+36 (1) 699 99 88

Kevésből nem lehet félretenni – gondolnánk, ha spórolásról van szó. Mindeközben észrevétlenül fut ki a kezünkből kis tételekben a pénz. Pedig igenis képesek vagyunk megtakarítani igen szép összeget, akár több százezer forintot is évente, ha igazán odafigyelünk a kiadásainkra. A megmaradt összeg pedig hosszú távú befektetésekre fordítható.

Tippek

1. Állítsuk a hőmérsékletet egy fokkal hűvösebbre. A különbség alig észlelhető hőérzetben, de a fűtésszámlánk akár 5-6 százalékkal is alacsonyabb lehet.

2. A nyári melegben légkondicionáló helyett árnyékolj okosan! Nem fogyasztod az energiát és az egészségednek is jobbat tesz.

3. Szellőztess intenzíven és röviden! Amikor szellőztetsz, hagyd az ablakot tárva néhány percig (kereszthuzatot is csinálhatsz, ha tudsz), majd utána csukd be újra. Ez jobb módszer, mint hosszú időn keresztül tartó szellőztetéssel hagyni a meleget elszökni a lakásból.

4. A villanyon csupán azzal évi 10-12 ezer forintot foghatunk meg, ha az elektromos berendezéseket használat után kihúzzuk a konnektorból és így nem fogyasztanak készenléti állapotban.

5. Az ablakok, ajtók körül akadályozzuk meg a levegő áramlását. Szigeteljük az ablakokat körbe és tegyünk az ablakok, erkélyajtók elé – ha olyan az ablakunk, akkor az ablakok közé –, szivacshengert vagy összetekert pokrócot. A melegnek akár a fele is elillanhat, ha a lakásban állandó légáramlat van.

6. Ne égesd feleslegesen a lámpákat! Amikor csak lehet, használd a természetes fényt!

7. Szárítógépet csak télen használjunk. Enyhébb időben teregessük ki a ruhát a szabadban. Télen csak száraz levegőjű lakásban teregessünk benn, különben nagyon megnő a benn lévő levegő páratartalma, ami könnyen penészedéshez vezet.

8. Éjszakára mindig kapcsold ki a számítógépet, ne hagyd alvó vagy képernyővédős üzemmódban!

9. Állítsd alvó üzemmódba a számítógépet, amikor nem használod! 70%-kal kevesebb energiát fogyaszt így a géped.

+1 Az így megtakarított pénzt idővel fektessük tető és/vagy homlokzat szigetelésbe, fűtéskorszerűsítésre, napkollektorba, napelembe! Háztartási gépeinket pedig idővel cseréljük le energiatakarékosakra. Sőt! Ha a fűtést is ki tudjuk váltani napelemekkel megtermelt energiával, akkor még a fűtéssel sem szennyezzük környezetünket és hosszú távon sok energiát spórolunk meg! Erről részletesebben a Fűtés napelemmel című cikkben írtam!

Hasonló oldalak

Nem találta amit keresett, vagy segítségre van szüksége? Ha elakadt, keressen minket a +36 (1) 699 99 88 telefonszámon, vagy elérhetőségeink bármelyikén.

9+1 energia megtakarítási tipp 9+1 energia megtakarítási tipp