ezt a váltóáramot már fel tudja használni bármely elektromos berendezés.

A monokristályos és polikristályos napelem típus összehasonlításáról már írtunk a Monokristályos vagy polikristályos napelem? című cikkben.

Napelemmel termelt áram átvételi ára

A napelemmel termelt áram átvételi ára rövidítve KÁT, jelenleg 31,77 Ft/kWh. Ezen az áron köteles átvenni tőlünk a szolgáltató a megtermelt energiát, amit nem tudtunk felhasználni. Egy ad-vesz óra segítségével folyamatosan mérjük az átvett és leadott elektromos áram mennyiségét, így az éves elszámolás során pontos adatok állnak rendelkezésünkre.

Hogyan termelek áramot napelemmel?
Háztetőn elhelyezett napelem panelek

Hol oldható meg a napelemes áramtermelés?

Elektromos áram előállítása napelemmel több módon is megoldható.

Háztetőn elhelyezett napelem panelek

Leggyakrabban a háztetőn elhelyezett napelem panelekkel találkozunk, hiszen ezek bizonyos esetekben elég feltűnőek is. Ebben az esetben a tetőnek alkalmasnak kell lennie a hosszú távú használatra. Ha cserepet kell csrélni, felújítani, akkor ezt a napelem telepítése előtt érdemes elvégezni.

Szakember minden esetben megvizsgálja a tető állapotát.

Földre telepített napelem panelek

Lehetőség van a földön is elhelyezni, amihez speciális tartószerkezetekre van szükség. Ebben az esetben a dőlésszög és tájolás sokkal pontosabb és a lehető legjobb lesz a napelem termelése szempontjából. Hátránya, hogy több tartószerkezetre van szükség, ami növeli a költségeket.

Inkább akkor szokták használni ezt a megoldást, amikor a tetőnek túlságosan rossz a dőlésszöge, tájolása.

Gépkocsi bejáró, melléképületek teteje

Előfordul még az is, hogy egy gépkocsi bejáró vagy kisebb melléképületek tetejére helyezik a napelem paneleket. Ilyenkor is hosszú távon érdemes tervezni, hiszen több évtizeden keresztül kell elbírnia az adott szerkezetnek a napelem panelek súlyát. Erről bővebben a Napelemes autóbeálló című cikkünkben írtunk.

Összegezve

A napelemes áramtermelés több apró részletből áll össze. Tisztában kell lenni mindegyikkel, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk meg. Előnyei rendkívül meggyőzőek és technikailag is könnyen kivitelezhető, ha a megfelelő szakemberekkel készítteti el.

Az Innovatív napelem hosszú évek alatt szerzett tapasztalata és szakértelme garancia a sikeres megvalósításra.

Napelemes autóbeálló

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Napelemes áramtermelés Napelemes áramtermelés