+36 (1) 699 99 88

A polikristályos napelem technológia habár a 2010-es évek végén nagyon keresett volt, mára már leállították a polikristályos napelemek gyártását. A gyártás leállításának oka az volt, hogy már nem tudtak növelni a napelemek hatásfokán. Míg a polikristályos napelemek maximális hatásfoka a 15-17%-ot érte el, addig a mai korszerűbb monokristályos napelemek 20-22%-os hatásfokkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a monokristályos napelemek átlagosan 30%-kal hatékonyabbak mint a polikristályos napelem modulok.

Mivel ugyanakkora tetőfelületen 30%-kal jobban teljesítenek, (vagy fordítva, tehát 30%-kal kisebb tetőfelületen ugyanakkora teljesítményt produkálnak, mi kizárólag a SHARP és RISEN prémium kategóriás monokristályos napelem moduljait használjuk napelemes rendszereink telepítésekor.

A polikristályos napelem a legnépszerűbb napelem technológia volt, amit még ma is használnak világszerte. Bár sokoldalú felhasználása és viszonylag olcsó ára népszerűvé tette, mára már kikopott a termékpalettákból. Az egyik legjelentősebb technológia volt a napelem gyártás területén, ezért ebben a cikkben bemutatjuk érthetően, átláthatóan.

Mi az a polikristályos napelem?

A napelemek két fő típusból állnak: kristályos napelemek és a vékonyrétegű napelemek. A kristályos napelemek további, szintén két fő csoportra oszthatóak: a monokristályos és polikristályos napelemek. A monokristályos napelemet a Monokristályos napelem című cikkben mutatjuk be.

Napelem típusok szemléltetve

Napelem típusok

 • Kristályos napelem
 • Vékonyrétegű napelem

Kristályos napelem típusok

 • Monokristályos napelem
 • Polikristályos napelem
Kétféle módon van felszerelve ezen a tetőn a napelem.

A polikristályos, vagyis több kristályos napelem elkészítésének lényege, hogy a szilícium több kristályban dermed meg, mert több, négyzet alakú tömbbe öntik. Ezt szeletekre vágják és ónszalaggal forrasztják.

A félvezető réteg tehát ebben az esetben is a szilícium. Viszonylag könnyen felismerhető kékes-lila színe miatt. Nevezik multikristályos napelemnek is.

Önben is felmerült a kérdés, hogy melyik kristályos szolár panelt érdemes választani? Pár évvel ezelőtt még kérdés volt ez, amivel a Monokristályos vagy polikristályos napelem? című cikkben foglalkoztunk, mára azonban ez már elmúlt, mivel a monokristályos napelem modulok annyira elhúztak, hogy a polikristályos napelemek gyártását leállították.

Polikristályos napelem tulajdonságai, fontos tudnivalók

Polikristályos napelem hatásfoka

Hatásfoka 13-18% között van, de lehet olvasni 20% körüli hatásfokról is. Sajnos ez mára nem közelíti a monokristályos napelem hatásfokát.

Polikristályos napelem teljesítménye

Mivel a szórt fényt jobban hasznosítja, ezért az északi országokban jobban ajánlott a használata. Magyarországon előfordul a szórt fényből és a direkt napsugárzásból is. A Sharp monokristályos panelei éves összesítésben már többet képesek termelni.

Természetesen az egyes termékek között is vannak különbségek, minden esetben érdemes jól megvizsgálni a termék paramétereit! Nagyon fontos, hogy a legtöbb gyártó a legideálisabb teljesítményt jelöli meg, amit teszt körülmények között tudott produkálni a napelem. A valós körülmények ronthatják ezeket az adatokat! A penelek átlagos működési hőmérséklete általában -40 és +85 Celsius fok között van.

A tartószerkezet is jól látszik.

Polikristályos napelem mérete

Mivel a hatásfoka kisebb, ezért nagyobb felületet igényel, de az amorf technológiákhoz képest még így is kevesebb helyre van szüksége.

A többi napelemmel való összehasonlításáról a Napelemek összehasonlítása című cikkben írunk részletesen.

Polikristályos napelem élettartama

Élettartama kb. 30 év. A gyári garancia átlagosan 25 év a teljesítmény 80%-ra.

Polikristályos napelem teljesítménye télen

A napsütéses órák száma jóval kevesebb télen, viszont a teljesítményüket nem rontja a magas hőmérséklet. Hiszen nyáron a 30-40 fokos hőségben a napelemek rendkívül fel tudnak melegedni, ami rontja a teljesítményüket. Télen ez a probléma nem áll fenn, tehát azt a kevés napsütést jobban tudják hasznosítani. Ez a napelem típus, pedig főleg jobban tudja hasznosítani a felhős időben keletkező szórt fényt, vagyis ilyenkor is termelnek energiát, amiről a Napelem működése télen című cikkben írok részletesen.

Polikristályos napelem telepítése

Polikristályos napelem telepítés lépései:

 • A helyszín felmérése.
 • A napelem helyének meghatározása, tájolása a legjobb teljesítmény eléréséhez. Kerülhet tetőre, földre, zárt térbe.
 • A szükséges eszközök, alkatrészek összeírása a felszereléshez. Minden helyzetre van alkalmas tartószerkezet.
 • A felszereléskor minden alkatrészt, eszközt beállítanak. Kulcsra készen, működőképes állapotban adják át. Legalábbis ez az alapvető elvárás valamennyi kivitelezőtől.
 • Meg kell követelni a szakképzett csapatot. Csakis szakemberek által összeszerelt napelem rendszertől lehet elvárni a 30 éves keresztül tartó hibátlan működést.
 • A mérőóra cseréjét az áramszolgáltató végzi.
 • Többnyire 1-2 nap alatt végeznek a telepítéssel.

Polikristályos napelem telepítés szempontjai:

 • Csak minőségi alapanyagokból álljon a napelem rendszer! Ha valódi megtérülést és eredményes befektetést szeretne elérni a napelemekkel, akkor csakis minőségi napelemeket vásároljon!
 • A leghatékonyabb teljesítmény eléréséhez a legideálisabb tájolást és dőlésszöget kell alkalmazni!
 • A megfelelő engedélyeket ki kell váltani! Az 50kVA-os teljesítményt meghaladó napelem rendszer építési engedély köteles.

Polikristályos napelem előnyei

 • Előállítási költsége alacsony, ezért az ára is alacsony.
 • A dőlésszögre és a tájolásra kevésbé érzékeny.
 • Több lehetőséget nyújt a felhasználás terén.
 • Jelenleg a legnépszerűbb napelem technológia.

Polikristályos napelem hátrányai

 • Kisebb hatásfok.
 • A direkt napfényt kevésbé tudja hasznosítani.

Mára már csak monokristályos napelem maradt

Polikristályos napelemek a háztetőn.

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

Polikristályos napelem Polikristályos napelem