+36 (1) 699 99 88

A nap erejének hasznosítása az Európai Unióban

Napelem rendszer

A napenergia olcsó, tiszta, moduláris és rugalmas energiaforrás. Jelenleg ez az egyik legolcsóbb megújuló energia a piacon, és a leginkább elérhető az európai háztartások számára. 2020-ban az EU teljes villamosenergia-termelésének 5,2%-a származott napenergiából. A jelenlegi piaci trendek alapján 2040-re az EU villamosenergia-szükségletének akár 20%-át is képes kielégíteni.

Amint az az európai zöld megállapodásban és a REPowerEU tervben szerepel, a napenergia-berendezések további telepítése elengedhetetlen lépés az EU tiszta energiára és klímasemlegességre való átmenetében. Sőt, elterjedésének növelése csökkenti az importált fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket.

Napelemes technológiák

Az egyre fejlettebb technológiák a napfényt energiává alakítják, elektromos áram (fotovoltaikus energia és koncentrált napenergia) vagy hő (naphő) formájában. A fotovoltaikus rendszerek a napfényt közvetlenül elektromos árammá alakítják. Az EU megújuló energiával kapcsolatos politikái az elmúlt évtizedben 82%-kal csökkentették a napelemek költségeit a háztartások számára, elsősorban a támogatásoknak köszönhetően. Ez a csökkenés növelte a napenergia iránti keresletet, ami hozzájárult ahhoz, hogy az egyik legversenyképesebb villamosenergia-termelési technológiává váljon az EU-ban. Az egyik leggyorsabban növekvő megújuló energiaforrássá vált: a 2011-es 52GW teljes beépített PV-kapacitásból az EU 2021-ben elérte a 160GW-ot!

Foglalkoztatási szinten a napelem-ipar 357000 teljes munkaidőnek megfelelő (közvetlen és közvetett) állást foglalkoztatott 2020-ban - ez a szám 2030-ra várhatóan legalább megkétszereződik.

Az új napelemes fotovoltaikus technológiák a napfényből származó nagyobb energiaátalakítást, nagyobb energiahatékonyságot és alacsonyabb költségeket ígérnek az ipar és a fogyasztók számára egyaránt. Új technológiákat is fejlesztenek új felhasználásra; például olyan, az épületbe integrált termékeket hoznak létre, amelyek egyszerre szolgálnak villamosenergia-termelésre és épületelemként, mint például a tető vagy a homlokzat. A folyamatban lévő, uniós finanszírozású projektek, a Be-Smart és a BIPVBOOST elemzik a fő piaci akadályokat és a napenergia-technológiák építőiparba való további integrációjával kapcsolatos igényeket.

Nem célszerű lemaradni - a napelem elterjedéséhez nagy mennyiségű napelem támogatást kínálnak az Európai Uniós források, ezért mi is azt javasoljuk, hogy ha teheti, használja ki ezeket a lehetőségeket. Ha szeretne több információt kapni ezekről az opciókról, keressen fel bennünket, készséggel segítünk!